1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Asansörler Bakımları Yapılmayınca Tehlikeli Oluyor!

EMO Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, asansörlerin ülkemizde yaygın olarak kullanılmasının 30-40 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu ve zamanınıda yenilenmeyen asansörlerin tehlikeli olduğunu söyledi

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Ankara Şubesi tarafından düzenlenen “Asansör Meslek Alanı Çalıştayı” başladı.

Milli Kütüphane Toplantı Salonundaki çalıştayın açılış konuşmasını yapan EMO Ankara Şube Başkanı Ramazan Pektaş, asansörlerin ülkemizde yaygın olarak kullanılmasının 30-40 yıllık bir geçmişe sahip olduğunu söyledi.

Aradan geçen sürede birçok asansörün teknik ömrünü tamamladığını vurgulayan Pektaş, şunları kaydetti:

“Bu noktada önemli olan asansörlerin sistem olarak gönümüz şartlarına uydurulması ya da işlemez duruma gelen parçalarının değiştirilmesidir. Aksi halde ölümlü ya da yaralanmalı kazalar kaçınılmaz olur. Sadece Ankara’da her yıl ortalama olarak 7-8 kişi asansör kazaları nedeniyle ölüyor. Bu nedenle asansörlerin ruhsatlandırılması ve denetlenmesi büyük öneme sahip.”

Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tarık Duru da asansörlerin artık modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası olduğunu ifade ederek, “Asansör teknolojisi yapı endüstrisinin gelişine bağlı olarak hızla gelişiyor. 2000 yılının başından itibaren asenkron motor teknolojisi yerine senkron motor teknolojisine geçildi. Artık insanlar kimi asansörlere bindiğinde lüks bir otomobile binmiş gibi keyif alıyor” dedi.

“ANKARA’DA ASANSÖR KAZA RAPORU”
Konuşmaların ardından, EMO Ankara Şubesince hazırlanan “Ankara’da Asansör Kaza ve Denetim Raporu” da kamuoyuyla paylaşıldı.

Asansörlerin güvenlik durumuna göre “yeşil”, “mavi” ve “kırmızı” olarak etiketlendirildiği raporda, “yeşil etiket” asansörün mevcut haliyle kullanılmasında teknik ve güvenlik açısından sakınca bulunmadığını, “mavi etiket” eksik ve hataların ivedilikle giderilmesi gerektiğini, “kırmızı etiket” ise eksik ve hataların giderilmesine kadar asansörün kullanılmasının sakıncalı olduğunu anlamına geliyor.

Raporda, asansörlerin etkin olarak denetlenmesi sonucu, “yeşil etiketli” asansör sayısında artış olduğu belirtilerek, şu bilgilere yer verildi:

“2011 yılında ilçelere göre baktığımızda Çankaya’daki denetimler sonucunda, ’kırmızı etiketli’ asansör sayısı 517 adet, ’mavi etiketli’ asansör sayısı 503 adet, ’yeşil etiketli’ asansör sayısı 1426 adet (yüzde 58) olarak belirlenirken, Yenimahalle’de ’kırmızı etiketli’ asansör sayısı 445 adet, ’mavi etiketli’ asansör sayısı 131 adet, ’yeşil etiketli’ asansör sayısı ise 192 adet olarak sınıflandırıldı.”

Raporun sonuç bölümünde ise asansör kazalarının önüne geçilmesinde bakımcı firmaya, yapının yöneticisine ve kullanıcılara sorumluluklar düştüğü belirtilerek, gerekli denetimleri yapmadıkları takdirde yaşanacak kazalardan ve can kayıplarından yetkililerin sorumlu olacağı kaydedildi.

Yarın da devam edecek çalıştayda, akademisyenler, firma yetkilileri ve meslek odası temsilcileri çeşitli sunumlar yapacak.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

TOKİ, 36 İlde Yüzde 25 Peşinat ve 120 Ay Vadeyle Gayrimenkul Satacak

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), 36 ilde açık artırma …