Aylık 300 ton çelik sac işleyen ve yılda 200 bin metre panel radyatör üretimi yapan Aksan, yeni üretim hatlarıyla önümüzdeki yıllarda üretim kapasitesini 6 kat artırmayı planlıyor
2011’de üretiminin tamamına yakınını ihraç etmeyi planlayan ancak gelinen noktada iç piyasaya da yönelen firma, yangın söndürme ve ısıtma sektörlerine girmeyi hedefliyor.
İzmir Yolu üzerindeki 9 bin metrekarelik üretim alanında 60 personelle üretim yapan Aksan, elektrikli termosifon, banyo kazanı, ani su ısıtıcısı, havlupan, panel radyatör, elektrikli panel radyatör, elektrikli kombi ve boyler alanında hizmet vermeye devam ediyor. Havlupan ve ani su ısıtıcısı dışındaki tüm ürünleri kendi bünyesinde üreten firma, tek vardiya ile aylık 300 ton çelik sac işleyerek, yılda 200 bin metre panel radyatör üretimi gerçekleştiriyor. Firmalarının İrfan Kaboğlu öncülüğünde banyo kazanları imalatı için 35 yıl önce ticari hayatına başladığını ifade eden Aksan Group Fabrika Müdürü Ali Kemal Kaboğlu, daha sonra pazarın yoğun talebi üzerine elektrikli termosifona geçiş yaptıklarını söyledi. 1995 yılı başında panel radyatör üretimine geçtiklerini ve 2006’da Türkiye’de ilk kez elektrikli kombi üretimi gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaboğlu, 2008’de ise elektrikli panel radyatör üretime geçtiklerini kaydetti.
Kaboğlu, firmanın mevcut yatırım planlarıyla ilgili olarak şunları söyledi:
“2011’de 2 bin metrekarelik ek üretim alanı yatırımı yaptık. Bu alanı tamamıyla biz inşa ettik. Şimdi üzerinde durduğumuz yeni bir panel radyatör hattı yatırımımız var. Söz konusu yatırımımızı yurtdışındaki fiyatının 10’da birine mal ediyoruz. Bu hatla birlikte üretim artışı ve işçilik maliyetlerinde düşüş sağlayacağız. Böylece rekabet şansımız artacak. Yeni vardiyaların da eklenmesiyle önümüzdeki yıllarda yıllık üretim kapasitemiz 6 katına çıkarak, 1 milyon 200 bin metreyi bulabilir.”
“Yeni ihracat pazarlarına girmeyi hedefliyoruz”
2009 ve 2010 yıllarının tüm panel radyatör üreticileri için kötü bir yıl olarak geride kaldığını vurgulayan Kaboğlu, sektörde yaşanan zor günlerin ardından işlerin şu an son derece hızlı seyrettiğini kaydetti. Kaboğlu, şöyle devam etti: “İnşaat sektörü oldukça hızlı. Yurtdışına ihracatımız da var. Yılın genelinde 30-35 ülkeye ihracat gerçekleştiriyoruz. 2011’de ürün yelpazemizi genişletmek istiyoruz. Buna bağlı olarak cirolarımız da artacak. Şu anki mevcut gidişata göre yıl sonunda 2010’a göre iki kat büyüme olur.”
2011’de üretimin tamamına yakınını ihracata kanalize etmeye çalıştıklarını dile getiren Kaboğlu, gelinen noktada iç piyasaya da yönelmeye başladıklarını, yıl sonunda yurtiçi ve yurtdışı üretimi dengelemeyi hedeflediklerini kaydetti. Kaboğlu, en büyük ihracat pazarlarının Ukrayna ve Rusya olduğunu ancak yeni pazarlara da girmeyi hedeflediklerini dile getirerek, yangın söndürme ve ısıtma sektörüyle ilgili yeni ürünlere yönelmeyi ve bu ürünleri de ihraç etmeyi planladıklarını kaydetti.