1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Bakan Bayraktar: İstanbul Doldu, Anadolu’ya Yönelin

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, müteahhitleri Anadolu illerine yönelmeye davet etti.

bakan-bayraktar-istanbul-doldu-anadoluya-yonelin

Bayraktar, “Müteahhitler için İstanbul’da büyük gelirler elde etme devri bitti. Bunlar şu aşamada İzmir’e yatırım yapmalılar. Baraj doldu, İzmir taştı taşacak. Tabiatı ve tarihi yanında bir defa Avrupa şehri. Aydın Manisa gibi uyduları var. Bundan böyle İzmir önemle ele alınmalı. Bursa da öyle. Bursa, yeni yol ile İstanbul’a bağlanacak. Burası, yatırım için ideal. Yine Antalya, Denizli ve Gaziantep’e önemli yerlere el atılmalı.” dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, 2. Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne katıldı. Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ahmet Haluk Karabel’in de konuk olduğu zirvede inşaat sektörü temsilcilerine hitap eden Bayraktar, “Dünyanın yarıya yakını şehirlerde bulunuyor. Bu oran Türkiye’de yüzde 78. Tabii artan şehirleşme çevre sorunlarına da sebep oluyor.” ifadelerini kullandı. Türkiye’de yapıların büyük bölümünün enerjiyi savurduğundan dert yanan Bayraktar, şöyle devam etti:

“Maalesef yalıtımı yeterli olmayan yapılar kaynak kullanımını artırmakta. Onun için 14 milyon konutun ısı yalıtımı, mantolama durumu büyüteç altına alınmalı. Biz, 6,5 milyon konutu yenileme adına planları yaptık. Bu konutlar fay hattındadır. Burada gayemiz binaları yenilemektir. Ülkeyi ilerletme, müreffeh kılma adına afet riskli alanları dönüşümüdür. Bununla afet sonrası can ve mal kaybı gerileyecektir. Salaş ve dayanıksız yapılar yıkılarak enerji tasarruflu modern binalar yapılacaktır. Dönüşümün ardından flora ve fauna öne çıkacak. Tükenen endemik bitki ve hayvan türlerinin hayatının devamı için gerekenler yapılacak.”

İlgili kurumlar olarak bundan böyle ortaya koyacakları büyük montanlı birimler içinde ekolojik birimlere yer vereceklerini de aktaran Bayraktar, “Hibrit oto ve bisikletlerin girdiği, fosil yakıt tüketen taşıtların girmediği bölgeler oluşturacağız. Şu an birey başına yeşil alan 8-10 metrekare. Dönüşüm alanlarında 18 metrekare olacak. Yani etkin ve edilgen yeşil alan adedini artıracağız.” dedi. İstanbul’da 2 yeni şehir projelerine de değinen Bayraktar, “Bu anlamda Kayaşehir iddialı bir proje. Orada birey başına yeşil alan 15 metrekare. Kamberra ve Kuala Lumpur örnekleri gibi. Kayaşehir’de sosyal alanlar ise modern hayatın gerektirdiği oranda. 2 şehir projemiz dâhilinde yeni havaalanını içerecek, Kemerburgaz ile Kayabaşı’nı ihtiva edecek. 1,5 milyonu barındıracak uygulamamız var. Bunun için ihale bitti, haritalandırma yapılacak. Umuyorum yeni havaalanını içerecek bu proje, dönüşüme katkı sunacak, İstanbul’u salaş yapılardan kurtaracaktır.” şeklinde konuştu.

Almanya dahil Avrupa’nın önemli ülkelerinin enerjiyi savurmayan binalar yaptığına işaret eden Erdoğan Bayraktar, bu mimari anlayışın tüm dünyaya yayılması temennisinde bulundu. Türkiye’de enerjiyi çok kullanmayan, yeşil binalara da rağbetin arttığını vurguladı. Bayraktar, “Bu binalar cari açığı da indirecektir. Şu an cari açık 48 milyar dolar. Bunu afet riskli binaları yenileyerek daha da indireceğiz.” dedi. İnşaat projelerinin İstanbul’da arttığını anlatan Bayraktar, müteahhitlere de şöyle seslendi:

“İstanbul’da kalifiye binalar üretiliyor; çevreye duyarlı, akıllı yapılara önem veriliyor. Fakat artık gelişmekte olan şehirlere gidilmeli. Oralarda da büyük gelirler elde edilebilir. Müteahhitler için İstanbul’da büyük gelir elde etme devri bitti. Artık İzmir’e gidip yatırım yapmalılar. Baraj doldu, İzmir taştı taşacak. İzmir’in iklimi iyi, tabiatı ve tarihi de iyi. Bir defa Avrupa şehri. Aydın Manisa gibi uyduları var. Ulaşım yönünden iyi. İzmir önemle ele alınmalı. Bursa da öyle. Yeni yol ile İstanbul’a bağlanacak. Bursa yatırım için ideal. Yine Antalya, Denizli ve Gaziantep’e el atılmalı.”

“BİNALARDA ENERJİ KULLANIMI YÜZDE 40 İNECEK”

18-19 Şubat tarihli Uluslararası Yeşil Binalar Zirvesi’ne verilen arada gazeteciler ile bir araya gelen Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, binaların enerji kullanımına dair sorulara, “Afet alanlarında bulunan binaların dönüşümü devam ediyor. Buna bağlı olarak 20 sene içinde binaların yüzde 90-100’ünü enerji tasarruflu yapmayı planlıyoruz. Şu an enerjiye ödediğimiz para 55 -70 milyar dolar civarında. Enerji tüketimi devamlı artıyor. Binaları enerji tasarruflu kıldığımız takdirde kaynak kullanımları yüzde 30-40 daralır. Biz, uygulamalarımızla yüzde 10-15 enerji tasarrufuna imkân tanıyacağız. Yani 8 ila 15 milyar dolar arası tasarrufu mümkün kılacağız.” karşılığını verdi.

“MAKET SATIŞLAR İLE İLGİLİ YÜRÜTÜLEN BİR ÇALIŞMA VAR”

Esenyurt ile tartışmaların odağına oturan maket satışların engellenip engellenmeyeceği sorularını da Erdoğan Bayraktar, “Konu ile ilgili kurum Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’dır. Yürütülen bir çalışma da var. Bu da halkın mağdur edilmemesi adına maketten satış yapılmasını engellemeye değil, sigorta altına almaya yöneliktir.” diye cevapladı.

Bayraktar, basın mensupları için Kayaşehir’de yapılması planlanan konutların durumu ile ilgili olarak da “Çalışmalar devam ediyor. Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay konu ile ilgileniyor.” açıklamasında bulundu. Bayraktar’ın gazetecilere yönelik, “Parası olmayana konut yok, para biriktireceksiniz.” sözleri de gülüşmelere neden oldu.

“TOKİ OLARAK 1,5 MİLYON METREKARELİK ALANI YEŞİLLENDİRDİK”

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği tarafından tertip edilen zirvede söz alan TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel ise ürettikleri konutların enerji kullanımını en aza indirdiğini dile getirdi. Karabel, TOKİ’nin binalarında ısı yalıtımı olduğunu da belirtti. Çevreye uyumlu mekanlar üretmeye odaklandıklarını aktaran Karabel,15 milyon metrekare alanı yeşillendirdiklerini duyurdu. TOKİ olarak yatırımlara 49 milyar lira ödediklerini, 265 bini aşkın proje yürüttüklerini bildirdi. Ahmet Haluk Karabel, idarenin İstanbul’da 13,5 milyon metrekare alanda afet riskli binayı dönüştürme faaliyetlerinde bulunduğunu da ekledi.

Zirvede ayrıca yeşil bina sertifikası ile ilgili bir protokol parafe edildi. Ardından Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel’e plaket takdim edildi.

Kaynak: CİHAN

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Türk Müteahhitler Rotayı Suudi Arabistan’a Çevirdi

Türk müteahhitler yılın 9 ayında 2,3 milyar dolarla yurt dışında en çok Suudi Arabistan’da iş …