Genelde ahşap karkas yöntemi, betonarme ve yığma inşaat sistemlerinden çok daha fazla dayanıklı olup günümüzde kullanılan ve teknolojiye dayanan ahşap karkaslı panel yöntemi özellikle deprem bölgeleri için günümüzde geçerli olan en güvenilir inşaat yöntemidir.
Ahşabın depreme karşı betonarme binalara kıyasla neden daha dayanıklı olduğunu anlamak için öncelikle deprem yüklerinin nasıl hareket ettiğini anlamak lazım.Deprem sırasında yer hareket eder.Bu hareketin binaya aktarılması ve binanın da yer ile birlikte ve aynı yönde hareket etmesi gerekir. Bu hareket sırasında ortaya çıkan ters kuvvetler ve inşaatta kullanılan malzemelerin bu kuvvetlere dayanamaması sonucunda binalar yıkılmaktadır.
Doğal olarak bina ne kadar çok ağırsa, aktarılması gereken yükler o kadar fazla olacak veya tersine, bina ne kadar hafif olursa aktarılması gereken yükler de o kadar az olacaktır. Binaların ağırlığı, içinde yaşayan insanların veya kullanılan mobilyaların ağırlığından değil, daha çok binanın yapılmasında kullanılan inşaat malzemelerinden, yani kendi ağırlığından kaynaklanmaktadır.
Daha hafif ancak daha zayıf malzemeler işimize yaramaz. Binaların hem hafif ve hem de sağlam olması gerekir. Binalarda dayanıklılık katsayısı, sağlamlık/ağırlık oranı ile ölçülmelidir.
Beton binalar sağlam yapılabilirler,ancak; ağırlığı sebebiyle dayanıklılık katsayısı düşüktür.Ytong,Gazbeton ve benzeri hafif beton kullanılan binalarda sağlamlık olmadığı için bu oran düşüktür.
Ahşap karkaslı binalar hem sağlam ve hem de hafif olduğu için sağlamlık/ağırlık oranı çok yüksektir.Bugün dünyadaki gelişmiş ülkelerin insanları depreme dayanıklı konutlarda oturmaktadır.En son geliştirilmiş teknolojilerle üretilen ahşap konutlar, depreme karşı betonarme konutlara kıyasla ve sadece ağırlık farkından dolayı en az 10 kat daha fazla dayanıklıdır.
Gelişmiş ülkelerin hiçbirinde Türkiye’de kullanıldığı kadar betonlaşma yoktur.Ülkemizdeki yapıların % 90’ı betonarme iken benzer deprem felaketlerini yaşayan Amerika’daki konutların % 90’ı ahşaptır.Çünkü ahşap yapılar,betonarme yapılara kıyasla çok daha güvenlidir ve beton, tuğla, çelik ve benzeri yapı malzemelerine kıyasla çok daha hafif bir malzeme olup aynı ağırlıktaki diğer malzemelere kıyasla daha çok yük taşır.Sonuç olarak, ahşabın sağlamlık-ağırlık oranı çok daha yüksektir.
Ahşabın bir diğer özelliği elastik yapıda olmasıdır.Bu özellik nedeniyle ahşap yapılar, deprem anında oluşan şok şeklindeki kuvvetleri absorbe etmekte ve binaların kırılmasını önlemektedir.
Ahşap en eski inşaat malzemelerinden biridir.İşlenmesi kolaydır, hafiftir, mukavimdir, ses, ısı ve elektrik yalıtımında mükemmel özelliklere sahiptir