BALCOVA Arsa Mağdurları Derneği üyeleri, bir hafta önce Manisa’da, İzmir’den ayrılarak Manisa ’ya bağlanmak istediklerine yönelik başvuru yaptıklarını açıkladıktan sonra bugün de İzmir Büyükşehir Belediyesi önünde “Elveda” eylemi yaptı.
İçişleri Bakanlığı’na Manisa’ya bağlanmak için başvuruda bulunduklarını açıklayan arsa mağdurlarının avukatı Mustafa Kemal Turan, “1970 yılından bu yana hak ihlaline uğradığımız AİHM tarafından da tescil edilmiştir. Yapılan kıymet takdiri tespitinde metrekare başına 750 lira olmak üzere tazminat talebimiz uygun görüldüğü takdirde İzmir’deki belediyelerin bu parayı nasıl ödeyeceklerini çok merak ediyoruz. Aynı kentte aynı imar hukuku ile bize bir verilirken, holdinglere 20 verilmeye devam ediliyor. Ya onlar bizim gibi olsun, ya da biz de onlar gibi olalım. Buradan Balçova Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yetkililerine sesleniyoruz. İzmir’deyken sizlerden fayda göremedik, sorunlarımız çözülemedi. Bari giderken bir vedayı bizlere çok görmeyin. Bir güle güle deyin, bir elimizi sıkın” dedi.
BELEDİYEYE RESMİ DUVARDAN İNDİRME DAVASI
Avukat Turan, Büyükşehir Belediyesi aleyhine İzmir 4’üncü İdare Mahkemesi’ne dava açtıklarını belirterek, “Belediyenin şeref duvarında müterake döneminde görev yapan eski başkanlardan Hacı Hasan Paşa’nın resmi asılı. İndirilmesi için dava açtık. İşgal zamanında kendi maaşına 15 kat zam yapan, hazineyi gemiye yükleyip Yunanistan’a kaçan, Türk Hükümeti daha sonra iadesini istemesine karşın verilmeyen İzmir’in eski belediye başkanının resminin o duvardan indirilmesini istiyoruz. Adının kirliliğinin, psikoloji ve mikrobik etkisinin belediye bulaşmasından korkuyoruz” dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise Meclis’te soru üzerine arsa mağdurlarıyla ilgili açıklama yaptı. Kocaoğlu, tapulular için imar planı yaptıklarını söyledi. Tapusuzların sorunun çözüm yerinin ise TBMM olduğunu, kanun çıkarmak gerektiğini söyledi. Kocaoğlu, “Zemin etüdünü, planlamayı yaptık. Arazinin büyük kısmı ’Sakıncalı alan’ çıktı. Tek tek inşaat yapmak mümkün olmadığı için yerleşim planı yaptık. Önce bize ’Olimpiyat Köyü kadar yoğunluk verin’ dediler. Arkasından ’AİHM’e gideceğiz’ dediler. Bu arkadaşlar orada 2 bin 500 daire yapabiliyorlar. Biz ’Olan budur’ dedik. Bu mesele 40 seneden beri gündemde. Yaptığımız budur. Tapularla ilgili belediyenin yapacağı bir şey yoktur. 11 senedir belediye başkanı olan kişi çözme iradesini göstermiştir. AİHM’den ne çıkarsa karardır. Kanun ne derse o olur! Arkadaşların zaten mücadelesi devam ediyor. Burada ne mağduriyet ne de kasıt var. Mağdur olmuşlardır haklılar. Ellerinde tapu olan var ya da makbuzu var. Kangren olmuş bir yaradır. Elinde tapusu olmayanlar TBMM’ye gidip sorunu çözmelidir” dedi.