Malatya’nın ilk hazır beton firması MABETAŞ’ın Genel Müdürü İsmail Yavuz, beton kalitesinin kendi inşaatının denetimini ciddi bir şekilde takip eden çok az sayıdaki inşaat firmasının dışında hazır beton firmalarının insafına kaldığını belirtti
MABETAŞ Genel Müdürü İsmail Yavuz, yaptığı yazılı açıklamada, Yapı Denetim Kanunu’nun 2001 yılında çıkarıldığını ve bu tarihten sonra pilot bölge olarak seçilen 19 ilde uygulamaya konulduğunu hatırlatarak, “4708 sayılı yapı denetimine ilişkin kanun çıkarıldı. 2001 yılından bu yana pilot bölge olarak seçilen 19 ilde uygulamaya konuldu. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren de bütün illerin kapsam içerisine alındı. Buna göre, anılan tarihten sonra inşaat yapım ruhsatı alan bütün yapımcı firmalar, yetkili yapı denetim firmalarınca denetlenecektir.
Bu da inşaat maliyetlerinde yaklaşık yüzde 5 gibi artışa sebep olduğundan bunun farkında olan inşaat yapımcı firmaları bu maliyet artışından bir süreliğine de olsa etkilenmemek için yapmayı planladıkları konut ve işyeri inşaat ruhsatlarını 1 Ocak 2011 tarihinden önce almışlardır. Malatya Belediyesi’nden bunun için inşaat ruhsatı alınan 20 bin adet konuttan söz edilmektedir. Bu sayı geçmiş yıllara ait ortalamalarının çok üzerindedir. Maliyet artışından etkilenmemek için, anılan tarihten önce inşaat ruhsatı almış bu inşaatların yapımı önümüzdeki bir kaç yıl daha sürecektir” dedi.
Malatya’da 1 Ocak 2011 tarihinde yapı denetimi uygulamasına geçildiğini ve bu kapsamda inşaatlarda kullanılan hazır betonların kalite kontrollerinin belediyece yapılmadığını belirten Yavuz, şunları aktardı:
“Hatta daha önce var olan beton laboratuarını da kapatmıştır. İnşaat yapım ruhsatları Ocak 2011 öncesine ait olduğundan yapı denetim firmalarınca da denetlenememektedir. Beton kalitesi kendi inşaatının denetimini ciddi bir şekilde takip eden sayıca çok az inşaat firmasının dışında, tamamen Malatya’daki hazır beton firmalarının insafına kalmıştır. Yeterli denetimi yapmayan inşaat firmalarının bir kısmı çok az da olsa yaptığı ani denetimlerde beton kalitesini çok düşük olmasından dolayı inşaatını yıkmak zorunda kalırken, çok büyük bir bölümü de ya farkında değildir ya da öncelikleri arasına girmemektedir. Bu grup inşaat yapımcıları için birinci öncelik sözde ekonomik olması ve daire karşılığı hazır beton temin etmektedir. Bu tip inşaat yapımcıları, yapının güvenliğinde ana unsur olan betonun kalitesini tamamen döküm yaptırdığı hazır beton firmasının inisiyatifine bırakmıştır.
Her sektörde olduğu gibi hazır beton sektöründe de sadece para öncelikli, insan hayatını hiçe sayan hazır beton firmaları da bulunabilmektedir. Bütün bunlar ancak düzenli ve sürekli olan bir denetimle ayıklanmalı ya da kaliteli üretim yapmaya mecbur edilmelidir. Ayrıca bu tip firmalar, denetimsizlikten de yararlanarak cazip şartlarda daha çok ürün sattıklarından, dolaylı da olsa mükafatlandırılırken, bu olumsuzluklara rağmen ısrarla kaliteli hazır beton üretimi yapan firmalarda ekonomik olarak cazip görülmedikleri için haksız rekabet karşısında daha az satış yaptıklarından, bir nevi cezalandırılmaktadır. Yakın zamanda yurdumuzda olan, Marmara, Bingöl, Ceyhan ve Erzincan depremlerinde en fazla can ve mal kayıpları, kalitesiz beton kullanılan binalarda olmuştur.”
Haberciniz