Yepyeni bir dönem de demiryollarında başlamak üzere. Türk ve Çinli uzmanlar, Ankara-İstanbul arasını 1,5 saate indirmeyi planlayan hızlı tren projesi için arazi incelemesine başladı..
Hafta içinde Ankara’ya gelen Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Ven Ciabao’nun yankıları sürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile biraraya gelen Çin Başbakanı, iki ülke arasındaki ticarette doları devre dışı bırakmış ve yeni bir dönemi başlatmıştı.
Yepyeni bir dönem de demiryollarında başlamak üzere. TCDD Genel Müdürü Süleyman Kahraman, beraberindeki Çinli heyetle birlikte Ankara-İstanbul arasını 1.5 saate indirecek hızlı tren projesinin Ayaş-Beypazarı-Çayırhan hattında incelemelerde bulundu.
Kahraman, hızlı tren projesi için en iyi güzergahın Sincan-Ayaş-Beypazarı-Çayırhan hattı olduğunu söyledi. Çin ile Türkiye arasında demiryolları alanında işbirliği anlaşması imzalandığını ifade eden Kahraman, şunları söyledi:
”Anlaşma çerçevesinde, Çinli teknik heyetle beraber Ankara-İstanbul sürat demiryolu güzergahında incelemeler yapıyoruz. Hızlı tren yolunun yeni teknolojiyle yapılıp, yapılamayacağını araştırıyoruz. Biliyorsunuz, tünel teknolojisi ve viyadük teknolojisi gelişti. Çinlilerin geliştirdiği teknolojiyle yapılabilir mi? Buradan da hedefimiz daha hızlı bir tren yolu ile Ankara-İstanbul arasını 1,5 saate düşürmek. Sadece burada değil, Kars’a kadar olan tarihi İpek Yolu’nu canlandırmak için iki ülke bakanları protokol imzaladılar. Onun için Ayaş-Beypazarı-Çayırhan arasında bulunan tren yolu ağında incelemelerde bulunduk.”
Çin Demiryolları Bakanı Liu Zhijun, 7 Ekim tarihindeki Ankara ziyaretinde Yüksek Hızlı Trenle (YHT) Polatlı’ya kadar seyahat etmişti. Bakan Zhijun ile birlikte basına açıklama yapan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, ”Çin, dünyanın en uzun ve en yüksek hızlı trenlerine sahip. Sürekli 350 kilometre hızla gidebilen hızlı trenlerinin yanında, 400 kilometrelik hıza çıktılar. Bizler de onların tecrübelerinden yararlamaya çalışacağız” demişti.
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ise Çin ile yapılan anlaşmayı “Bu anlaşma, Türkiye Cumhuriyeti demiryollarının altyapısını modernleştirme projesidir” sözleriyle değerlendirmişti. Yıldırım, Çin işbirliğinde yapılması planlanan 8 proje bulunduğunu, 4 bin 500 kilometreye yakın demiryolunun bu kapsamda yapılacağını aktarmıştı. Türkiye’nin hızlı tren yapım hatlarında ise 40’a yakın Çinli çalışıyor.
Çin’de 80 bin kilometrelik demiryolu hattının 7 bin kilometresini hızlı tren hatları oluşturuyor. Çin’in yeni hedefi toplam demiryolu ağını 110 bin kilometreye, hızlı tren hatlarını ise 12 bin kilometreye çıkarmak.