Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek ile TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Altunbaşak, Türkiye’nin en büyük bilim merkezini Ankara’da kurmak için ön protokol imzaladı
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, makamında düzenlediği basın toplantısında, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak ile bilim merkezi için ön protokol imzaladı.
Gökçek, yaptığı konuşmada, Ankara Bilim Merkezi’nin mimari ve mühendislik projeleri ile inşaat yapım işinin Büyükşehir Belediyesi’nce, içinde kullanılacak sergi alanları, araç gereç ve diğer malzemelerin ise TÜBİTAK tarafından karşılanacağını açıkladı.
Ankara Bilim Merkezi’nin Protokol Yolu üzerinde 45 bin metrekare açık, 30 bin metrekare kapalı alanı kapsayacağını bildiren Gökçek, TÜBİTAK’ın bu proje için 60 milyon lira bütçe ayırdığını kaydetti.
Gökçek, “Bilim merkezi her yaştan insanı bilim ve teknolojiyle buluşturan, ziyaretçileri denemeye ve keşfetmeye teşvik eden, mimarisi ve yeşil alanlarıyla Ankara’nın cazibe merkezi olacak” ifadesini kullandı.
Deney üniteleri, eğitim salonları, atölyeler ve sergi alanlarının da merkezde yer alacağını belirten Gökçek, “Dünyada 2 bin 402 bilim merkezi var.
Amacımız, Türkiye’de bilim merkezlerini çoğaltmak” dedi.
“Topluma inovasyon ve eğitim “
Prof. Dr. Altunbaşak ise Ankara’da yapımına başlayacakları bilim merkezinin TÜBİTAK tarafından gerçekleştirilen beşinci merkez olduğuna değinerek, önceki merkezleri Bursa, Kocaeli, Sakarya ve Konya olarak sıraladı.
Türkiye’nin artık fakir bir ülke olmadığını ancak “Brezilya, Tayland” gibi ülkelerin de içine düştüğü “orta gelir tuzağı”na dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Altunbaşak, “Orta gelir tuzağını aşmanın tek yolu inovasyon ve eğitimdir, başka yolu yok. TÜBİTAK olarak biz Ar-Ge ve inovasyon anlayışını büyük şehir belediyelerimizle çalışarak topluma kazandırmak istiyoruz” dedi.
Prof. Dr. Altunbaşak, merkezdeki sergilerin bir kısmının sabit, bir kısmının da seyahat edebilir şekilde dizayn edileceğini belirterek, “Bursa’daki bilim merkezinden sergi alıp Ankara’ya, Ankara’daki Kayseri’ye, Kayseri’deki Sakarya’ya gidecek. Böylelikle öğrencilerimiz hep değişik şeyler görmüş olacak” diye konuştu.
“Merkezde yer alacak sergilerin tasarımı ve içindekilerin tedariki başlangıçta yurtdışından gelebilir ama amacımız bunları da bizim sanayimizin üretmesi. Bunların OSTİM’de, Sincan’da üretilmesini istiyoruz ve bu çok uzak bir gelecekte değil” diyen Prof. Dr. Altunbaşak, yerli üretime katkıda bulunacaklarını da söyledi.
Projesi çizilmeye başlanan Ankara Bilim Merkezi’nin, 2013’ün sonunda tamamlaması planlanıyor.”