Mastercard ve Boğaziçi Üniversitesi’nin ortaklaşa çalışması ve Frekans Araştırma Şirketi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen ‘Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması’na göre, iş dünyasının gözünden Türkiye’nin sürdürülebilirlik açısından parlayan illeri Eskişehir, Kayseri, Konya ve Bursa olurken, İstanbul sürdürülebilirlik açısından geride kaldı. İstanbul, sürdürülebilirlikte 24, çevre performansında 15, ekonomik performansta 22’nci sırada bulunurken, sosyal performansta son sırada yer alan Ağrı’nın bir sıra önünde yer aldı.
İstanbul beklentileri veremedi
Türkiye’nin illerini ekonomik, sosyal ve çevresel boyutta değerlendiren araştırmayı açıklayan Boğaziçi Üniversitesi Öğretim Üyesi Refik Erzan, şunları söyledi: “İstanbul, Ankara ve İzmir üst sıralarda yer almasına karşın, şehirdeki yöneticilerin değerlendirmelerinde alt sıralara düştü. Çevre alanında, İstanbul’un iş dünyası, ilin hem bugünkü durumundan hem de gelecek yıllarda sergileyeceği performanstan umutsuz.”
Yaşam kalitesinden memnun
Ankara’nın sosyal performans ve yaşam kalitesinde Türkiye’nin lider ili olarak görüldüğünü ancak iş dünyasının Ankara’nın tarım ve turizm potansiyelinin düşük olduğunu düşündüğünü ifade eden Erzan, şöyle konuştu: “Ankara’da ticaret yapanlar şehrin ekonomik geleceğinden fazla umutlu değil. Aynı zamanda kentin yatırımcılar için cazibe merkezi olmadığı görüşünde. Yaşam kalitesi, ulaşım, sağlık hizmetleri gibi konularda şehirlerine yüksek not veren Ankaralılar, Ankaralı firmaların rekabet gücünü de yüksek buluyor. Ekonomik performansı dışında Türkiye’nin en başarılı şehri ise İzmir olarak görülüyor. Şehirde turizm, tarım ve ticaret alanında ileriye dönük bir gelişme olacağı düşünülüyor.”
29 ilde anket çalışması yapıldı
MASTERCARD ve Boğaziçi Üniversitesi’nin ortaklaşa çalışması ve Frekans Araştırma Şirketi’nin katkılarıyla gerçekleştirilen “Türkiye’nin Şehirleri Sürdürülebilirlik Araştırması” Türkiye’nin illerini ekonomik, sosyal ve çevresel boyutlarda derinlemesine inceleyerek mevcut durumlarını ortaya koydu. Türkiye’nin 81 iline ait nesnel verilerin yanı sıra, her bölgeyi temsil eden 29 ilin iş dünyası ile yapılan anket çalışması ile oluşturulan araştırma ile iş dünyasının şehirlerine bakış açısı ortaya koyuldu.
Yerel politika oluşturma sürecine katkı sağlayacak
MASTERCARD Güney Doğu Avrupa Genel Müdürü Mete Güney, artık yalnızca ülkelerin değil, şehirlerin de birbirleriyke rekabet halinde olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Bu koşullarda, kentlerin ekonomik, sosyal ve çevre boyutlarında mevcut durumlarını değerlendirmeleri, gelişim stratejilerini belirlemeleri ve planlı bir şekilde bu değişime ayak uydurmaları sürdürülebilirlikleri açısından büyük önem taşıyor. Amacımız, Türkiye’de sürdürülebilir kalkınma için yerel politika oluşturma sürecine katkı sağlamak.”