Türkiye’deki alışveriş merkezlerinin toplam alanının , 2013 sonunda 10 milyon metrekareyi bulmasının bekleniyor
Alışveriş Merkezleri (AVM) ve Perakendeciler Derneği Başkan Vekili Aziz Torun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de özellikle son yıllardaki yatırımlarla alışveriş merkezlerinin sayısının giderek arttığını söyledi.
Vatandaşların yazın sıcakta, kışın soğukta alışveriş merkezlerinde daha fazla zaman geçirmeye başladığını vurgulayan Torun, firmasının Bursa’da yaptığı iki alışveriş merkezine günde ortalama 30’ar bin kişinin geldiğini anlattı.
AVM’lerin, bütün ihtiyaçların karşılandığı, tekstil, gıda alışverişinin yapıldığı, modanın, serginin, eğlencenin bulunduğu, değişen teknolojinin takip edilebildiği mekanlar olduğunu vurgulayan Torun, şöyle konuştu:
”Güvenliği ve konforu var. Ben de çocuklarım alışveriş merkezine gittiğinde güvenli olduğunu bildiğim için rahat ediyorum. Ülkemizde cadde mağazacılığı imkanları kısıtlı. İstanbul’da birkaç cadde var ama milyonlarca kişi yaşıyor. Nereye gidecekler? Alışveriş merkezleri birçok ihtiyacı karşılıyor. Değişen hayat şartlarını dikkate aldığımızda özellikle gençlerin evde yemek yapma imkanları kısıtlı. AVM’ler bunu çözüyor. Anadolu’ya sosyalleşme imkanı, moderniteyi getiriyor. İnsanlar, modayı, dünyayı tanıma imkanı buluyor. Anadolu’da 41 ilde alışveriş merkezi var ve hızla diğerlerinde de açılacak.”
Torun, Türkiye’deki AVM sayısının 300’ün üzerinde olduğunu belirterek, bu işletmelerin toplam 7,6 milyon metrekarelik alana sahip olduklarını bildirdi. Bu rakamlara göre Avrupa ortalamasının altında kalındığını dile getiren Torun, ”Türkiye’de 100 kişiye düşen alan, 90 metrekare civarında. Avrupa’da ise bu 200 metrekareye kadar çıkıyor. 2013 sonuna kadar 10 milyon metrekareyi bulacak. 100 kişiye düşen alan miktarı da 100 metrekarenin üzerine çıkmış olacak” dedi.
-”Perakende dışındaki alanlar yüzde 35’e kadar varıyor”-
AVM’ler için turizmin çok önemli olduğunu vurgulayan Torun, şunları kaydetti:
”Turizm gelişirse, turist sayısı artarsa, şehirlere gelen turistler kalıcı olursa, perakende sektörü, alışveriş merkezleri olumlu etkilenir. Turizmin yaygınlaştırılması önemli. Türkiye’nin bazı ülkelerle vizeleri kaldırmasıyla günlük alışveriş turları yapılıyor. Yunanistan, Suriye, Irak ve İran’dan günübirlik alışverişe geliniyor. Karadeniz kıyıları bu şekilde çok sayıda kişiyi ağırlıyor.”
Torun, alışveriş merkezlerinin artık farklı konseptte büyüdüğünü belirterek, ”Tekstil ağırlıklıydı, şimdi çeşitleniyor. Çok daha farklı şeyler ekleniyor. Perakende dışındaki alanlar yüzde 35’e kadar varıyor. Eğlenceye, yemeye, içmeye, sergi alanlarına daha fazla yer ayrılmaya başlandı” ifadelerini kullandı.
Bir dönem market-bakkal kavgasının çok konuşulduğunu anımsatan Torun, ”Bizim küçük perakendecimiz, yanlış yerde yanlış iş yapıyorsa bunun sorumlusu olarak AVM’leri bulmasın. Kendi işine bakacak. Her evin altına, o standartlara sahip olmayan, işi bilmeyen kişiler, ’emekli oldum, evin altına dükkan açayım’ düşüncesiyle dükkan açıyor. Perakendede inanılmaz imkanlar var. Önemli olan aynı sermayeyle doğru yerde doğru iş yapmak. Bunu Bursa’da, Antalya’da gördük. Perakendecilerin kendini geliştirdiğini gördük. AVM’ler, birçok kişiye vizyon veren, gelişmeden haberdar eden itici güç oluşturdu. Bu imkanları gören, kendini yenileyenler büyüyor” diye konuştu.
AA