1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bakan Sarı’dan Müteahhitlere ‘Sur’ Çağırısı

Çevre ve Şehircilik Bakan Sarı, terörün yakıp yıktığı yerleşim bölgelerinin el birliğiyle imar edilmesi için müteahhitlere çağrıda bulundu.

bakan-saridan-muteahhitlere-sur-cagirisi

İş adamı Ahmet Arslan tarafından organize edilen ‘Fikir Sofrası’nın konuğu Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı oldu. Önceki gece İstanbul’da düzenlenen düşünce platformunun konusu da konukları da önemliydi. “Yaşanılabilir Şehirler ve Kentsel Dönüşüm” konulu toplantıya Türkiye’nin en büyük gayrimenkul projelerine imza atan büyük inşaat firmalarının patron ve yetkilileri ile milletvekilleri, mimarlar, şehir planlamacıları, gazeteciler ve bürokratlar iki saat boyunca fikir alış verişinde bulundu.

CAN ALICI ÜÇ ÖNEMLİ KONU

Önce ev sahibi İş adamı Ahmet Arslan bir kısa hoş geldiniz konuşması yaptı. Prof. Dr. Fuat Keyman’nın yönettiği toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, konuşmasının ardından soruları da cevaplandırdı. Kendi alanıyla ilgili işlerin içinden gelen bir isim olduğu için sektöre hâkim olduğunu ortaya koyan Bakan Sarı’nın konuşmasında üç önemli nokta önplana çıktı. Bunlardan birincisi; kentsel dönüşümü yaparken yaşanabilir şehirler inşa etme vurgusu oldu.

RANT PEŞİNDE OLMAMALI

Kentsel dönüşümün sadece binaların yıkılarak yerlerine yeni yapılar yapılması anlamına gelmemesi gerektiğine vurgu yapan Bakan Sarı, “Bizim kentsel dönüşüm ile yapmak istediğimiz; kent siluetine uygun, eğitim ve sağlık tesisleri, yeşil alanları, ulaşım sistemi ve altyapısıyla sağlıklı ve güvenli marka şehirler oluşturmaktır” dedi. Türkiye’nin bu konuda elini çabuk tutması gerektiğini anlatan Bakan Sarı, kentsel dönüşümde müteahhidin de belediyelerin de vatandaşların da rant peşinde koşmaması gerektiğini vurguladı. Artık şehircilikte anlayışların değiştiğini; kısa vadeli ve geçici çözümler yerine uzun vadeli hedefler için sektörü yanlarında görmek istediklerini anlattı.

SUR VE SİLOPİ ÇAĞRISI

İkinci önemli konu ise Bakan Sarı’nın terör saldırılarından dolayı Güneydoğu’da kullanılamaz hale gelen yerleşim birimlerinin inşasında ‘el birliği’ yapalım çağrısıydı. Özellikle Diyarbakır Sur için kentsel dönüşüm için hayal ettikleri bütün unsurları barındıracak bir proje geliştireceklerini dile getiren Bakan Sarı, şu vurguya yaptı: “Terörün yıktığı bu tarihi mirası, kültürel değerlerini koruyarak yeniden ayağa kaldıracağız. Buradaki çalışma kapsamında, bölgenin içerisindeki gecekondular temizlenecek, tescilli binaların restorasyonu yapılacak. Bu alanda bir toplu konut projesi ise kesinlikle olmayacak.”

Sur, İdil ve terörün hedefi olan diğer yerleşim bölgelerinin dönüşüm için inşaat şirketlerinin patronlarına “el birliği” çağırısı yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, “Buralardaki dönüşüm için bütün müteahhitlerden destek ve katkı bekliyoruz. Kuzey ile güneyin, doğu ile batının farkının olmadığın gösterilmesi gerektiğini anlatan Bakan Sarı, “Bunu hep birlikte yapmalıyız. Sadece devletin orada olması yetmez. Müteahhit ve mimarlarımızın da burada olması gerekir” dedi.

ÇED’çilerin hedefi büyük projeler

Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı, toplantının soru cevap kısmında ise Türkiye’nin büyük projelerinin önüne engel olarak konulan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporları konusu üzerinde durdu. Üçüncü Havalimanı’nı inşa eden konsorsiyum firmalarından Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir’in toplantıda; ÇED raporlarıyla ilgili düzenleme talebine cevap veren Bakan Sarı, bu raporların aslında yatırımcıların yol haritası olduğunu anlattı. Ancak Türkiye’nin mega projelerine ve enerji yatırımlarına karşı çıkan çevrelerin her defasında ilgili ÇED raporları üzerinden engelleme yapmak istediğini ifade etti.

YASAL DÜZENLEME İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Üçüncü köprü, Üçüncü havalimanı ve nükleer santraller gibi mega projelere de bu tür temelsiz gerekçelerle karşı çıkıldığına dikkat çeken Bakan Fatma Güldemet Sarı, bu tür istismarların son örneğinin Artvin Cerattepe’de görüldüğüne işaret etti. Sarı, İdare Mahkemeleri’nin verdiği kararlara ilişkin bir düzenleme için çalıştıklarını ve yakında bu çalışmayı tamamlayarak Meclis’e sunacaklarını belirtti.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

İstanbul’da 35 Bin Binada İnceleme: 15 Bini Riskli Çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Afetlere Karşı Dayanıklı İstanbul isimli projesini tanıttı, megakentte 35 …