Anadolu Cam Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Serdar Özer, 2013 yılı başında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yıllık 180 bin ton/yıl kaapsiteli yeni bir tesisin kurulacağını bildirdi…
Şişecam Topluluğunun gıda, içecek ve ecza sektörlerine çeşitli hacim ve renklerde cam ambalaj üreten kuruluşu Anadolu Cam, yaptığı yatırımlarla üretim kapasitesini artırmaya devam ediyor. Anadolu Cam’ın, 2013 yılı başında Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi’nde (OSB) yeni bir tesis kuracağım bildiren Anadolu Cam Sanayii Pazarlama ve Satış Başkan Yardımcısı Serdar Özer, burada açılacak iki fırınla 180 bin ton/yıl yeni bir kapasitenin devreye gireceğini söyledi. Özer, yeni tesisin, geniş bir ürün yelpazesinde büyük hacimli damacanalara da yer vereceğini aktardı. Türkiye’nin dışında Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Ukrayna’da tesislerinin bulunduğuna işaret eden Özer, Yenişehir tesisinde gelişmekte olan cam ambalaj talebini karşılamaya yönelik başlatılan yatırım sürecinin 120 bin ton/yıl kapasiteli 4’üncü fınn yatırımıyla 2011 yılında tamamlandığını ve fırının 2012 yılı Ocak ayında ateşlendiğini söyledi. Yurtdışı yatırımları hakkında da bilgi veren Özer, “Ruscam Kirishi tesisinde pazarın artan cam ambalaj talebi doğrultusunda 2011 yılında inşaatı tamamlanan 100 bin ton/yıl kapasiteli yeni fırın, 2012 yılının ilk aylarında devreye alındı. Uk-rayna’nın kuzeydoğusundaki Merefa kentinde yer alan, modem teknolojiyle donatılmış tek fırınıyla 85 bin ton/yıl üretim kapasitesine sahip Merefa Cam Ambalaj tesisi, 2011 yılı ilk çeyreğinde grup bünyesine katıldı” dedi. Mevcut tesislerin, gereklilik ve ihtiyaçlar doğrultusunda modernizasyon çalışmaları ile sürekli olarak yenilen¬diğini ve ek yatırımlar yoluyla geliştirildiğini belirten Özer, “Bölgesel büyüme stratejisini global dünyada da varlığını göstermek olarak yenileyen Anadolu Cam, kârlı büyümesini kaliteli, etkin ve sürdürülebilir ambalaj üretim kapasitesini yeni yatırımlarla geliştirmeyi sürdürecektir. Gelecek dönem yatınm projeleri kapsamında gelişmekte olan ülkelerin yanı sıra yakın coğrafyasındaki fırsatları da değerlendirmeye devam edecektir” yorumunda bulundu.
Toplam üretim kapasitesi yıllık 2.2 milyon ton/yıl
Anadolu Cam’ın 2000’li yıllarla birlikte yurt dışındaki faaliyetlerini artırdığına ve artık uluslararası bir şirket konumunda olduğuna değinen Serdar Özer, dünya cam ambalaj üretiminde beşinci, Avrupa’da ise dördüncü sırada yer aldıklarını dile getirdi. Yurtiçi ve yurtdışmda toplam 5 bin 500 kişiye doğrudan istihdam sağlayan Anadolu Cam’ın Türkiye, Rusya Federasyonu, Gürcistan ve Ukrayna’daki tesislerinde yıllık toplam 2.2 milyon ton üretim kapasitesine sahip olduğuna dikkat çeken Özer, şöyle devam etti: “Türkiye’deki üç tesisin kapasitesi 920 bin ton/yıldır. Ayrıca Rusya Federasyonundaki beş tesiste 1.2 milyon ton/yıl, Gürcistan’daki bir tesiste 28 bin ton/yıl, Ukrayna’daki bir tesiste 85 bin ton/yıl üretim kapasitesi bulunmaktadır.”
Anadolu Cam’m hedefinin, katma değeri yüksek yeni ürün, tasarım ve süsleme faaliyetlerine ağırlık vererek ulusal ve uluslararası müşterilerin tasarım ve kalite beklentilerini tam olarak karşılamak olduğunu vurgulayan Serdar Özer, “Anadolu Cam, endüstri tasarımını ve ileri mühendislik bilgilerini, yüksek teknoloji ile donatarak, cam ambalaj tasarımına yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlarla yepyeni tasarımlar kazandırmak amacıyla 2006 yılında Tasarım Merkezi’ni hayata geçirdi. Tasarım Merkezi’nin amacı, müşterilerin tasarıma bağlı fark yaratma taleplerini çözüme ulaştırmak için ileri teknolojik imkânları kullanarak birlikte ortak tasarım çalışmaları yürütmek, fylerkez, yurtiçi ve yurtdışı pazarlar için uygulanan özgün tasarımlan ile birlikte bugün ulusal ve uluslararası ödüller alıyor” diye konuştu. Cam ambalaj endüstrisinde ürüne artı değer katmayı, tüketici gözünde farklı ve çekici kılmayı sağlayan en önemli olanaklardan birinin de cam ambalaj üzerine ikincil uygulamalar olduğunu anlatan Özer, Anadolu Cam’ın bu faaliyetlerini baskı ve boyama tesisinde sürdürdüğünü belirterek, cam ambalaj üzerine ikincil uygulamalar arasında çok renkli baskının, sleeve’in (gömlekleme), boyamanın, sablajın (buzlu görünüm) sayılabileceğini kaydetti.
ÖĞRENCİLERE‘CAM AMBALAJ KULLANMA’ EĞİTİMİ
Anadolu Cam’ın cam ambalaj kullanımı ve camın geri dönüştürülmesini destekleyen misyonu çerçevesinde 2011 yılı Mayıs ayında “Cam Yeniden Cam Projesfni başlattığı bilgisini veren Serdar Özer, “Proje ile ilköğretim öğrencilerine cam ambalaj kullanımı ve camın geri dönüşümü hakkında eğitim veriliyor ve eğitimlerin yapıldığı ilçelere cam kumbaraları bağışlanıyor” diye konuştu.
“Çevresel değerlere karşı sorumluluğunun bi-lincinde bir kurum olan Anadolu Cam, yatırımlarında sürdürülebilir kalkınma ilkesinden yola çıkarak üretim proseslerinde çevresel etkisi en az tekniklerin kullanımına öncelik vermenin yanı sıra, enerjinin etkin kullanımı, yakıt ve hammadde alternatiflerinin değerlendirilmesi ve doğal kaynak tasarrufu üzerinde önemle durmaktadır” diyen Serdar Özer, Anadolu Cam’ın cam ambalaj kullanımı ve camın geri dönüştürülmesini destekleyen misyonu çerçevesinde 2011 yılı Mayıs ayında “Cam Yeniden Cam Projesi”ni başlattığı bilgisini verdi. Türkiye’de cam geri dönüşümünü yaygınlaştırma ve daha yüksek cam ambalaj atığı toplama miktarlarına ulaşma hedefleri doğrultusunda başlatılan projeyle gelecek nesillere, yüzde 100 geri dönüşümlü tek ambalaj olan camın insan hayatındaki önemi ve doğanın korunması konusundaki rolüyle ilgili bilgi aktarılmasının hedeflendiğini açıklayan Özer, “Proje ile ilköğretim öğrencilerine cam ambalaj kullanımı ve camın geri dönüşümü hakkında eğitim veriliyor ve eğitimlerin yapıldığı ilçelere cam kumbaraları bağışlanıyor. Proje, İstanbul, Ankara ve İzmir belediyeleri ile gerçekleştiriliyor” şeklinde konuştu.
Dünya