Sinan’ın daha küçük ölçekli camilerde denediği, “altı ayaklı plan tipinin” bu büyüklükte ilk defa uygulandığı Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi ramazanın ilk günü açılacak
Yapımı iki yıldır süren Ataşehir’deki Mimar Sinan Camisi, ramazan ayının ilk gününe denk gelen 20 Temmuz’da, cuma namazıyla açılacak.
Caminin mimarı Aşkabad, Tokyo, Berlin camileri ile Amerika’da inşasına başlanan Turkish-American Community Center projesinin mimarı Muharrem Hilmi Şenalp caminin Osmanlı-Türk mimari üslubunda, gelenekten geleceğe uzanan ve gelenekle teknolojiyi bütünleştiren, bugünün inşaat teknolojisi ile Osmanlı üslubunu meczeden bir yapı olduğunu vurguladı. Şenalp, Ataşehir Mimar Sinan Camisi’nin, “mekânda vahdeti ifade eden, klasik mimaride tam olarak işlenmemiş, altıgen şemalı, merkezi kubbe etrafında altı yarım kubbeli bir yapı” olduğunu belirterek, şu bilgileri verdi: “Altıgenin geometrik karakteriyle kendi hususiyetinden doğan, kare plandan altı ayaklı örtüye geçiş, birçok inşai zorluk ve tezyini zorlamaları da beraberinde getiriyordu. Biz teknolojiden istifade ile bu zorlukları aşmaya çalıştık. Kanaatim odur ki; Mimar Sinan’ın Selimiye’den sonra o çapta abidevi bir eser daha yapmaya ömrü vefa etseydi, kesinlikle olgunlaştırmak için ısrarla üzerinde durduğu, bizim kullandığımız bu plan tipini tatbik ederdi.”
9 bin 100 kişilik
Yapımı iki yıl süren Mimar Sinan Camisi’nin yaklaşık 40 milyon liralık maliyeti, Batı Ataşehir Camisi ve Hizmet Birimleri Yaptırma ve Yaşatma Derneği tarafından karşılandı. Müteahhitliğini Gür Yapı’nın yaptığı, müşavirliğini Hassa Mimarlık’ın üstlendiğinin caminin yapımında 500’e yakın işçi ve usta görev aldı. Toplam 9 bin 100 kişilik kapasiteye sahip caminin alt katındaki mekânlar, caminin ibadet vakitleri haricinde de bir çekim noktası olmasını sağlamaya yönelik planlandı. Caminin 300 araçlık bir kapalı otoparkı bulunuyor.
AA