1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Belediyeler Kaldırımları TSE’ye Göre Yapacak!

Belediyelerin yap-boz tahtasına dönen kaldırımlara çeki düzen geliyor. İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelge ile kaldırımların 15 santimden yüksek olmasını yasaklıyor

belediye kaldırım çalışmaları, büyükşehir belediyesi kaldırımlar, kaldırım standartları, tse kaldırım standartları

Belediyeler kaldırım ve yaya geçitlerini artık gelişigüzel yapamayacak. Bütün şehirlerdeki kaldırımlar 225 santimden daha dar olamayacak. Kaldırımların yüksekliği de 15 santimi aşamayacak. Araçların kaldırıma parkı da tamamen bitiyor. Büyükşehir belediyeleri ile ilçe belediyeleri, bundan sonra yapacakları kaldırımları Türk Standartlan Enstitüsü’nün (TSE) belirlediği standartlara göre yapacak. Kaldırımlar tüm şehir ve ilçelerde aynı tip olacak.

İçişleri Bakanlığı, TSE ile birlikte yaptığı çalışmanın ardından yaya kaldırımlarıyla yaya geçitlerine standart zorunluluğunu içeren tebliğe son şeklini verdi. Buna göre, belediyeler şehir içi yollarla kaldırımlarda TSE’nin 3 ayrı standardım uygulamak zorunda olacak.

ÜÇ AYRI STANDART
Standardlar, hareket kısıtlılığı bulunanlar dahil tüm yayaların şehir içi yollarda kaldırımları, yaya yollarını, yaya geçitlerini ve kavşakları güvenli ve rahat bir şekilde kullanmalarını sağlayacak. Yeni standartlara göre kaldırımlar şöyle olacak: Kaldırımlarda en az 50 cm emniyet şeridi, 25 cm mülkiyet şeridi ve 150 cm yürüme alanı olacak. Buna göre kaldırımlar en dar 225 cm olacak. Bu genişlik otobüs duraklarının olduğu yerlerde 300 cm olacak. Yaya geçitleri mümkün olduğu sürece alt ya da üst geçit değil, enerji tasarrufu için hemzemin geçit olacak. Bakım ve onanmda yükseklik hiçbir şekilde değiştirilemeyecek. Yaya kaldırımı eğimi yüzde 5’i aşmayacak. Yağmur suyu için de yola doğru yüzde 2’lik eğim zorunlu olacak.

Bugün

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.