1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Amelelikten CEO’luğa İnanılmaz Yükselişin Öyküsü…

Önce harç sonra hamur kardı genel müdür yardımcısı oldu

Kasım Terzioğlu, Adıyaman’da liseyi bitirdikten sonra inşaat ustası olan babasının yanında çalışmaya başladı. Daha sonra 5 arkadaşıyla birlikte iş bulma umuduyla Adıyaman’dan İzmir’e göç edip, bir inşaatta çalışmaya başladı. Çalıştığı inşaat daha sonra genel müdür yardımcısı olacağı Pizza Pizza’nın inşaatıydı. İnşaat bittiğinde firmanın sahibi ona, fabrikada hamur bölümünde çalışmayı teklif edince, harç karan elleri hamur karmaya başladı. Fabrikanın her kademesinde çalıştı, her metrekaresinde onun alın teri var. O şimdi 143 şubeli Pizza Pizza’nın genel müdür yardımcısı. Terzioğlu, başarısının sırrını çalışkan, dürüst ve efendi kişiliğine bağlıyor.

Kasım Terzioğlu (29) 143 şubesi olan İzmir merkezli Pizza Pizza restoranlarının Genel Müdür Yardımcısı. Adıyamanlı bir inşaat ustasının oğlu. Kendisi de, liseyi bitirdikten sonra, hayata inşaat işçisi olarak başlamış. Memleketlerinde iş imkanı sınırlı olduğu için 5 arkadaş bir maceraya atılmışlar ve büyük bir şehre, İzmir’e iş aramaya gitmişler. İzmir Torbalı’da bir büyük inşaatta iş bulmuşlar. İnşa ettikleri tesisin fabrika olduğunu biliyorlarmış ama, ne fabrikası olduğunu sonradan öğrenmişler. İnşa ettikleri Pizza Pizza’nın üretim tesisleri imiş. İnşaat bir sene sürmüş. Bu arada, Pizza Pizza’nın sahibi Abbas Türker, sık sık fabrikaya gidip işlerin nasıl gittiğini soruyor, inşaatta çalışanlarla da sohbet ediyormuş. Kasım Terzioğlu’nu da bu şekilde tanımış.

1999 yılında inşaat bitip de müteahhitten ücretini alamayınca, bir umut belki müteahhiti bulurum diye sormak üzere tesisin yolunun tuttan Terzioğlu, bu ziyaretinden yeni bir iş teklifiyle dönmüş. Pizza Pizza’nın sahibi Abbas Türker, ona tesisin hamur bölümünde çalışmasını teklif etmiş.

Kasım Terzioğlu, nasıl böyle bir iş teklifi aldığını şöyle anlatıyor: “Ben inşaatta çalıştığım zamanlarda Abbas Bey beni gördü, keşfetti, hissetti. İnşaat bir yıl sürdü, Abbas Bey bu sürede hep gidip gelirdi yanımıza, hafta sonları, akşamları, inşaatı kontrol ediyordu, hep ne aşamada olduğumuzu, ne zaman biteceğini, nasıl gittiğini sorardı. Abbas Bey bizi biliyordu, bitince gel burada çalış derdi hep. O gün hamurda çalış deyince ’ben hamuru hiç görmedim, bilmem, ben hamuru sadece annemden bilirim’ dedim. Hayır yaparsın, dedi, ben de böylece asgari ücretle hamur bölümünde çalışmaya başladım. Çalışkanlığımdan, kişiğimden, dürüstlüğümden, efendiliğimden dolayı beni tercih etti.”

Hamur bölümünde 4 kişi çalışıyordu, Kasım Terzioğlu en küçükleriydi, orada önce kasa paketlemeyi, kasa yıkamayı, un indirip, bindirmeyi, daha sonra da hamur yapmayı öğrendi. O zaman günde 90, 100 kasa hamur çıkarılıyor, paketlenip dolaplara koyuluyor, sevkiyat müdürlerine teslim edilip sonra da bayilere sevk ediliyordu. Hamur bölümünden bir müddet çalıştıktan sonra Alsancak’taki Pizza Pizza mağazasınında mutfakta çalışmaya başladı. Burada pizza pişirmeyi öğrendi. İlkin çok zorlandı, ama işini en iyi şekilde yapabilmek için fazla mesaiye kalmaya başladı, neredeyse eve bile gitmiyor bütün günü Alsancak’taki mağazada geçiriyordu: “Çok çalışıyordum, bir an önce öğrenmek istiyordum, ne kadar çabuk öğrenirsem o kadar iyi diyordum, mesai bittikten sonra da kalıp çalışıyordum. Eve gitmiyordum. O dönemde 60, 90 tepsi açıyorduk, 60’ını kendim açıyordum sabahları.” Terzioğlu askerlik dönüşü tekrar hamur bölümüne geçti, 2001 yılında ise depoda çalışmaya başladı. Gelen malları indiriyor, yüklüyor, depo temizliği yapıyorlardı. Yerine usta yetiştirdikten sonra sevkiyatta çalışmaya başlayan Terzioğlu, 2003 yılında bir gün işe geldiğinde görevinin değiştiğini öğrendi: Sevkıyat sorumlusu olmuştu. “Başarılı çalışmamın azmini gördü Abbas Bey. O patrondan ziyade bir abi, bir baba gibi, insanların içinden yetişmiş, çalışmanın ne demek olduğunu çok iyi bilen bir kişi.”

Her metrekarede alın teri var

Sevkiyat sorumlusu olduğunda bayilerden gelen siparişleri almakla yükümlü oldu. Bu işi de başarılı bir şekilde yürüttü ve ardından satın alma bölümüne geçti; yaklaşık 5 yıl satınalma ve sevkiyat sorumlusu olarak çalıştıktan sonra patronuna çıkıp bayii sahibi olmak istediğini, kendi işini yapmak istediğini söyledi. Torbalı’daki Kipa Alışveriş Merkezi’ndeki Pizza Pizza’nın bayiliğini aldı. 2007 yılı sonunda işi bırakıp, sadece pizza dükkanıyla ilgilenmeyi planlıyordu ama önce yerine birini yetiştirmesi gerekiyordu. Bu arada görevine devam etti ve Pizza Pizza bünyesindeki arkadaşları da dükkana baktılar: “Çünkü görevim ve sorumluluklarım zordu, bırakamıyordum, güvenilir kişi bulmak zordu. Ben de bir an önce yerime birini yetiştirip, dükkanımın başına geçmek istiyordum. Tam sevkiyatı bıraktıktan sonra kendi işyerimin hayalini kurarken Abbas Bey bana, önümün açık olduğunu, 36 metrekare bu dükkanın bana az geleceğini söyledi ve beni operasyon departmanına aldırdı.”

Ve Genel Müdür Yardımcılığı

Operasyon departmanında bayilerin kalitesinden, denetiminden, pizzanın kalitesinden sorumlu oldu. 5-6 ay operasyonda görev yaptıktan sonra 17 Temmuz 2008 yılında Pizza Pizza Yönetim Kurulu Başkanı Abbas Türker tarafından 143 şubeli Pizza Pizza restoranlarının Genel Müdür Yardımcılığı’na atandı. Bu onun için tam bir sürpriz oldu. Kendi işinin başına geçmenin hevesi içindeyken böyle bir işin ona sunulması çok hoşuna gitti; bu durumda da Pizza Pizza’nın en genç bayi sahibi ve en genç genel müdür yardımcısı oldu. “O an büyük bir zincirin, yüzde 100 Türk olan bir firmanın büyük bir yükünü almanın gururunu yaşadım” diye anlatıyor duygularını: “Bizim şirkette çalışan herkesin önünün açık olduğunu anladım, bunun da örnekleri var, birinci örneği benim, benim dışımda örneğin şoförlükten sevkiyat sorumluluğuna gelen arkadaşlarım, şoförlükten depoculuğa gelenler, çaycılıktan aşçılığa, garsonluktan şube müdürlüğüne gelenler var. Sürekli böyle bir yapılanma söz konusu, bu da Abbas Bey’in insanlara vermiş olduğu değerden geliyor.”

Herkes pizza yapmayı bilecek

Pizza Pizza’nın Kerkük doğumlu sahibi Abbas Türker, İzmir’e eğitim amaçlı gelmiş, ortaokulu okuduktan sonra şartlar nedeniyle okuyamamış ve yurt dışına çıkmış bir patron. 1985’te Kanada’ya gitmiş, orada pek çok işte çalışmış, alttan yetişmiş. Kanada’da kendi pizza restoranını açmış ve 1995’te tekrar İzmir’e gelmiş. O nedenle Kasım Terzioğlu, patronunun çalışkan insanlara hak ettikleri değeri verdiğini söylüyor: “Fabrikada herkes her işi bilmek zorunda. Herkes pizza pişirmeyi bilir örneğin. Muhasebenin de denetleyen kişinin de pizzayla ilgili bilgisi olmalı.” Kasım Terzioğlu, Pizza Pizza’da bulunduğu sürede güvenlikte de çalışmış, şoförlük de yapmış. Hatta sevkiyatta çalışırken fabrika binasına ek bina yapılırken inşaatı da denetlemiş. Yani Pizza Pizza’nın her metrekaresinde onun alın teri var.

İnşatta çalışırken hayalim yoktu

Kasım Terzioğlu’nun inşatta çalıştığı günlerde hiç bir hayali yoktu: “Önce yapıyı yapıyorsunuz, çatıyı oluşturduktan sonra içerisine gidip hamur karıyorsunuz, üretim yapıyorsunuz çok farklı bir duygu. İnşattan gelip Türkiye’nin en büyük Türk firmasının başına geçeceğimi hiç düşünmezdim. Ama çalıştığım dönemler Abbas Bey, bana her zaman bir gün bu şirketin başına geleceğimi söylüyordu.” Kasım Terzioğlu, Pizza Pizza’nın şu anda 44 ilde 143 şubesi olan restoranlarından sorumlu. Türkiye genelinde 1.700 kişiye istihdam sağlayan Pizza Pizza’nın fabrikasında ise 150 kişi çalışıyor. Terzioğlu, Pizza Pizza’nın 2010 hedefi 250 şube, 3 yıllık hedefi 300 şube, İstanbul için hedefleri ise 5 yılda 100 şubeye ulaşmak olduğunu söylüyor.

4 yıldır evli olan ve 2.5 yaşında bir oğlu olan Terzioğlu, haftanın 5 günü çalışıyor ama boş zamanlarını da şube ziyaretleri yaparak geçiriyor. Ona bugünlere gelirken kendini nasıl yetiştirdiğini soruyoruz. O, bu soruyu “Buraya gelmem bir tesadüf değil, tamamiyle çalışmamın, başarımın azmi, tüm standartları bilmemin, yaşamamın sonucu. Buraya gelmemdeki en önemli neden, çalışkan, dürüst ve güvenilir olmam” diyerek yanıtlıyor.

İlk pizzasını 19 yaşında yedi

Kasım Terzioğlu’nu Pizza Pizza’nın inşatında çalışırken gösteren bu fotoğrafı patronu çekti. Terzioğlu hayatında ilk pizzayı da yine patronu sayesinde 1998’de tatmış oldu.

Yazan : Burcu ÖZÇELİK
Kaynak : HürriyetİK

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Yeni İş Fikirleri İçin Günlük Hayattan Nasıl İlham Alınır?

Bugün dünyanın en büyük eğlence parkı olan Disneyland’ın kurulma fikri, bir aile tatilinde ortaya çıktı. …