1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ankara Ulus’un Çehresi Yeni Düzenlemelerde Değişiyor!

Ankara Valiliği ve Ankara Büyükşehir Belediyesi Tarafından Ulus’un tarihi kimliğine yeniden kavuşması için başlatılan çalışmalar sürüyor

Ankara İl Kültür ve Turizm Müdürü Doğan Acar, yaptığı açıklamada, başkent turizmine yön verecek önemli yerlerden biri olan Ankara Kalesi’nin sorunlarının çözümü için hazırlanan “Kale Eylem Planı”nın tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. Kale ve çevresinin yeniden düzenlenerek Ankara turizmine bir cazibe merkezi olarak kazandırılması amacıyla eylem planından hareketle ele alınan konuların şekillenmeye başladığını anlatan Acar, Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in göreve gelmesiyle Başkentte turizm çalışmalarının hız kazandığını belirtti.

Yapılan toplantılarda iş ve işlemleri bir takvime bağladıklarını kaydeden Acar, “Şu anda kalede yapılacak işlerin yüzde 50’sine yakın bir aşamaya gelmiş bulunuyoruz. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Melih Gökçek, özellikle Hacı Bayram-ı Veli Camii, çevresi, Bent Deresi ve kale çevresindeki işlerde çok titiz davranıyor” dedi.

Esnafın da çalışmalardan mutlu olduğunu ifade eden Acar, Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin şu anda kale ve çevresinde kanalizasyon, elektrik, su ve telefon hatları için çalıştığını bildirdi.Kale ve çevresine olumlu katkıları bulunan Çengelhan’ın yanındaki 3 evin yıkıldığını, buraya Yüksel Erimtan Arkeoloji Müzesi yapılacağını belirten Acar, inşaatın sürdüğünü kaydetti.

“Eğitim çok önemli”
Kale ve çevresinde esnafın, bölgede yaşayan insanların ve çocukların eğitilmesi konusunda Ankara Valisi Alaaddin Yüksel’in talimatları doğrultusunda, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi Rektörlüğünün bir çalışması olduğunu bildiren Acar, “Projede 100 öğretmen görev yapacak. Ankara’nın turizm öncelikli bölgelerinin tanıtılması için eğitim çok önemli” diye konuştu.

Büyükşehir Belediyesinin kalede bir turizm danışma bürosu açacağını anlatan Acar, “Taksi durağındaki şoförlerin de eğitimleri tamamlandı. Bu eğitimlerin sürekli yapılması gerekiyor. En basit anlamda Ankara Kalesi’ne nasıl ulaşılır?, Önemli merkezler nelerdir? Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ne görebilirler? Bunların yanı sıra basit bir İngilizce de öğrenmeleri teşvik ediliyor” dedi.

Acar, Kale’nin giriş ve çıkışlarının güvenlik kameralarıyla kontrol altına alındığını belirterek, UKOME kararı gereğince kale içerisine 10.00-18.00 saatleri arasında araç giriş ve çıkışının da yasaklandığını bildirdi. Büyükşehir Belediyesinin bütün ekiplerini seferber ettiğini vurgulayan Acar, çalışmaların en kısa sürede bitirilmesinin amaçlandığını söyledi.

Esnaf çalışmalardan memnun
Kale’de gümüş dükkanı işleten Osman Balantekin, Alaaddin Yüksel’in Ankara için büyük bir kazanç olduğunu ifade ederek, “Özellikle güvenlik açısından kameralar çok büyük katkı sağladı. Asayiş olayları ortadan kalktı. Yabancı gruplar da bu gelişmeleri fark ettiklerinde daha rahat gezebiliyorlar” dedi. Sivil ve resmi güvenlik görevlilerinin de kale ve çevresinde görev yaptığını kaydeden Balantekin, bölgede yapılan çalışmalardan memnun olduklarını söyledi.

Kale çevresinde kuruyemiş dükkanı sahibi Yasin Koramaz da çalışmaları desteklediklerini belirtti. Kalenin Ankara’nın önemli turistik yerlerinden biri olduğunu dile getiren Koramaz, “Buranın güzelliğinin bir an önce ortaya çıkarılması gerekiyor. Gayet hızlı gidiyor. Turistik bölge olması açısından çalışmaların daha çabuk sonlandırılması iyi olacaktır. İleride daha iyi sonuçlar almak için yenileme çalışmalarına katlanmak gerekiyor” diye konuştu.

“Çengelhan ve Çukurhan ziyaretçi profilini değiştirdi”
Çengelhan Müzesi sorumlusu Mine Sofuoğlu, Çengelhan ve Çukurhan’ınaçılmasıyla kalede ziyaretçi profilinin çok değiştiğini söyledi.Protokol heyetlerinin kaleyi ziyaret etmeye başladığını dile getiren Sofuoğlu, şunları kaydetti: “Burası büyük bir değişim kazandırdı kaleye. Tarihi iki binanın tekrar işlev kazanmış olması çok önemli. Çengelhan 1522’de yapılmış Kanuni Sultan Süleyman döneminde. Ancak sonraki dönemlerde yavaş yavaş kervansaray işlevinden sıyrılıp tiftik ve ham deri satışının yapıldığı bir ticaret merkezi haline gelmiş.

Bir diğer önemli konu da Koç Holding’in kurucusu merhum Vehbi Koç’un iş hayatına başladığı dükkan da yine hanımızın avlusunda yer alıyor. Dolayısıyla hem manevi hem de tarihi önemi var.”

Kale ve çevresinin tarihi görüntüsü
Çıkrıkçılar Yokuşu ile Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nin bulunduğu alanda da yenileme yapan Büyükşehir Belediyesi, Ankara Kalesi ve çevresinde atıksu, yağmursuyu ile içme ve kullanma suyu alt yapı çalışmalarını sürdürüyor. Bölgenin asfaltlama çalışmaları da eş zamanlı olarak yürütülüyor. Konya Sokak’taki alt yapı çalışmalarını tamamlayan ve asfaltını atan, diğer sokaklardaki çalışmalara da süratle devam eden Büyükşehir Belediyesi, son olarak Ankara Kalesi ve civarındaki bölgelerde sokak sağlıklaştırma (cephe düzenleme), restorasyon ve yenileme çalışmalarına başlayacak.

Kale içinde yapılan yeni düzenlemeyle özellikle yerli ve yabancı turistlerin ziyaretçi akınına uğrayan bölge, yayaların rahatça dolaşabildiği bir mekan haline getirildi.

-Ulus Tarihi Kent Merkezi-
Ankara Büyükşehir Belediyesince yürütülen Ulus Tarihi Kent Merkezi Yenileme Alanı çalışması kapsamında, Hacı Bayram-ı Veli Camii çevresindeki 7 sokakta, 77 konut ve 76 dükkan aslına uygun olarak yeniden düzenleniyor. Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak Ankara Kalesi ve çevresinin alt yapı sorununa da el atan Büyükşehir Belediyesi, yağmur suyu, içme ve kullanma suyu ile pissu hatlarını döşeyerek, bölgede çirkin görüntüye neden olan tüm kabloları yer altına almaya devam ediyor.

Kale içerisindeki trafik sorununun çözümü için yapılan yeni düzenlemenin yanı sıra 30 metre uzunluğundaki demir Siren Kulesi de belediye ekiplerince kaldırıldı.

-Hacı Bayram-ı Veli Camii çevresindeki çalışmalar-
Daha önce restorasyonu yapılarak yeniden hizmete açılan Hacı Bayram-ı Veli Camii ve yıkılıp yeniden inşa edilen ek binasına yakışır bir çevre için çalışmalarını aralıksız sürdüren Büyükşehir Belediyesi, bölgede bulunan tarihi evleri de eski görüntüsüne kavuşturarak, bölgenin tarihi yapısını yeniden gün yüzüne çıkarıyor.

Restorasyon çalışmalarının yüzde 80’ini tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, Avizeciler Çarşısı olarak da bilinen bölgedeki sokaklarda bulunan binaların restorasyonunu Kültür Bakanlığı Koruma Kurulunun denetiminde gerçekleştiriyor. Güvercin, Adliye, Eti, Eti Zafer, Sevim, Akgün ve Kutlu Sokak’taki tarihi evler yenilenirken, bölgede kötü görüntüye neden olan elektrik direkleri de kaldırılarak tüm kablolar yer altına alınıyor.

Yolların trafiğe kapatılarak aydınlatma direklerinin kaldırılması, apliklerle modern bir aydınlatma sisteminin kurulması çalışmaları yıl sonuna kadar tamamlanacak. Öte yandan Ulus Bentderesi’nde başlatılan tarihi 5 bin kişilik Roma Antik

Tiyatro’yu ortaya çıkarma çalışmaları da sürüyor. Büyükşehir Belediyesi, dolmuş duraklarının hemen karşısındaki genelevde yer alan 8 evi daha yıktı. Böylece bu bölgedeki 30 evden 27’sinin yıkımı gerçekleştirildi.

Hisarpark Caddesi’nde de proje çalışmalarını belediye, bölgedeki 50 ve 60’lı yılların salaş binalarının, eski Ankara ile bağdaşacak tarzda dizayn edilip, ön cephelerinin yenilenmesi için de çalışmalarını devam ettiriyor.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Konut Satışlarında 2024 Yılının Zirvesine Çıktı

Türkiye genelinde konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 artarak 127 …