1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ataşehir Finans Merkezi’ne Tarihi Kapalı Çarşı Modeli

Ataşehir’de yapılacak Finans Merkezi, Kapalı Çarşı’dan esinlenerek yapılacak. İstanbul’a yeni siluet katacak merkezin altından metro geçecek. Avlular, dev kapılar ve yaya yollarının bulunacağı proje sürekli yaşayan bir alan olarak planlanıyor

Yavuz Karaman/EMLAK

Türkiye’yi bölgesel güç haline getirmek için planlanan Ataşehir Finans Merkezi’nde tarihi Kapalı Çarşı modeli uygulanacak. Ataşehir Finans Merkezi’nin master planlarını ABD’li Gensler firmasıyla birlikte hazırlayan Özgüven Mimarlık’ın kurucusu Yüksek Mimar Uğur Özer Özgüven, Ataşehir Finans Merkezi’ni planlarken dünyadaki örnekleri incelediklerini ama asıl etkilendikleri yapının Kapalı Çarşı olduğunu açıkladı.

Özgüven, Finans Merkezi’nin planlamasıyla ilgili çok detaylı araştırmalar yaptıklarını anlatarak, “Dünyadaki birçok finans merkezini yerinde inceledik. Fakat aradığımızı İstanbul’daki Kapalı Çarşı’da bulduk” dedi. Kapalı Çarşı’nın dünyanın ilk finans merkezi olduğu yönünde söylentiler olduğuna işaret eden Özgüven, şunları söyledi:

İlham kaynağı Kapalı Çarşı
“Bunu detaylı bir şekilde araştırdık ve gerçektende Kapalı Çarşı’nın tarihin ilk finans merkezi olduğunu gördük. 550 yıl önce Fatih Sultan Mehmet tarafından inşaatı başlatılan çarşı 300 yılda tamamlanmış. Kapalı Çarşı’yı merkeze koyup 2 kilometrelik çember çizdiğimizde bölgede ilginç bir manzara gördük. Kapalı Çarşı’nın etrafında her şey var. Deniz ve raylı ulaşım sistemleri, konut alanları, ofis alanları, mağazalar, Topkapı Sarayı gibi ikon binalar ve oteller bulunuyor. Tüm ihtiyaçlar düşünülerek planlanmış. Biz de Ataşehir Finans Merkezi’ni planlarken Kapalı Çarşı mantığını ele aldık. Tüm ihtiyaçları düşünerek, bölgenin 7/24 canlı kalmasını sağlayacak şekilde planlamasını yaptık, Bunları da İstanbul’a ait olan doneleri kullanarak yaptık.”

Topyekun planlama
Özgüven, Ataşehir Finans Merkezi’nin master planının hazırlanmasının çok büyük bir önem taşıdığının altını çizerek, bu planın binaların birbirinden kopuk bir şekilde yükselmesinin önüne geçeceğini söyledi. Bu sayede Finans merkezi’ndeki tüm parsellerin tek bir proje gibi ortaya çıkacağını söyleyen Özgüven, “Biz parselleri değil, bölgeyi bir bütün olarak planladık. Trafiği tamamen yer altına aldık. Servis araçları, çöp kamyonları bodrumdan geçecek. Arazinin üstünde yaya trafiği oluşacak. Avluları yaya yollarıyla birbirine bağlayacağız. Gece ve gündüz canlı olan işlevi yüksek alanlar yaratacağız” diye konuştu.

Altından metro geçiyor
Özgüven, projeye toplu taşıma ile kolay ulaşım sağlanacağını anlatarak, “Kartal-Kadıköy ile Çekmeköy-Üsküdar metroları Ataşehir Finans merkeziyle birbirine bağlanacak. Bu sayede bölgenin trafiği azaltılacak” dedi. Hazırlanan master planları çerçevesinde bölgenin altyapı çalışmalarının yapıldığını, çevre düzenlemelerinin tasarlandığını belirten Özgüven, ayrıca deprem araştırmalarının da yapıldığını kaydetti.

Mutabakat imzalandı
Özgüven, master planının yanı sıra tüm arsa sahipleriyle bir mutabakat imzalandığını belirterek, hazırladıkları 800 sayfalık Kentsel Tasarım Rehberi’ni firmalara verdiklerini söyledi. Bölgede yapılacak tüm projelerin bu rehber doğrultusunda hazırlanacağını anlatan Özgüven, “7 ay içinde firmaların Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na projeleri onay için vermesi gerekiyor. 3.5 yılda tamamlanması öngörülen projenin maliyeti de 4.5 milyar lirayı buluyor” dedi.

Arsalar küçüldü
Bu arada, Finans Merkezi’ndeki arsalar yapılan master planı sonunda küçültüldü. Büyük ölçekli bir planlama yapılması nedeniyle yaya yolları, yeşil alanlar ve meydanlar yaratılması için şirketlere ait arsalar küçüldü. Fakat imar hakları aynı şekilde korundu.

İstanbul’a yeni siluet
Özgüven, bölgedeki tüm projelerin kat yüksekliklerinin belirlendiğini ve İstanbul’a uygun siluet oluşturulacağını vurgulayarak, “Bölge paranın ve finansın merkezi olacak. Bu nedenle siluet de önemli. Silueti belirlendi ve katlara buna göre izin verilecek. Finans Merkezi’nde Maslak’taki gibi dağınık bir siluet olmayacak” diye konuştu.

Finans Merkezi’nde neler olacak?
* Kapalı Çarşı ve Nişantaşı gibi açık ve kapalı sokaklar bulunacak.
* Topkapı Sarayı’ndaki gibi avlular ve bulvarlar olacak.
* Çeşmeler, kemerler ve büyük kapılar olacak.
* Büyük parklar, bisiklet ve yaya yolları bulunacak.
* Anfi tiyatro, kültür merkezi ve konferans salonu yapılacak.
* Çevre dostu binalar zorunlu tutulacak. Sertifika istenecek.
* Özel peyzaj düzenlemesi yapılacak.

Rakamlarla Fİnans Merkezi
* 2 milyon m2 arsa
* 3.2 milyon m2 inşaat alanı
* 50 bin kişi istihdam edilecek
* 11.000 kişi yaşayacak
* 30.000 kişi günlük ziyaretçi
* 4.5 milyar lira maliyet
* 100.000 m2 ticari alan
* 600.000 m2 ofis
* 130.000 m2 rezidans
* 105.000 m2 otel
* 10.000 m2 konferans salonu

Anadolu’nun küçük semti Acıbadem metrobüsle büyüdü

Realty World Ekol Gayrimenkul ofisinin sahibi Alper Karala, Acıbadem’deki yeni projeleri, yatırım fırsatlarını ve fiyatları inceleyip, bölgeyi analiz etti

Konjonktür
Acıbadem Anadolu Yakası’nın seçkin ve elit semtlerinden birisi olup pilot bölge konumunda yer alıyor. Emlak piyasası açısından bölge her zaman hızlı dönen ve tüketiciler tarafından tercih edilen yerlerin başında yer alıyor. Acıbadem’de şuan, talep arzın üzerinde olduğu için gayrimenkul konusunda belli bir zayıflamadan söz edilebilir. Ancak bölge lokasyon olarak Anadolu Yakası’nın gözbebeği konumunda. Bununla beraber bölgede oldukça eski ve yaşlı konutlar bulunuyor. Ayrıca otopark da bölgedeki sorunların başında yer alıyor.

YENİ YATIRIMLAR
Bölgedeki yeni yatırımlar arasında Sinpaş’ın Akasya Acıbadem, Sadıkoğlu İnşaat’ın New City ve Taş Yapı’nın Almond Hill projeleri yer alıyor. Ayrıca bölgede eski konutlar yıkılıp yerlerine yeni projelerin yapılması da söz konusu.

KİRALARDA DURUM
Bölgedeki kira bedelleri her zaman değerini koruyor ve kiralıklar hızlıca kiralanabiliyor. Bölgeyi tercih edenler arasında genellikle bölgede yaşamış olup, bölgeyi terk etmek istemeyen aileler yer alıyor. Özellikle Acıbadem Hastanesi, Çamlıca Kız Lisesi, Nişantaşı bölgesi en çok tercih edilen bölgeler arasında yerini alıyor. Bölgedeki fiyat ortalaması ise 3+1 daireler için 1.400 ile 1.700 lira arasında, 2+1 dairelerde ise 1.000 ve 1.200 lira arasında değişiyor.

SATILIKLARDA DURUM
Bölgeden daire satın almak isteyenler öncelikle konutun lokasyonuna dikkat ediyorlar. Daha sonra ise dairenin detaylarını inceliyorlar. Bölgeyi tercih edenler arasında kesim kiralamalarda olduğu gibi bölgeyi tanıyan aileler oluyor. Satılıklarda fiyat aralıkları oldukça değişken seyrediyor. Sıfır ve eski binalar arasındaki fark artıyor. Buna göre 3+1 daireler 350 bin ile 15 milyon lira arasında değişiyor.

TİCARİ GAYRİMENKUL
Acıbadem bölgesinde ticari yatırım yapmak isteyenler oldukça zorlanıyor. Çünkü özellikle cadde üzerindeki ticari dükkânların yüksek olan fiyatları yatırım yapmak isteyenleri zorluyor. Bununla birlikte Acıbadem Caddesi üzerinde boş dükkân bulunamaması bölgenin tercih edilen yerler arasında olduğunu gösteriyor.

ALICI PROFİLİ
Bölge çoğunlukla Acıbadem’i bilen aileler tarafında tercih ediliyor. Bölgenin yatırım ve lokasyon gibi unsurları dikkate alınıyor.

PRİM FIRSATLARI
Metrobüsle canlanan bölge yatırımcısına zarar getirmeyecek bir konumda yer alıyor.

BÖLGEDEKİ PROJELER

NADİDE KONAKLARI
Yapımcı firma: Atapol İnşaat
Teslim tarihi: 2013
Toplam konut sayısı: 24
Konut tipleri: 1+1 – 4+1 arası
Konut fiyatları: 375.000 TL

AKASYA ACIBADEM
Yapımcı firma: Saf Gayrimenkul
Teslim tarihi: Eylül 2013
Toplam konut sayısı: 1583
Konut tipleri: 1+1 – 5+1

Peşin ödemeye yüzde 8 indirim uyguluyor

Gül İnşaat ve Mutlu İnşaat ortaklığında inşa edilen Güneşli Park Gardenya’da satışlar tüm hızıyla devam ediyor. Peşin ödemede yüzde 8 indirim yapılan projede metrekare fiyatları 3 bin lira ile 3 bin 500 lira arasında değişiyor. 24 bin metrekarelik arsa alanı üzerinde hayat bulan projenin 20 bin metrekaresi yeşil alan olarak tasarlandı. Yaklaşık 100 bin metrekarelik inşaat alanından meydana gelen projede yaşam 31 Aralık 2013’te başlayacak.
Yüzde 40’tan fazla satış gerçekleştirilen projede 15 bin metrekarelik kapalı otopark, kapalı yüzme havuzu, spor salonu yer alıyor. 1+1, 2+1, 3+1 ve 4+1 dairelerin yer aldığı Güneşli Park Gardenya’da 10 adet ticari alan da bulunuyor.

Bahçeşehir’de 86 işyeri alıcısına göz kırpıyor

Yalçıntepe Group’un, Bahçeşehir’de yaptığı Maximoon projesinin bünyesindeki Maximoon Çarşı’da başlattığı ön talep toplama süreci 20 Temmuz’da sona eriyor. 86 ticari birimin yer aldığı Maximoon Çarşı’da ön talep süresine özel olarak metrekare fiyatı 3 bin liradan başlıyor. İşyerlerinin büyüklükleri 50 ve 1.750 metrekare arasında değişiklik gösteriyor. 1+1’den 3+1’e kadar farklı daire seçeneklerine sahip olan Maximoon, 1.560 daireden oluşan 8 konut bloğu ve 321 dairenin yer aldığı bir rezidans bloğundan oluşuyor.

Büyükdere’de metrekaresi 8 bin TL’ye icradan satılık arsa

İstanbul Büyükdere Caddesi’nde 1387 metrekarelik arsa icradan satışa çıktı. Metrekaresi bin liradan satılacak olan arsa için belirlenen muhammen bedel 11 milyon 96 bin lira oldu. Büyükdere Caddesi’ne paralel Fatih caddesi’ne cepheli olan arsanın tapu kayıtlarında 14 dükkan için inşaat başlamış ama birinci bodrum kat seviyesinde inşaat açılan dava nedeniyle durdurulmuş. Belediye kayıtlarına göre arsada 5 bodrum, zemin ve 3 normal kat yapılabiliyor. Arsa satışı 17 Eylül 2012 tarihinde İstanbul 10’uncu İcra Müdürlüğü’nde yapılacak. İlk ihalede alıcı çıkmazsa ikinci ihale ise 27 Eylül 2012 tarihinde yapılacak.

Finans Merkezi’nde dev arsa ihaleye çıktı

Ataşehir Finans Merkezi’ndeki 208 bin m2’lik arsa ihaleye çıktı. Emlak Konut GYO, Ataşehir Finans merkezi’ndeki 208 bin 681 metrekare yüzölçümündeki 9 parsel taşınmazı arsa karşılığı gelir paylaşımı ihalesine çıkardı. Toplam 202 bin 151 metrekare inşaat izni bulunan arsa ihalesinin ilk oturumu 8 Ağustos 2012 tarihinde Emlak Konut GYO’nun Ataşehir’deki genel müdürlük binasında gerçekleştirilecek. Emlak Konut GYO tarafından yapılan açıklamalara göre İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Özel Proje ve Rekreasyon Alanı olarak düzenlenen ihalede yer alan arsalar özel proje, rekreasyon, ilköğretim tesisi, kreş, resmi kurum, dini tesisi ve park alanı olarak değerlendirilecek.

Konut kredileri 72.9 milyara ulaştı

Merkez Bankası’nın yaptığı hesaplamaya göre, bankaların tüketici kredisi alacakları 29 Haziran-6 Temmuz haftasında kredi kartı harcamaları 145 milyon TL azalışla 61 milyar 496 milyon TL oldu. Bu dönemde konut kredileri 100.6 milyon TL artışla 72 milyar 901 milyon TL’ye ulaştı. Diğer tüketici kredileri ise 22.9 milyon TL’lik artışla 92 milyar 406 milyon TL oldu.

Memurlara özel konut alma formülü

İnanlar İnşaat birikimlerini daha geniş kitlelere sunmak için geliştirdiği 21 Altın Formül’ün 6’ncısını hayata geçirerek 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi vatandaşlara yönelik kampanya başlattı. Buna göre 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabii vatandaşlara, emekliliklerini beklemeden tahmini ikramiyelerinin yalnızca yüzde 50’sini ödemeleri ile daire satış bedeli üzerinden 60 ay vade ile faizsiz ev sahibi olma fırsatı sunuluyor. 6. Altın Formul için İnanlar’ın devam etmekte olan projelerinden belirli adette daire, 657 sayılı yasaya tabii memurlar için ayrıldı.

İnanlar’ın altın formüllerinin tüketiciler tarafından büyük ilgi görmesinin sonucunda 6. Formülü hayata geçirdiklerini belirten İnanlar Yönetim Kurulu Başkanı Serdar İnan, “İstanbul’da birbirinden değerli projeler üretiyoruz ancak bu projeleri satın almayı kolaylaştıracak formüller gerekiyor. Devlet Memurları’nın İnanlar güvencesinde gönül rahatlığıyla ev sahibi olabileceği 6. formülümüzde ev sahibi olmanın hayal olmadığını göstermek istiyoruz” dedi.

İstihdamda üretim ve yapı sektörü önde

2012 yılının ilk yarısına ilişkin istihdam endeksi verilerini yorumlayan Kariyer.net Genel Müdürü Yusuf Azoz, istihdam endeksi verirlerine göre yılın ilk yarısında istihdamın lokomotif sektörlerinin üretim, sağlık, yapı, tekstil ve turizm sektörleri olduğunu söyledi.

Yapı sektörünün ekonomideki büyümenin önemli dinamiklerinden birini oluşturduğunu ifade eden Azoz, “Yapı sektöründen gelen yeni iş ilanlarına bakıldığında 2011’in ilk 6 ayına göre yüzde 36, 2010 yılının ilk 6 ayına göre ise yüzde 95 artış görülüyor. Tekstil sektörü yeni iş ilanları sayısında 2011 yılının ilk 6 ayına göre yüzde 32, 2010 yılının aynı dönemine göre ise yüzde 70 artış yaşandı” diye konuştu.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konut Fiyatlarını Etkileyen Gelişmeler Neler?: Prof. Dr. Hakan Kara Yanıtladı

TCMB’nin bugün açıkladığı Konut Fiyat Endeksi’ni değerlendiren Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, …