1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

“Alanlar Yapılaşmaya Açılmamalı, Yeşil Kalmalı”

Başbakan Yıldırım’ın kışlaların kapatılacağına dair açıklaması, akıllara ‘bu alanlar imara mı açılacak’ sorusunu getirdi. Konuyu BirGün’e değerlendiren uzmanlar, “Alanlar yapılaşmaya açılmamalı, yeşil kalmalı” dedi.

alanlar-yapilasmaya-acilmamali-yesil-kalmali

Başbakan Binali Yıldırım’ın geçen günlerde, “Ankara’da ve İstanbul’da tankların çıkarıldığı, helikopterlerin kaldırıldığı bütün kışlaları kapatıyoruz. Orada Ankara’da insanların piknik yaptığı, vakit geçirdiği güzel mekânlar olacak. Ne işi var tankların Ankara’nın, İstanbul’un içinde” açıklamasıyla gündeme gelen, askeri alanların şehir dışına taşınması tartışmalara neden oldu. Askeri bölgelerin yapılaşmasına karşı çıkan uzmanlar, buraların yeşil alan olarak kullanılması gerektiğini söylüyor. Konuyu BirGün’e değerlendiren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, askeri kışlaların 2007 yılından itibaren imara açılması faaliyetlerine başlandığını ifade etti. Muhcu, “Askeri alanlar kentlerde ekolojik rezerv işlevi görmekteydi ve kısıtlı yeşil alanlar içinde önemli bir yere sahipti. Bu kapsamda Hasdal Askeri Kışlası’nın yaklaşık yüzde 60’ı yapılaşmaya açıldı. Bu ve benzeri rant politikalarının başta İstanbul ve Ankara olmak üzere tüm yurtta sistematik bir biçimde işleme koyulduğunu gördük. Bahsi geçen askeri kışlaların ve kışla içindeki yeşil alanların yapılaşmaya açılması meşrulaştırılmaya çalışılıyor.” diye konuştu.

Ekolojik denge bozulur

Başbakanın kışlaların kaldırılması sonrasında, piknik alanı olarak kullanılacağını söylemesinin gerçeği yansıtmadığının altını çizen Muhcu, “Daha önceki uygulamalara baktığımızda yurttaşlara ait parkların, yeşil alanların, mutlak tarım arazilerinin ve ormanların bir takım rant amaçlı politikalar ile ortadan kaldırıldığını görüyoruz. Bu koşullarda askeri alanların imara açılması demek yurttaşların doğal afet sırasında ve sonrasında toplanabilecekleri ender yerlerden olan bu yerleri de işlevsiz hale getirmek ve yurttaşları afet karşısında çaresiz bırakmak demektir. Dolayısıyla bu alanların imara açılması; hem kentin ekolojik dengesinin bozulması, hem afet toplanma yerlerinin ortadan kaldırılması anlamına gelir” dedi

Zaten imara açılıyordu

Mimar Mücella Yapıcı da, askeri alanların sürekli olarak imara açıldığına değinerek, Ağaoğlu şirketinin 1453 projesini örnek gösterdi. Yapıcı, “Cumhurbaşkanı Erdoğan dünkü konuşmasında tersanelerin özel sektöre devredilmesinin çok daha iyi olacağını söyledi. Bu da Türkiye’nin ekonomisinin açıkça mekânlar üzerinden neoliberal olarak toparlanmaya çalışıldığını gösteriyor. Darbeler ve demokrasi kesiklikleri esas olarak sermayenin işine yarar. Ülkemizde köprülerin ve mega projelerin tarihiyle demokrasinin kesintiye uğradığı, darbelerin yaşandığı tarihler arasında her zaman korelasyon vardır” ifadelerini kullandı.

Kent içinde kalan son yeşil alanlar

Şehir Plancıları Odası İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Kahraman ise şöyle konuştu: “Askeri kışlaların imara açılacağı sadece bir söylenti değil, zaten şu anda İstanbul’da birçok yer imara açılmış durumda. Zekeriyaköy’deki köy projesi ve Zeytinburnu’nda eski tank fabrikasının bulunduğu arazi bunlara örnek gösterilebilir. Askeri kışlalar ile ilgili farklı bir durum olacağını sanmıyorum. Çünkü kent içinde kalan son yeşil alanlar bunlar.”

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

30 Yeni Büyükşehir Geliyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Yeni bir düzenleme yapacağız. Büyükşehir olmak için aranan nüfus rakamı düşürülecek. Büyükşehir sayısı …