Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Arkeolojik kazılara 2010 yılında 30 milyon lira kaynak aktardıklarını belirtti. Günay İzmir’in Seferihisar ilçesindeki Sığacık Yat Limanı’nda, Seferihisar Alternatif Deniz Turizminin ve Sualtı Sporlarının Geliştirilmesi Projesi”ni başlattı
Törende, minik öğrencilerin oluşturduğu halk oyunları ekibinin, kendisini duygulandıran bir gösteri sunduğunu kaydeden Günay, Anadolu topraklarının tarih boyunca birçok rengi, çiçeği barındırdığını anlattı.
“Bir tek çiçek solmasın, bir tek renk kaybolmasın istiyoruz’ diyen Bakan Günay, uygulanacak projenin Seferihisar’ın sualtı sporlarının gelişmesine katkı sağlayacağını, engelli çocuklarının rehabilitasyonunun da proje çerçevesinde düşünüldüğünü belirterek, konuşmasına şöyle sürdürdü:
“İzmir’in kültürel, doğal, tarihsel altyapısını geliştirmek için bir proje daha start alıyor. İzmir’in potansiyelini daha yukarı çekmek istiyoruz.
Onun için burayı bir EXPO şehri yapmaya çalışıyoruz. Dün güzel bir toplantı yaptık, dünyaca ünlü bir turizm zincirlerinin üst yöneticisi buradaydı. Yatırım yapmaları için konuştum. İzmir’e 40 milyon avro yatırım yapma sözü verdiler. Biz de bu projeye sahip çıkmaya çalışacağız.” dedi.
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar da İzmir’in denizden yana şanslı olmasına rağmen bu potansiyelini kullanamadığını, uygulanacak projenin sualtı güzelliklerinin ortaya çıkarılmasına katkı sağlayacağını ifade etti.
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise Türkiye’nin en uzun sahil şeridine sahip ilçe olduklarını, ancak denizin fırsatlarını yeni yeni keşfettiklerini dedi.
MUHTARLARLA TOPLANTI
Bakan Günay, daha sonra Seferihasar Öğretmenevi’nde 12 mahalle ve 8 köy muhtarları ile sivil toplum örgütlerinin temsilcileriyle öğle yemeği yedi.
İzmir’de uygar bir seçim kampanyası yürütmeyen çalıştıklarını söyleyen Günay, 12 Haziran’da seçilmesi halinde İzmir’in milletvekili olacağını, halkın yararına olan her şeye destek vereceklerini belirtti.
Günay, şöyle konuştu:
“İzmir milletvekili olarak İzmir’in sorunlarını daha yakından takip etmeye, bu bölgenin potansiyelini ayağa kaldırmaya çalışacağız. Burada Teos kazımız var, bizim zamanımızda başladı. İzmir’in tarihi zengin. 21 yerde kazı çalışmaları yapılıyor. Ören yerlerine daha fazla sahipleneceğiz. Geçen yıldan daha fazla çalışacağız. ’Bana kaynak gerekiyor’ diyorsa kazı heyetleri, onu da sağlayacağız.
Hangi bölge gayret gösterirse onun elinden tutmaya çalışacağız.
Göreve geldiğimde arkeolojik kazılara 14 milyon lira kaynak aktarılıyordu. Arkeolojik kazılara 2010 yılında 30 milyon lira kaynak aktardık. Bu bölgede yapacak çok şey var, dünyanın özel bir coğrafyası burası. Tarıma, kültüre, turizme bakacağız.” dedi.
Bakan Günay, doğal ve arkeolojik sit alanlarının daha önce geniş tutması nedeniyle bir takım sıkıntılar yaşandığını, bunların kendisine aktarıldığını hatırlatarak, sit alanlarının yeniden incelenmesi için yetkilileri bu bölgede görevlendirdiğini belirtti.
Doğanın mahvolmasını istemediklerini vurgulayan Günay, “Vatandaşımızın da ekmek derdi… Bu bölgede doğayı, denizi, maviyi, narenciyeyi koruyarak turizm yaparsak potansiyeli de artırırız” söyledi.
Bakan Günay, İzmir’de arazi planlaması yaptıklarını, kentin turizm bereketinden daha fazla faydalanması için çalışacaklarını ifade ederek, “Bu bölgeyi yüksek kaliteli bir turizm merkezi haline getirmeye çalışıyoruz. İzmir’e mutlaka zengin, yüksek gelir grubundan turistleri getirmek istiyoruz. İzmir’in buna ihtiyacı var. Bunu İzmir merkezli yaparak büyük bir turizm hamlesi yapmayı planlıyoruz” dedi.
Bakan Günay, muhtarların demokraside önemli bir işlevi olduğunu, muhtarların statülerinin iyileştirilmesi, daha saygın hale getirilmesi için çalışma planladıklarını, bu konuda bir yasa değişikliği yapacaklarını söyledi.
Seferihisar Belediye Başkanı Soyer de Teos Kazı Evi ve “Hemşehri Dernekleri Projesi” için destek istedi.
KÖY TİYATROSU
Bakan Günay, daha sonra Urla Bademler Köyü’nde organik pazarı gezdi, vatandaşlarla sohbet etti.
Bademler Köy Tiyatrosu’nda da incelemelerde bulunan Günay, “Bademler Köy Tiyatrosu’nu Bakanlık olarak desteklemeye çalışıyoruz. Bademler bir kültür merkezi, kültür altyapısını geliştirmek için gayret göstereceğiz. Metruk, eski binalar varmış bu bölgede, çeşitli etkinliklerin sergi alanına dönüştürme konusunda proje oluşturulacağını öğrendim. Bunu desteklemeye çalışacağım.
Bölgenin kültür yapısının gelişmesi, yaşam kalitesinin yukarıya çıkmasıdır. Bu da halkın bir adım daha iyi yaşamasıdır” söyledi.
AA