İç mekanlara ait her detaya bir trend senaryosu yazılır da, dış mekanlar eksik kalır mı? Tabi ki kalmaz. Alman bahçe uzmanı Husqvarna ve Gardena, yeni açılmakta olan bahçe sezonu için trendleri belirledi. Farklı konseptler arasında ilk 5’e girenler şöyle
1 Sosyal bahçe
Bahçeler artık evin dışarıdaki bir uzantısı olarak değil, evle birlikte gelişip değişen bir sosyal yaşam merkezi olarak görülüyor. Buna kanıt olarak bahçe mobilyalarının geçmişten bugüne geçirdiği değişimi, konfor bakımından gittikçe iç mekanda kullandığımız mobilyalara benzemelerini, bahçede yemek yeme alışkanlığının artışını, özel tasarımlı barbekü, mangal ve portatif ısıtıcıların satışlarındaki artışı gösterebiliriz. Günümüzde bahçeler, herkesin bir araya toplandığı doğal sosyalleşme alanları haline geldi. Artık kır düğünleri kadar, yeşil doğumgünü ve yıldönümü kutlama partileri de oldukça revaçta.
2 Mutfak-bahçe
Besin üretiminde tarım ilaçlarının kullanımı, GDO’lu tarım ürünlerinin ortaya çıkışı gibi durumlar, organik besin yetiştirmeyi tetikleyen unsurların başında geliyor. Sağlığa olan zararları da göz önüne alındığında evde organik besin ürünleri yetiştirmeyi destekleyen organik bahçe trendi, yükseliş ivmesini artıracak. ‘Mutfak-bahçeler’in oluşması, en büyük global trendlerden biri olmaya aday. Kendi ürününü yetiştirmek isteyen kentliler, mutfaklarında birer bahçe oluşturarak bitki ve meyvelerin ne gibi aşamalardan geçtiğini görüyor, ürünlerin hangi işlemlerden geçtiğini biliyor, ekonomik anlamda da kârlı çıkıyor.
3 Vahşi bahçe
Stilize edilmiş bahçeler kadar doğal haliyle bırakılmış bahçeler de oldukça revaçta. Düzenli ve planlanmış bahçe alanlarının aksine daha vahşi bahçeler yaratmak isteyen doğaseverler, doğanın kendi düzeniyle hareket etmesi için bahçeye çok da müdahale etmiyor; doğanın vahşi yanını ilan etmesine izin veriyorlar.
4 Enerji veren bahçe
Stresli şehir yaşamıyla savaşmaya devam ederken bir kez daha farkına varıyoruz ki en güvenli, en sağlıklı sığınağımız, yaşam kozamız evimiz… Bu nedenle bahçelerimizi dinginlik ve sükunet üssü olarak tasarlamaya çalışıyoruz. Özellikle sıcak mevsimlerde, bahçeleri yorucu bir gün sonrası rahatlama ve dinlenme merkezi olarak algılamaya başlayacağız. Kısacası bahçede enerji depolayacağız.
5 Kış bahçesi
Bahçe bloggerları kış bahçelerini, bitki yetiştirmekten öte farklı bir alan olarak görüyorlar. Onlara göre kış bahçesi bahçeyle uğraşanların bahçeyle ilgili ritüelleri gerçekleştirebilecekleri, ciddi anlamda ‘yeşil’ ile uğraşabilecekleri özel bir merkez. Kış bahçesi fikriyle soğuk kış ayları boyunca da bahçeden uzak kalmayıp yeşilin verdiği enerjiden yıl boyunca yararlanabilirsiniz. Kış bahçenizi ister bir ekme-dikme alanı, ister evin bir ilave odası gibi tasarlayıp kullanın, her iki türlü de size kendinizi iyi hissettirecek.
Nisan ayında bahçede yapılacaklar
Yabani otları kontrol altına alın.
Meyvelerinizin tohumlanmasını dondan ve ayazdan koruyun.
Güllerinizi budayın, uzayan sarmaşıkları kesin.
Toprak sıcaklığının arttığı nisan ayının ikinci döneminde çimlerinize amonyum nitrat uygulayın.
Gübreleme ve zararlılarla mücadele hareketlerine başlamanın tam zamanı.
Tohumlarınızı ekin.
Daha önceden ektiğiniz ağaçları sulayın, besleyin.
Yeni çimler ekin.
İncir ağacınız varsa budayın.
Bambularınızı otlardan ayırın.
Enerji artıran şelaleler
Bahçede dinlenirken fondan gelen sakinleştirici ve dinginleştirici su sesinin keyfine doyum olmaz. Feng shui’de su insanı rahatlatmak için kullanıldığı gibi, bulunduğunuz mekândaki olumlu enerjileri de harekete geçirmeyi sağlıyor. Bahçedeki enerjinin dolaşımını artırmak için bahçenizin kuzeybatısına bu şelalelerden birini yerleştirebilirsiniz.
Esra Koyuncu, Feng Shui uzmanı
HÜRRİYET / Melda Narmanlı Çimen