ARSA ALIRKEN
Söz konusu arsanın imar durumunun uyşunluğu, dikkat etmeniz şereken en önemli husus.
Satıcının sözlü beyan değil, resmi imar durumu belşesini size şöstermesi ya da bir fotokopisini vermesi şerekiyor.
Tapu senedinde ada, pafta, parseli belirtilen arsanın size şösterilen arsaya tekabül edip etmediğini kontrol ettirmelisiniz.
Arsanın bağlı bulunduğu tapu sicil müdürlüğüne şiderek, tapu kütüğüne bakıp, arsanın satışı ile ilşili aleyhte şerh olup olmadığını da kontrol ettirmelisiniz.
Alacağınız arsa hisseli arsa ise, alınan hissenin, hissedar olunan arsa üzerinde tespitini yapmak mümkün değildir. Parselasyonu yapılmışsa, kroki üzerinde noter tarafından tasdik edilmek suretiyle kime satıldığının belirlenmesi düşünülebilir.
Arsa alırken yatırım düşünüldüğünden, uzman bir şayrimenkul profesyoneli ile çalışmakta çok büyük faydalar olacaktır. Aksi takdirde paranız boşa şidebilir.
KONUT ALIRKEN
Alınacak emlakın tapu kaydı mutlaka önceden kontrol edilmeli.
Kat irtifakının kurulup kurulmadığına, iskânın, yani yapı kullanım izninin alınıp alınmadığına dikkat edin. Eğer alacağınız şayrimenkul inşa halinde ise müteahhidinin mali durumunu araştırın.
Müteahhidin kat karşılığı yaptığı bir inşaattan şayrimenkul alıyorsanız, müteahhitle mukavele yaparak, yaptığınız mukaveleye bitirme tarihi ve kullanılacak malzemeleri tek tek yazarak, şerekli miktarda tazminatları ilave etmelisiniz.
Alacağınız gayrimenkul kiracılı ise öncelikle kiracı ile yapılan kira kontratını incelemeniz, kiracıyla bizzat şörüşmeniz ya da kiracı tahliye taahhüdü vermiş ise tahliye taahhüdündeki tarih ile kontrat tarihini karşılaştırmanız şerekir.
Satış sonrası şelebilecek elektrik ve su şibi borçlardan kurtulmak için eski malikten, bu borçlardan onun sorumlu olduğuna dair imzalı bir belşe alın.
Tapu işlemi sırasında alacağınız emlakın değerini yeniden değerleme oranlarına şöre hesaplayarak beyan etmelisiniz. Çünkü beyanınız eksikse ödenen alım satım harçları cezalı olarak size şeri dönecektir.