Mehveş Evin, Milliyet Gazetesi’nde ” Ali Sami Yen’i kurtarmak ” başlıklı yazıyı kaleme aldı. Evin, kaleme aldığı yazısında Ali Sami Yen projesi ve projede rant sağlamak isteyenleri bugünkü yazısında değerlendirdi….
İstanbul’un en kalabalık semtlerinden Mecidiyeköy’e altı yeni gökdelen geliyor. Ali Sami Yen’deki projeye karşı açılan davada durdurma kararı çıktı. Bir kez olsun Belediye rantı düşünmese… Çok mu?
İnsanlar, neden New York şehrine hayran kalır? Neden bu pahalı ve zor kent, hâlâ dünyanın en cazip, en canlı, en yaşanılası şehirleri listesinden düşmez?
Bu soruların tek cevabı, New York’un Amerika’nın finans kapitali olması değil elbet… Gökdelenlere rağmen ve gökdelenlerle beraber kaliteli bir hayatı mümkün kılan başlıca kriter, kentin yeşil alanları.
New York şehir merkezinde nüfus, 8.2 milyon. Toplam 786 km2’lik alanın 110 m2’si, yani yedide biri kamuya açık park alanları. Başta Central Park olmak üzere, doğal halleriyle korunan bu alanlar, bizim standartlarımıza göre orman niteliğinde…
Dikkatinizi çekerim: Bu verilere, binaların arasındaki yeşil alanlar, sokağa dikilen ağaçlar ve şehir dışındaki ormanlar dahil değil!
İstanbul çok yorgun
İstanbul’a gelince… Şehir merkezinde yeşil alan, Yıldız Parkı haricinde, çevre yolunun kenarındaki çimenlik alanlar ve sokaklara dikilen ağaç müsveddelerinden ibaret.
2009 verilerine göre İstanbul’da kişi başına düşen yeşil alan 6.4 m2. Bu oran Roma’da 45.3, Londra’da 27, NY’ta 29 m2… Kaldı ki uluslararası standartlara göre 700-800 metre çapındaki yürüme mesafesinde park veya yeşil alan bulunması gerekiyor.
Anlayacağınız ‘çılgın proje’ gerçekleşirse yakında ne Belgrad ormanı, ne Kayışdağı bu hesaba katılacak… Böylece kişi başına düşen yeşil alan belki de 1 m2’ye düşecek!
100 bin metrekarecik daha
Hal böyleyken, şehrin en kalabalık,trafiği kilit noktalarına yeni gökdelenler ekleniyor. Bu zincire katılan son alan, tarihiyle beraber yıkılan Ali Sami Yen Stadı ve halen ikinci derecede tarihi eser olan likör fabrikası arazisi. İhaleyi kazanan Aşçıoğlu-Torunlar ve Kapıcıoğlu, altı gökdelen yapacak.
Ancak Şişli Belediyesi’nin CHP’li meclis üyeleri, TOKİ ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 2008’de dava açtı. Bu dava için geçen mart ayında yürütmenin durdurulmasına karar verildi.
Kararın asıl nedeni, ‘gizli’ hesaplanan bodrum katlarıyla birlikte yaklaşık 100 bin metrekare fazla inşaat hakkının doğması… Bilirkişi raporu, planla verilen 2.5 emsal değerin, yüzde 80 daha yüksek bir emsale ulaştığını ortaya koydu.
Davayı açan Şişli Belediyesi CHP’li Meclis üyelerinden Dursun Çaltı’nın hayaliyse, Şişli’ye halkın nefes alabileceği bir yeşil alan kazandırmak… Ali Sami Yen’in bulunduğu, halka ait bu araziyi yaşlı, engelli ve çocukların yararlanabileceği, depremde bölgedeki insanların toplanabileceği, altına otoparkların inşa edileceği bir projeyle yaşatmak.
İşin ucunda büyük paralar varken tabii ki bunlar hayal, imkansız diyoruz. Ne de olsa insan sağlığı, yaşam kalitesi, iyi şehircilik hep ikinci planda…
ŞiŞLi’DE YAŞAYAN ÖLSÜN MÜ?
* Şişli, nüfus itibarıyla 81 vilayetin 69’undan büyük.
* Vergi sıralamasındaki ilk 500 şirketin 420’si Şişli’de.
* 750 milyar dolarlık GSMH’nin yüzde 4’ü Şişli’den.
* Şişli’de Maçka Parkı haricinde yeşil alanlar mezarlıklardan ibaret.
* Kongre salonu ve kültür merkezi yok.
Milliyet/Mehveş Evin