Kimileri için tutku, kimileri için rahatlama aracı… Doktor Abdullah Kasapoğlu da tutkuyla bağlı olduğu puzzle hobisi için yeterince malzeme bulamayınca Avrupa’nın en geniş yapboz çeşidine sahip Puzzle Galeri’yi açtı
Abdullah Kasapoğlu, aslında aile hekimi. ‘Sihirli Fasulye’ isimli sağlık sektörüne yönelik yayınlar yapan bir reklam ajansının da ortaklarından. Tutkusu haline gelmiş hobisi puzzle’la ilgili ihtiyaçlarının piyasada yeterince karşılanmaması, onun ortaklarıyla birlikte Avrupa’nın en büyük puzzle dükkanı, Puzzle Galeri’yi açmasına sebep olmuş.
-Puzzle Galeri ne zaman ve nasıl açıldı?
Bir puzzle hastasıyım ve aradığım puzzle’ı bulmakta zorluk çekiyordum. En büyük dediğimiz yerde 200 çeşit puzzle bulunuyor. Zaten şimdiye kadar 300 civarında puzzle yaptım. Tabii buradakiler bana yetmedi. Daha sonra internetten verdiğimiz siparişler gelmedi. Sonra bu iş böyle yapılıyorsa biz de yaparız diye düşünüp en başta internet üzerinden satışlar yapmaya başladık. Kendi yaşadığımız mağduriyeti başkalarını yaşatmamak için puzzle’ları alıp bir kenara koyduk. İnternetten satışın yanı sıra bir de mekan açmaya ihtiyaç duyduk. Daha sonra diğer hobi dallarını da işin içine kattık.
-Elinizde kaç çeşit puzzle var?
Puzzle, diğer kırtasiye ürünleriyle kıyaslanınca kar getirici bir ürün değil. Bu yüzden de kimse bu kadar yer ayırmıyor. Biz 2 bin 500 çeşit puzzle’ı bir arada tutuyoruz.
EKONOMİK BUNALIMDA DAHA ÇOK SATIYOR
-Puzzle bir oyun mudur?
Hayır, oyun değil. Belki bir eğlence aracı… Hem de en ekonomik olandan. 2 saati sinemada geçirirken 15 lira harcıyorsunuz ama binlik bir puzzle aldığınız zaman çok iyi puzzle yapıyorsanız 8 saat boyunca hem eğlenir hem de terapi olursunuz.
-Peki, bir oyun değilse nedir tam olarak?
Bazı insanlar için terapi, bazı insanlar için hastalık. ‘Bu puzzle’ı bu gece bitirmeliyim’ şeklinde hastalığa dönüştürenler de var. Benim için bir ihtiyaç. Yapmazsam rahat edemiyorum.
-Puzzle, ilk nerede kullanılmış?
1700’lü yıllarda İngiltere’de bir öğretmen öğrencilerine İngiltere’deki şehirleri öğretmek için kıl testereyle kontrplaktan İngiltere haritasını kesiyor. Çocuklar yapbozu tamamlamaya çalışırken de şehirlerin yerlerini öğreniyorlar. Böyle çıkmış ortaya. O zamanlar puzzle’lar tahtadan kesiliyordu ve fiyatı da bugüne oranla çok yüksekti fakat aileler aile toplantılarında alıp puzzle yapıyormuş. Şimdi fiyatları kartondan yapıldığı için oldukça düşük. Ekonomik bunalım dönemlerinde daha fazla ilgi görüyor.
-Siz Türkiye’de ilk ve teksiniz…
Biz Türkiye’de tek olduğumuzu sanıyorduk ama Avrupa’da tekmişiz. Çünkü özellikle yurtdışından Türkiye’ye gelen ziyaretçilerimiz galeriyi görüp şaşırıyorlar.
Kanser hastaları hastalığını unutuyor
Mağaza çalışanlarından Merve Taymen, puzzle yapmaya, depresyon tedavisi görürken başlamış. Taymen, çok sayıda kanser hastası müşterileri olduğunu söylüyor: ‘Sadece puzzle yaparken hastalıklarını unutuyorlar. Buraya geldikleri zaman sadece puzzle almış olmuyor, bizimle sohbet ediyor ve normal hayatlarının biraz bile olsa dışına çıkıyorlar. Yaptıkları şeyin zorlukları ve keyfini bizimle paylaşıyorlar. Öte taraftan sanat okullarında okuyan öğrenciler müze koleksiyonları puzzle’larını yaparak resimlerin ayrıntılarını görebiliyorlar.’
Mağazada satılan en büyük puzzle, 32 bin parça. Bitmiş halinin boyutları 5,44 X 1,92 metre. Yeni geldiği için henüz hiç satılmamış ama 24 bin parçalık puzzle’ın çok alıcısı varmış. Puzzle Galeri’nin en önemli özelliklerinden biri de eksik parça desteği vermesi. Kaybolan parçayı sizin için temin ediyorlar.
www.puzzlegaleri.com
Puzzle’la evlenme teklifi edenler bile var
Puzzle Galeri’de fotopuzzle da yapılıyor. Puzzle Galeri çalışanlarına yapboz olarak görmek istediğiniz fotoğrafı yolluyorsunuz onlar da size bu fotoğrafınızın yapboz olup olmayacağını söylüyor. Puzzle Galeri’nin müşterilerinden biri sevgilisine yapbozla evlenme teklifinde bulunmuş. Puzzle tamamlandıktan sonra teklifin görülebileceği bir şekilde yapbozu hazırlamışlar. Tabii evlenme teklifi edilen kişinin teklifi görebilmesi için puzzle’ı mutlaka tamamlaması gerekiyor.
Çocuklar hem eğleniyor hem de öğreniyor
Bazı çocuklar televizyon izlemek ya da bilgisayar oyunu oynamak yerine puzzle yapıyor. Bu da çocukların görsel algısını geliştiriyor. Çocukların özgüveninde artış oluyor, sonuç odaklı çözüm üretme konusunda da genç yaşta kabiliyet ediniyorlar. Bugün puzzle’ın parçalarını bir araya getirip bütün olarak düşünmeye başlayan çocuk, yarın okul hatta iş hayatında da aynı şeyi yapabilir. Çünkü puzzle yaparken, küçük parçalara bakarak bütünü görmek mümkün.
Akşam/ÖZGE Ç. DENİZÇİ