Posta Gazetesi Yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 1930 yılında dedesi tarafından Florya’da alınan arazisinin tapusunda yaşanan sorunlara ışık tuttu
Dedem 1930 yılında Florya’da arazi almış, tapusunu çıkarmış. 0 tarihte tapu Osmanlı tapusu ilim tahtaya yazılmış. Bunu yeniden çıkarmak için nasıl bir dilekçe vermeliyim? • M.G.
Doğrusu eskiden kalma çok tapu gördüm ama tahtaya yazılanını hiç görmedim. Üstelik 1930 yılında Osmanlı tapusundan söz ediyorsunuz. Yani Cumhuriyet’in ilanından yedi yıl sonra. O tarihte hâlâ Osmanlı Tapusu nasıl verildi bunu da anlamakta güçlük çektim. Zira ilk tapu teşkilat her ne kadar 1847 yılında Defterhane-iş Amire Kalemi adı altında kurulmuş ise de Cumhuriyet’in ilanından hemen sonra 1924 yılında Tapu Umum Müdürlüğü altında yeniden teşkilatlanmış 1925 yılında da buna kadastro birimi eklenmiştir. Yani 1930 yılında tahtaya yazılı Osmanlı tapusu acaba bir yanılgı mı? Deyin ki bunlar doğru ancak bugün söz konusu arazinin tapu kaydı kimin adına önce bunu bilmeniz lazım. Şayet mevkiini tam olarak biliyorsanız pafta ve parsel numaralan ile tapu sicil müdürlüğünden araştırmanız lazım.
Bir ihtimal tapu kaydı halen dedeniz adına ise yapacağınız şey sadece dedenizden bu yana aile tablosunu içerir veraset ilamı almak. Ancak başkaları adına tescilli ise o halde ortada hukuki bir ihtilaf vardır ve olay dava konusudur. Yani dilekçeyi mahkemeye dava dilekçesi olarak vereceksiniz.
Tamer Heper/Posta