Ataşehir, İstanbul’un finans merkezi haline getirilmesi projesi çerçevesinde son yılların en çok değer kazanan bölgelerinden biri oldu.Zaman içerisinde finans merkezinin yer aldığı Barbaros Mahallesi, Ümraniye’ye bağlandı.Bu konuda halen mahkemelik…
İstanbul’un son yıllarda yıldızı parlayan bölgelerinden biri olan Ataşehir, İstanbul finans merkezi projesi ile cazibesini bir kat daha artırdı. Ağaoğlu’ndan Varyap’a kadar markalı konut projelerinin merkezi haline gelen bölgede gecekondu oranı yüzde 70’ler seviyesinde. Kentsel dönüşüm için neredeyse tüm markalı konut üreticilerinin iştahını kabartan bölgede, siyasi çekişmeler nedeniyle 1/5000’lik imar planı yıllardan bu ya¬na yapılamıyor.
CHP’li Belediye Başkanı Battal İlgezdi tarafından yönetilen bölgenin finans merkezinin yer alacağı Barbaros Mahallesi’nin tapuları Ümraniye Belediyesi’ne verilirken, imar, yapı denetimi gibi yetkiler de geçtiğimiz aylarda çıkartılan bir yasa ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na devredilmişti.
DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI
Kentsel Dönüşüm Yasası’nın çıkarılmasının ardından ilk kazma geçtiğimiz hafta Esenler’de vurulurken, imar sorununa rağmen kentsel dönüşüm çalışmalarına başlayan Ataşehir Belediyesi, bundan aylar önce ilk ihalesini gerçekleştirdi.
CHP’li Ataşehir Belediye Başkanı Battal İlgezdi, Belediye’nin sınırları içinde yer alan Atatürk Mahallesi’nde 165 bin m2’lik alanda 401 gecekonduda gerçekleştirilecek kentsel dönüşüm çalışmalarının ihalesini geçtiğimiz aylarda Grey Yapı, K Yapı Ortak Girişimi’nin aldığını söylüyor.401 gecekondunun 200’ü hak sahibi, 210’u işgalci konumunda olduğunu, bu kişilere kentsel dönüşüm projesinden brüt 114 m2’lik daire verileceğini belirten İlgezdi şöyle devam ediyor:
“Aylık 80-180 TL’lik 20 yıl ödemeli bir plan hazırlandı. Ödemelere dairelerin teslim edileceği 20 ay sonra başlayacaklar. Bu süreçte de kiralarını ödeyeceğiz. Proje için ismi geçen girişim belediyemize projenin yüzde 48’ini ve 80 milyon TL vermeyi taahhüt etti. Projede toplam bin 200 konut yer alacak ve bize düşen 637 direnin 4l0’unu hak sahiplerine vereceğiz. Geri kalanını da diğer kentsel dönüşüm çalışmalarında halka vermek için kullanacağız.”
Belediye, Şerifali Çiftliği’nde bir 250 konuttan oluşan imar Iskan Blokları’nda da kentsel dönüşüm yapacak.
Ataşehir Belediyesi, Emlak GYO TOKİ, Çevre ve Şehircilik Bakanlığ ortaklığında hazırlanan proje kapsamında brüt 58 m2’lik dairelerin bulunduğu İmar İskan Bloklan’nda yapılacak dönüşüm ile tapu sahiplerine ücretsiz brüt 130-135 m2 daireler verilecek ve inşaat süresince kiralan da ödenecek, ilgezdi, 1/5000’lik imar planı çıkması halinde Ataşehir’in her yerinde kentsel dönüşüm yapılabileceğine de dikkat çekiyor.
İmar düğümü çözülemedi
Ataşehir Belediyesi bölgenin imar planının çıkarılması ve sınırları içinde kalan Barbaros Mahallesi’nin tapuları Ümraniye Belediyesinde yer alırken imar yetkisi de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın elinde. Bunların Ataşehir Belediyesi’ne bırakılması yönündeki dava 2.5 yıldan bu yana sürüyor ancak hala bir sonuç alınabilmiş değil. 2008 yılında yeni oluşturulan 8 yeni ilçenin 7’sinin imar planları çıkarılırken sadece Ataşehir’in imar planının çıkarılmadığını belirten ilgezdi şunları söylüyor:
“İstanbul’da büyük bir deprem bekleniyor ama kimse elini taşın altına koymuyor. İmarı olmayan bir ilçenin sağlıklı gelişim şansı yok. Olası bir depremde yaşanacak yıkımın ve ölümlerin vebalini kim verecek? Burada siyasi baskı olduğunu düşünüyorum. Seçilene kadar siyasi partilerin seçildikten sonra da halkın elemanıyız. Bana değil halka haksızlık yapılıyor, halk cezalandırılıyor.”
EKONOMİST/Levent GÖKMEN