1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Afet Riski Taşıyan 300 Bin Konut Dönüşecek

İzmir’de kentsel dönüşüm zirvesi gerçekleştirildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından düzenlenen “Kentsel dönümde sektörler buluşuyor” konulu toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı M. Bahaettin Kaptan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kcoaoğlu, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen, milletvekilleri, ilçe belediye başkanları, sivil toplum örgütü yetkilileri ile iş dünyası temsilcileri katıldı.

Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı, dönüşüm, ibb, Kadifekale, Kent dönüşümü, kentsel dönüşüm, kentsel dönüşüm bahçelievler, kentsel dönüşüm esenler, kentsel dönüşüm fikirtepe, kentsel dönüşüm ile ilgili aramalar, kentsel dönüşüm kanunu, kentsel dönüşüm nedir, kentsel dönüşüm sultanbeyli, kentsel dönüşüm yasası, Kentsel Dönüşüm Zirvesi, Örnekköy, tasarım

Toplantıda konuşan ve Büyükşehir Belediyesi’nin kentsel dönüşüme bakışını anlatan Başkan Aziz Kocaoğlu, kent dönüşümün adil olması gerektiğini vurgulayarak, “Dönüşümü Ankara’dan yapmak zordur. Hem konut sahibinin hem de inşaat sektörü temsilcisinin haklarını koruyacak, adil davranacak ve çıkarlarını güvenceye alacak bir otoriteye, bir hakeme ihtiyaç var. Bunu İzmir’de yapabilecek olan kurum; kim ne derse desin: donanımıyla, birikimiyle ve ekibiyle İzmir Büyükşehir Belediyesi’dir” şeklinde konuştu.

Göreve geldiğinden bu yana kentsel dönüşüm için çalıştıklarını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Dönüşüme en çok ihtiyaç duyan kentlerden birisi İzmir. Kadifekale ve Örnekköy projelerimizle bu işin nasıl yapılacağını gösterdik. Bina yapmak iş değil. Önemli olan kent dönüşümünün felsefesidir” dedi.

DÖNÜŞÜM, TASARIM İŞİDİR
Hazırladıkları 1/25.000’lik planda 18 dönüşüm bölgesi planladıklarını söyleyen Başkan Kocaoğlu, kent dönüşümünün en önemli ayağının sosyal donatı alanlarını hayata geçirmek ve “kent tasarımı” yapmak olduğunu vurgulayarak, “Her bölgeyi tasarlamak zorundayız. Bu iş ‘yık binayı – yap binayı’ olayı değil. Herkes beyninin kılcal damarlarına bunu yerleştirsin; bu bir tasarım işidir. Ya kenti tasarlayacağız ve diğer bölgelere örnek olacak ya da binayı yıkıp yapacağız. Biz kenti tasarlamaktan yanayız ve çalışmalarımızı bu şekilde gerçekleştiriyoruz. Mesela Cennetçeşme’de, Aktepe – Emrez’de hem vatandaşlara projelerimizi anlattık hem de tasarım projelerini hazırlayıp yoğunluğunu, donatı alanlarını, alışveriş merkezlerini, okul alanlarını belirledik. Hepsini projelerin yerine, durumuna göre belirlemek gerekiyor” diye konuştu.

BAKANLIK DENEYİMİMİZDEN FAYDALANSIN
İzmir Büyükşehir Belediyesi olarak hazırladıkları projelerde dönüşüme en hazır bölgenin Cennetçeşme olduğunu açıklayan Başkan Kocaoğlu, Bayraklı’daki tespit çalışmalarının da başladığını söyledi. Ege Mahallesi’nin sosyal bir proje olduğunu ifade eden Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Bizim Bakanlar Kurulu’nda bekleyen kent dönüşüm alanlarımızın acilen onaylanması gerekmektedir. Bunu istirham ediyorum. 4700 hektar yani 47 bin dönüm kent dönüşüm alanından, yani kentin yüzde 45’inden bahsediyoruz. Oysa burada halen çalıştığımız 420 hektar alan var. Bakanlık ve TOKİ de gelsin, daha 43 bin dönüm var. Onlar da bir yerinden başlasın, ama en azından proje aşamasında, bu kenti en iyi tanıyan, sabahlara kadar 24 saat planlarını yapmış, her kilometrekaresine kadar ne yapılacağını bilen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibinin birikiminden faydalanması gerek. Öbür türlü dönüşüm, sağlıksız binaların yıkılıp sağlıklıların yapılmasından başka bir anlam ifade etmez” dedi.

DÖNÜŞÜM KENDİNİ FİNANSE EDER
Kent dönüşümü için yüksek miktarlarda paraya ihtiyaç olmadığını vurgulayan Başkan Kocaoğlu, “Sayın Bakan, haklı olarak başka bir kent gibi, Ankara’dan, yukardan bakınca İzmir’in kent dönüşümü için şu kadar paraya ihtiyacı olduğunu söylüyor. Doğrudur, ama ben de İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı olarak, dönüşecek 300 bin konut için bu kentin kentsel dönüşümüne bir kuruş para harcanmayacaktır diyorum. Bu kent kendi kendini dönüştürecektir. Adil davranarak, kenti yeniden kurarak, tasarlayarak, sosyal donatı alanlarını artırarak bu işi yapmak mümkün. Kadifekale’de 250 milyon TL harcadık, çünkü arsa yok. Ege Mahallesi’ni kurtarmak için 60 – 70 milyon TL harcayacaksın, ama diğer yandan cazibe merkezleri yaratıldıkça kendi kendini düzenleyecek. Bu havuzu illa Büyükşehir Belediyesi yönetsin demiyorum. Hep birlikte yönetilir, hiç problem yok. Ama bu havuz doğru yönetildiğinde; hem inşaat sektörü para kazanacak hem vatandaş çarpık yapıdan kurtulacak hem de kentsel dönüşüm kendi yağıyla yapılacak. Bu dönüşümün süresini de kentin zenginleşmesi, büyümesi, kentin Türkiye ekonomisinden aldığı pay, EXPO hedefine yürümesi belirleyecek. Her kesim bu işten mutlu olursa o zaman dönüşüm başarılı olmuş olur” şeklinde konuştu.

KENT DÖNÜŞÜMÜ ADİL OLMALI
Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, belirledikleri 18 bölgenin bazılarında çok az oynamalar yaptıklarını, bazılarında ise hiçbir şekilde yoğunluğu artırmadıklarını söyledi. Kent dönüşümünün adil olması gerektiğini ve belirli bir sürece ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu, kent dönüşümüyle yapılacak olan yeni konutlarda mutlaka cazibe merkezi yaratılması gerektiğini söyledi.

KADEMELİ OLARAK, PLANLAYARAK ADIM ATILMALI
“Binaların konut arz talebine göre planlanması gerekiyor” diye konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, “Birden 300 bin konutu dönüştürmek için başlarsanız, inşaat sektörü kalmaz. Kademeli olarak, planlayarak adım atılmalı. Hesabı, maliyeti belli bu işin. Konutlar bugün 100 bin liraysa eğer, projeyi farklı olanaklar sunan kent bölgeleri haline getirirsek, konutların değeri artacaktır. İzmir’de bir sihirli el konut arz talebini dengelemezse inşaat sektörüne yazık olur. Daireyi makul kar marjıyla dengelemeden yaparsanız sonu hüsran olur” dedi.

İZMİR’DE ARSA YOK
İzmir ile en yakın kıyaslanabilecek kentin Ankara olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, İzmir’de gecekonduların Ankara’ya kıyasla çok katlı olduğunu ve İzmir’de yer sıkıntısı yaşandığını belirtti. Başkan Kocaoğlu, “Ankara’nın alabildiğine bozkırda, istediği yere kent kuracak arazisi var, ama İzmir’in bu çanağın dışında arazisi yok. İzmir Kuzey’de Menemen’de havzaya çarpar. Güney’de de Tahtalı Baraj Havzası’na çarpar. Bundan dolayı kent dönüşümünü belirlediğimiz 18 bölgede yapmak zorundayız” diye konuştu.

ÇARPICI DEPREM VERİLERİ
Kentsel Dönüşüm Zirvesi’nde konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı M. Bahaettin Kaptan ise deprem ülkesi olduğumuz gerçeğine burgu yaparak “Topraklarımızın yüzde 42’si, nüfusumuzun yüzde 44’ü, endüstri alanlarının ve barajlarımızın yarısı 1. derecede deprem bölgesinde” dedi. Yeni çıkan afet alanlarının dönüşümü yasası hakkında bilgi veren Müsteşar Yardımcısı Kaptan, “Elimizi taşın altına koymalı, sorumluktan kaçmamalıyız. İzmir’deki 1 milyon 100 bin konutun 300 bini dönüşmeli. Bu yüzden Bakanlık olarak İzmir’e büyük önem veriyoruz” dedi. Müsteşar Yardımcısı, Büyükşehir Belediyesi’nin gönderdiği 9 dönüşüm bölgesinden 3 tanesinin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

İZMİR’İ DÖNÜŞTÜRECEĞİZ
Toplantıda konuşan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen “İzmir ülkemizin en kıymetli yerlerinden bir tanesi. İstiyoruz ki, dönüşüm çerçevesinde, şehirleşme anlamında da modern bir şehir olsun. Sabah denize bakarken burada neler olabileceğini düşününce insanın içi ürperiyor. İzmir inşallah yakın zamanda güzel bir dönüşüme girecek” dedi.

İHTİYAÇ BÜYÜK
Vali Yardımcısı Haluk Tunçsu da açılış konuşmasında, kanun çıkmadan önce İzmir’de çalışmalara başladıklarını söyleyerek, “Şehrin ihtiyacı noktasında zaten Belediye ve sektörün hem birikimi hem de çalışmaları vardı. Biz de Valilik olarak dönüşümü yapılacak alanların etüd ve incelemelerini yaptık. Kent dönüşümünü en güzel yapacak il İzmir’dir. Çünkü en çok dönüşüm ihtiyacı İzmir’de” diye konuştu.

İZMİR/STAR

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Kentsel Dönüşümde Yeni Dönem: Sistem Nasıl İşleyecek?

Yaşanan depremler ve çöken binalar sonrası kentsel dönüşüm süreci hızlandı. Bu kapsamda yeni dönemde kentsel …