1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ankara’yı Uydu Merkezi Haline Getirecek Projeler Yolda!

Ankara’yı uzay ve uydumerkezi konumuna getirecek projelerden olan Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş’nin (TUSAŞ) “Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi” gelecek yıl, ASELSAN’ın Gölbaşı’ndaki Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Tesisi de 2013 yılında, faaliyete geçecek

Ankara’da sürdürülen büyük ölçekli savunma sanayi projeleri ve yatırımları, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Ankara Proje Tanıtım Toplantısında” yaptığı değerlendirmelerle yeniden gündeme geldi. Başbakan Erdoğan’ın, Ankara’nın savunma sanayiinde uydu ve uzay merkezi konumuna yükseleceğini söylemesi üzerine gözler TUSAŞ ile ASELSAN’ın Başkent’teki yatırımlarına çevrildi.

’Memur kenti’ olarak adlandırılan Ankara, savunma sanayi sektöründe yurt içi tasarım ve üretime verilen önem sayesinde artık geleceğin “savunma sanayi kenti” olarak gösterilmeye başlandı. Türkiye’nin en büyük savunma şirketlerine ev sahipliği yapan kent, son yıllarda Türk savunma sanayiinde yaşanan büyük atılım ve gelişmelerde başrolde yer aldı.

Savunma sektörünün cirosunun 2,73 milyar dolara; ihracatının 853,5 milyon dolara ulaşmasında en büyük pay, Ankara’da faaliyet gösteren savunma sanayi şirketleri ve yan sanayi kuruluşlarının oldu.

-TUSAŞ’IN TESİSİ-
Başbakan Erdoğan’ın TUSAŞ’ta kurulacağını belirttiği tesisin tam ismi ’Uydu Montaj Entegrasyon ve Test Merkezi (UMET).

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, bu tesiste uluslar arası standartta uyduların fırlatılmadan önce montajının yapılarak entegrasyonunun gerçekleştirileceğini belirterek, “Burası uzay koşullarının simüle edilerek daha yerde iken uydunun uzay koşullarında çalışacağından yüzde 100 emin olunmasını sağlayan bir seri testin gerçekleştirileceği, çok özel donanımlara sahip bir teknoloji merkezi olacak” dedi.

Merkezde aynı anda iki ayrı uydunun üretimi ve testinin yapılabileceğini anlatan Dörtkaşlı, burada 120 mühendisin istihdam edileceğini söyledi.

Bu merkezde hem askeri hem de sivil uyduların entegrasyon ve testlerinin yapılabileceğini ifade eden Dörtkaşlı, “İlk olarak burada GÖKTÜRK serisi uydumuzun montaj ve testi gerçekleştirilecektir. Sivil uydu sistemleri olarak da öncelikli TÜRKSAT’ın bundan böyle ihtiyaç duyacağı haberleşme uyduları Türk mühendisleri tarafından geliştirilerek bu merkezde entegrasyon ve testleri yapılacaktır” diye konuştu.

-MÜHENDİSLER YURT DIŞINDA EĞİTİM ALIYOR-
Dörtkaşlı, merkezde görev yapacak Türk mühendislerinin halen yurt dışında eğitimde olduğunu belirtti.

Önümüzdeki bir kaç yıl içinde Türkiye’nin kendi uydularını tasarlayıp geliştirme konusunda büyük ilerlemeler kaydedeceğini ifade eden Dörtkaşlı, “Türkiye şimdiye kadar hiçbir uydusunu kendi ülkesinde ve uluslar arası standartta montaj, entegrasyon ve testini yapmadı. Bu merkezin kurulması ile Türkiye’de bu alanda bir ilk gerçekleştirilmektedir” dedi.

Bu imkana dünyada belli başlı ülkelerin sahip olduğuna işaret eden Dörtkaşlı, şöyle konuştu:

“Artık Türkiye kendi uydularını tasarlayabilecek ve üretebilecektir. Bu durum, dünyadaki belli sayıdaki ülkenin sahip olduğu bir yetenektir. Öncelik milli ihtiyaçlar olmakla beraber, yakın zamanda ihracat da söz konusu olabilecektir. Ayrıca tasarlayıp ürettiğimiz uyduyu uzaydaki yörüngesine taşıyacak fırlatma kabiliyetine yönelik planlamalar da yapılmaktadır. Böylece ’Uzay ve Uydu Merkezi’ olma özelliği daha da iddialı bir konuma gelecek.”

Merkezin proje hazırlıklarının tamamlandığını, yakında temelinin atılacağını ve 2012 yılı sonunda hizmete alınacağını ifade eden Dörtkaşlı, tesisin maliyetinin 100 milyon doların üzerinde olacağını sözlerine ekledi.

-ASELSAN’IN TESİSİ 200 MİLYON DOLARA MAL OLACAK-
Savunma sanayiinde en gelişmiş teknolojileri tasarlayarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) elektronik cihaz ve sistem ihtiyaçlarını karşılayan ASELSAN da Ankara-Gölbaşı’nda 200 milyon dolar yatırımla Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Tesisi kurma çalışmalarını sürdürüyor.

Geçen yıl Hazine Müsteşarlığından kurulacak tesise ilişkin olarak 192,5 milyon lira tutarında Yatırım Teşvik Belgesi alan ASELSAN, söz konusu tesiste TSK’nın ihtiyacı olan hava savunma radarları, kara radarları, sinyal kesici jammer cihazları, mikrodalga modül ve çeşitli elektronik harp teçhizatlarının Ar-Ge, tasarım ve üretimini gerçekleştirecek. Tesiste ayrıca uçak ve helikopterlerin elekronik harp kendini koruma sistemleri de üretilecek.

Yaklaşık 350 dönümlük alan üzerine kurulacak tesiste antent test kulelerinin, üretim hollerinin, binaların projelendirilme çalışmaları sürüyor.

Yetkililer, Aselsan’ın halen Macunköy tesislerinde faaliyet gösteren radar ve elektronik harp ile ilgili gruplarında çalışan 700 kişinin, Gölbaşı’ndaki tesisin tamamlanmasıyla buraya taşınacağını, yeni tesis için ayrıca 400 yeni mühendisin istihdam edileceğini belirttiler.

Radar ve Elektronik Harp Sistemleri Tesisinin 2013 yılında faaliyete geçmesi planlanıyor.

-ASO BAŞKANI ÖZDEBİR-
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, savunma sanayiinin yüzde 80’inin Ankara’da faaliyet gösterdiğini, ASELSAN, ROKETSAN, TAI, FNSS gibi savunma sanayi şirketlerinin ciddi yan sanayii potansiyeli oluşturduklarını söyledi.

Savunma sanayiinin, yan sanayiinde nitelikli firmaları isteyen bir sektör olduğunu, bu alt yapının da Ankara’da oluştuğunu anlatan Özdebir, “Ankara savunma sanayiinde merkez olmayı hak ediyor ve Ankara’nın bu konuda ciddi potansiyeli var” dedi.

ASO kayıtlarına göre, Ankara’da 300’ün üzerinde firmanın savunma sanayii için iş yaptığını belirten Özdebir, savunma sanayiinde şu anda bağlantıları yapılmış 8 milyar dolarlık portföyün 6 milyar dolarlık kısmının Ankara’yı ilgilendirdiğini, önümüzdeki dönemde bu pastanın daha da büyüyeceğini söyledi.

-ATO BAŞKANI BEZCİ-
Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, Ankara’nın savunma sanayiinde lider şehir olduğunu ifade ederek, Türkiye’nin yerli sanayiyi geliştirmeye dayalı dış alım stratejisinin, Ankara’yı da savunma sanayi ve havacılık üssü adayı hale getirdiğini söyledi.

Ankara Ticaret Odası olarak savunma ve havacılık sanayi konusunda yapılan kümelenme projesinde aktif rol almak istediklerini anlatan Bezci, bankaların İstanbul’a taşınmasıyla ilgili yaşanacak ekonomik kayıpların savunma ve havacılık sanayi kümelenmesiyle kapatılabileceğini kaydetti.

Bezci, savunma sanayi ve havacılık konusunda yurtdışı ile mücadele edilebilmesi için Ankara’nın teşvik kapsamına alınması gerektiğini belirtti.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

2,2 Milyon Konut Kentsel Dönüşüme Girdi

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 2 …