1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Ağaçları Kesmemek İçin ‘Cam Fanus’lu Çözüm!

Rize’de ÇAYKUR’a ait arazide çay evinin yapımını engelleyen 9 metrelik iki mavi ladin, kesilmek yerine gövdeleri camla çevrilerek inşaat tamamlandı.

agaclari-kesmemek-icin-cam-fanuslu-cozum

Rize’de, Ziraat Çay Bahçesi’nde inşa edilen çay evinin içinde kalan 9 metrelik iki mavi ladin, gövdeleri camla çevrilerek koruma altına alındı.

Atmeydanı Mahallesi’nde ÇAYKUR’a ait içerisinde Ziraat Çay Bahçesi’nin de bulunduğu Atatürk Çay ve Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nün Müdürü Ali Kabaoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ziraat Çay Bahçesi’nde geçen yıl çay evi yapımı için inşaat başlatıldığını söyledi.

Çay evinin inşa edileceği alanda iki mavi ladin ağacı bulunduğunu belirten Kabaoğlu, “Ağaçlar, çay evinin inşasını engelledi. ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaklaşık 20 yıllık ağaçların kesilmemesini istedi. Bunun üzerine ağaçları kesmeden çözüm yolu bulmaya çalıştık.” dedi.

Kabaoğlu, yapının konaklama bölümü olarak kullanılacak alanında bulunan 9 metrelik ağaçların gövdesinin camla çevrilerek adeta cam fanus içine alındığını dile getirerek, “Böylece ağaçların gövdesinin zarar görmesi önlendi. Ağacın dalları ise yapının teras kısmından dışarıya kadar uzandı. Ağacın terasta kalan bölümünün etrafını da dallara zarar gelmeyecek şekilde camla çevirdik.” diye konuştu.

Ziraat Çay Bahçesi’nin, kentin gözde mekanlarından olduğunu ifade eden Kabaoğlu, “Ağaçları kesmeyi hiç düşünmedik. Bir söz vardır, ‘ağaca sarılan gölgesinde kalır’ diye. Ağaç her zaman bir gölge ve bir sevgidir. O bakımdan Genel Müdürümüz Sütlüoğlu’nun isteği ile mavi ladinleri kesmedik. İnşaatı bu şekilde tamamladık.” değerlendirmesinde bulundu.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.