1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Az Enerji Harcayan Eve Düşük Faizli Konut Kredisi!

Artık konutlar beyaz eşyada olduğu gibi enerji verimliliğine göre sınıflandırılacak. Dört sınıfa ayrılacak konutlardan en verimlisine sahip olmak isteyen, düşük faizli konut kredisi alabilecek

Bayındırlık ve İskân Bakanlığı tarafından hazırlanan ve evlerin enerji verimliliğine göre sınıflandırılmasını içeren Enerji Kimlik Belgesi hayata geçiriliyor. Buna göre evler beyaz eşyada olduğu gibi enerji verimliliğine göre sınıflandırılacak. Enerji tüketimi en az olan ev A sınıfı olarak adlandırılırken bu evlerin değeri diğerlerine göre daha yüksek olacak. A sınıfı evleri almak isteyenler için bankalar daha uygun kredi verecek. Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, binalara verilecek “Enerji Kimlik Belgesi” nin detaylarını SABAH’a anlattı. Demir, yılbaşından itibaren binalara Enerji Kimlik Belgesi verileceğini ve bunun internet ortamında duyurulacağını bildirdi. Projesi tamamlanan binaların inşaatına başlamadan önce sınıfının belli olacağını vurgulayan Demir, vatandaşın alacağı evin enerji sarfiyatını bileceğini ve buna göre kararını vereceğini söyledi.

DÖRT SINIF OLACAK
Demir, “Sistemin yazılımı tamamlanmak üzere. Sistem yılbaşında çalışmaya başlayacak. Bundan sonra yapılan binaları ‘A, B, C ve D’ diye sınıflandıracağız. Evin sınıfını ve özelliklerini yapan, yaptıran, satan, satın alan bilecek. Bir bina almak istiyorsa vatandaş, internetten projeyi inceleyecek. Eğer bu bina A sınıfında ise enerji veremliliği noktasında en iyi bina anlamına gelecek. Vatandaşlar ev alırken, bir binanın sınıfına göre değerlendirme yapacak. Vatandaş enerji verimliliği yüksek binalar yönlendirecek” diye konuştu.

Yıllık 5 milyar dolar enerji tasarruf edilecek
29.11.2010 2011’den itibaren yapılacak binaların Enerji Kimlik Belgesi’nin olacağını daha önce yapılan binaların ise 2017’ye kadar Enerji Kimlik Belgeleri’nin düzenleneceğini açıklayan Demir, sınıflandırmanın ardından yalıtım ve izolasyon yatırımı yapan binaların bir üst sınıfa geçeceğini dile getirdi. Demir sözlerini şöyle tamamladı: “Enerji verimliliğine yapılan yatırımlar, enerji tüketimi israfından çok daha düşük. Yeni bir binanın yapılışında, A sınıfı olmak için her bir daire için en fazla 10 bin liralık ek maliyet ortaya çıkabilir. Enerji verimliği konusunda yapılan yatırımlar 3-4 yılda kendini amorti edebiliyor. 1 koyup 5 alınan çalışmalar. Türkiye’nin enerji konusunda imkanları kıt, enerji ihtiyacı da hızla artıyor. Buna teşvik etmek lazım. Biz onun için kamu binalarında uygulamaya başladık. Tüm kamu binalarında bunun yapılmasını hedefliyoruz. Yeni ihale ettiğimiz kamu binalarında buna çok dikkat ediyoruz. Özel sektörün, müteahhitlerin, finans kuruluşlarının, bankaların enerji verimliliği konusunda iyileştirmelere de destek vermesini bekliyoruz, önemsiyoruz. Yaptığımız hesaplamalara göre bu sistem tam olarak hayata geçtiğinde yıllık 5 milyar dolarlık bir enerji tasarrufu sağlayacak.”

Sabah/Hamdi Ateş

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

“Toki Projelerinde Çok Ciddi Soru İşaretleri Var”

Gazetemizin Uzundere TOKİ konutları ile ilgili “TOKİ çökebilir” haberinden sonra İzmir İnşaat Mühendisleri Odası 3 …