Posta gazetesi yazarı Tamer Heper, apartman yönetiminin ‘Haftada iki gün halı silkeleyebilirsiniz’ kararını belediyeye danışan okurunun sorusunu cevaplıyor… İşte Heper’in cevabı…
İşte o yazı;
Saçma sapan bir izin
“Sitemiz yönetim planında camlardan halı silkelenmesinin yasak olduğu yazılı olduğu halde yönetim kurulu haftada iki defa silkelenmesine izin verdi. Ben yönetim kuruluna dilekçe ile başvurdum fayda etmedi. Belediyeye başvurdum özel hukuk meselesidir bizi ilgilendirmez dedi. Özel hukuk meselesi nasıl olacak? • Y.K.
Bu tür şikayetleri duydukça ben utanç duyuyorum. Şuna aklım almıyor. Artık halı temizlemek için elde gelişmiş elektrikli aletler varken balkondan alt kattakinin kafasına halı silkelemenin mantığını çözmüş değilim. Yönetim kurulu iki gün izin vermiş. O yönetim kuruluna sorarım, hava sıcaklığının 40 derece hissedildiği yaz günlerinde haftada iki gün tüm sitedeki çatı katı dışındaki katlar camlarını sıkı sıkı kapatacak evinde sıcaktan bunalım geçirecek. Bu mudur verilen izin? Bitmedi, Haftada iki defa evinin balkonuna masa kurup yemek yiyemeyecek. Deyin ki camı çerçeveyi sıkı sıkı kapadı ama balkonundan veya pencere pervazlarından haftada iki defa üst katların tozunu pisini temizleyecek. Ne mecburiyeti var? İnsanlar böyle sıkıntıya sokulabilir mi?
Medeniyet dışı davranıştan geleyim hukuki bölüme. Birincisi bu tip davranışlara müdahale belediyenin görevleri içindedir. Ancak mahalli seçimlerin yaklaşmakta olduğu bugünlerde seçmenleri küstürmek istemeyen belediyelerden bu tür müdahale beklemeyin. Şimdilerde kimseyi darıltmak istemezler. Bırakın halı silkmeyi, geçenlerde bir keşifteydim tam üç parsel üzerine yapılmış altı katlı binaya gittik. Binanın planı, projesi, izni, ruhsatı hiçbir şeyi yok. Kale gibi yapılmış belediyenin haberi yok. İşte seçime yakın zamanlarda olanlar bunlar. Sizin halınıza kim bakar? Üstelik yönetim planınızın aksine bir kararı yönetim kurulu alamaz.
Aldığı karar geçersizdir. Geleyim dava konusuna. Her medeni davranışı sağlamak için mahkemeye mi gideceğiz? . Bu bir tek bizim ülkemizde görülüyor. Hiçbir ülkede kafana halı silkme özgürlüğü yoktur. Ama bizde mahkemeye gitmeye zorlanırız. Evet gidebilirsiniz ve bu davranışların önlenmesini talep edebilirsiniz ancak aslolan medeni olmaktır. Hiçbir kimsenin kafasına toz akıtmanın mantıklı izahı olamaz.”
Tamer Heper / POSTA