Fuschl Am See sevimli bir dağ kasabası… Kondisyon testleri yaptırmak için gittiğim Avusturya’da bu kasabada konakladım. Çok sıkılacağımı düşünmüştüm ama yanılmışım. Huzur bulduğum Fuschl Am See beni kollarına aldı ve evime arınıp şarj olarak döndüm…
Avusturya’nın keyifli kasabalarını kışın karlar altındayken bir kayaksever olarak keşfetme imkanı bulduğumda henüz küçüktüm. Salzburg’un tepelerinde, küçük bir dağ kasabasında o zaman üç yıldızlı minik dağ oteli, 15 senedir dilimden düşmüyor. Fiyatı çok uygun olan Alpler’in keyifli tepelerinden birinde bulunan otel, kayak pistlerini çevreleyen ormanları ve havası… Kısacası bu seyahatten aklımda Avusturya ile ilgili hep güzel şeyler kaldı.
Yıllar sonra yine aynı bölgenin doğusundaki minik göl kasabasına antrenman için giderken turistlerle dolu, harika doğası, birbirinden güzel otel ve restoranları olan bir yer keşfedeceğimin farkında değildim. Bayram tatilini ücra bir dağ kasabasında insanlar olmadan geçireceğimi düşünerek yola çıkmıştım aslında…
Trekking’ten dönen göle gidiyor
Beş gün boyunca bu dağ kasabasında sabah 8.00’da kalkıp kahvaltı ettikten sonra beş dakika uzaklıktaki merkeze giderek fiziksel, psikolojik ve fizyolojik kondisyonumun ölçüldüğü testleri yaptırmam ve akşamüstü saat 17.00’den sonra da dinlenmem gerekiyordu. Gittiğimde kasabanın tahminimin aksine aslında insanlarla dolu olduğunu ve etrafta birçok otel ve dükkan bulunduğunu fark ettim. Sonra ellerinde sopalarla yürüyen bir grup insanla karşılaştım. Trekking’den dönüyor ve akşam yemeği yemeye göl kenarına ilerliyorlardı.
İlk gün ağır fiziksel testler ve yolculuğun da etkisiyle sevimli otel odamda dinlendim. Ayrıca hala burada yapılacak bir şey olmadığını ve sıkıcı bir dağ kasabasında olduğum düşüncesini atamamıştım üzerimden. İkinci gün akşamüstü yürüyüşe çıkmaya karar verdim. Bayram mesajlarını göndermek için elime telefonumu alıp göl kenarında bir deniz bisikleti kiraladım ve pedal çevirmeye başladım. Kıyıdan kıyıdan gölün büyük bir kısmını dolaştım. Baba-kız balık tutmaya gelenler, yaş ortalaması 75’in üzerinde el ele dolaşan karı kocalar, kahkahalar atarak yürüyen gençler, sahildeki sevimli evin bahçesinden tüten dumanlar derken buranın aslında ne kadar huzur veren bir yer olduğunu keşfettim.
Bu beş gün çok iyi geldi
Fuschl, aslında küçük bile sayılabilecek eni bir buçuk kilometreyi, boyu da dört kilometreyi geçmeyen bir göl. Peki farkı ne? Neden bu kadar sevimli gözüktü gözüme? Sabah erken kalkıp kasabada yaptığım yürüyüşle neden huzur doluyor içime? Cevaplar, detaylarda saklı. Çünkü herbir metrekaresi özenle planlanmış, dikilen ağaçların yerlerinden çöp kutularının renklerine bütün detaylarda uyum ve özen var. Çünkü tertemiz. Ormanlık olan doğa daha da beslenmiş, evlerin arasında nefes alacak mesafeler bırakılmış ve gölün kıymeti bilinmiş, her yer tertemiz. Çünkü sadece dışarısı değil, en uygun fiyatlı otel bile düzenli ve özenli.
Uzun süredir kendimi dinleyemiyordum. Hep aktivite, iş, yoğunluk… Adrenalin dolu yaşamım içinde zamanın nasıl aktığını anlamadan kovalıyordum günleri. Bu beş gün sıkılacağımı düşünürken o kadar iyi geldi ki! Deniz bisikletini elimde kitaplarım ve bilgisayarımla kiralamaya gittiğimde gişedeki çocuk önce gülmeye başladı. Sonra ciddi olduğumu görünce bisikleti verip beni kendi kendime bıraktı. Ondan sonrası huzur dolu üç saatti benim için. Pedalları çevirirken, telefonda konuştum. Sonra müzik dinledim ya da balık tutan ailelerin konuşmalarını… Ağaçların arkasında gizlenmiş kuytu bir köşe bulup sizlere yazmaya başladım. Belki de çok özelliği olmayan ufacık bu dağ kasabası, bin 500 kişilik nüfusuyla dünyanın her yerinden turist çekmeyi başarıyor. Beni de kollarına aldı ve arınmış, temizlenmiş, yeniden şarj olmuş olarak evime döndüm. Biz de böyle model kasabalar yapmalıyız. Tertemiz, şeker gibi… Dağlarımız, göllerimiz çok daha güzel. Sadece biraz süslemek lazım. Keşke bunları yavaş yavaş yapsak artık…
Bunları Biliyor musunuz?
Fuschl Gölü’nün dört kilometreye bir buçuk kilometrelik boyutlarıyla Fusch am See’de yer aldığını,
Gölün etrafında bulunan kanyonlarda ‘kanyoning’ ismi verilen ve kanyonların derinlerini keşfetmeye dayalı sporun yapıldığını,
Sadece bin 500 kişilik nüfusa sahip olan Fuschl kasabasında irili ufaklı 60’ın üzerinde otel ve pansiyon bulunduğunu,
Avusturya’nın okuma yazma oranının yüzde 98’in üzerinde olduğunu,
Avusturya’nın Fuschl ve bunun gibi birçok kasabasının Uluslararası Viyana Tasarım Haftası, Uluslararası Uçan Balon Festivali, Uluslararası Alpler Peynir Olimpiyatları gibi çeşitli aktivitelerle turist topladığını,
Yüzölçümünün yüzde 47’si ormanla kaplı Avusturya’nın Orta Avrupa’nın en fazla ormanlık alana sahip ülkesi olduğunu…
Star/Burcu Çetinkaya