Adnan Menderes Havalimanı inşaatının yüzde 15’i bitti.
İZMİR’de geçen Haziran ayında temeli atılan, TAV tarafından 250 milyon euroluk yatırımla hayata geçirilecek Adnan Menderes Havalimanı İç Hatlar Terminali’nin yüzde 15’i kısa sürede tamamlanırken, açılış tarihi ise Ocak 2014 olarak belirlendi. Şimdiye kadar 101 İzmir şirketinden 22 milyon liralık satın alma yapılırken, inşaatta çalışan şirketlerin yüzde 70’ini de İzmirliler oluşturdu. İnşaatı gerçekleştiren TAV İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, “Adnan Menderes, Türkiye’de enerjiyi en etkin kullanan havalimanı olacak” dedi
İzmir için belirlenen 35 büyük proje arasında yer alan Adnan Menderes Havalimanı yeni iç hatlar terminalinin yapımı büyük hızla sürerken, gelinen aşama şirketin TAV Havalimanları’nın üst düzey yöneticileri tarafından açıklandı. TAV’ın 610 milyon Euro bedelle işletmesini 20 yıllığına kazandığı havalimanında inşa edilen yeni terminalin 2014 başında hizmete girmesi planlanıyor. Yaklaşık 200 bin metrekare kapalı alana sahip olacak proje kapsamında 3 bin araçlık kapalı ve açık otopark yapılacak. Türkiye’nin enerjiyi en etkin kullanan havalimanı olacak, 250 milyon Euro yatırım yapılan yeni iç hatlar terminalinin yüzde 15’inin kısa sürede tamamlandığı belirtildi. Öte yandan TAV, yeni iç hatlar terminali için Türkiye’de bu boyutta bir bina için ilk olan LEED sertifikası almak üzere başvuracak.
Projenin geldiği nokta ve hedeflerini paylaşmak üzere Swissotel’de düzenlenen basın toplantısına TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener’in yanı sıra TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı, TAV İnşaat Proje Müdürü Fatih Kan, TAV İzmir Teknik Müdürü Sürdürülebilirlik Proje Grubu Lideri Necdet Büyükbay da katıldı.
ŞENER: İZMİR’İ ANADOLU’YA BAĞLAYACAĞIZ
TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener, yeni iç hatlar terminalinin 2007’den bu yana işlettikleri dış hatlar terminaliyle birlikte, İzmir’i Anadolu’ya bağlayacağını belirterek şunları söyledi:
“250 milyon Euroluk bu yatırım, İzmir’i Ege çanağının giriş kapısı haline getirerek sahip olduğu potansiyeli gerçekleştirmesini sağlayacak. Hükümetimizin İzmir’i layık olduğu noktaya getirmek için oluşturduğu 35 proje içinde yer alan yeni terminali kısa sürede tamamlayarak yolcularımızın hizmetine sunmayı planlıyoruz. En yoğun zamanında yaklaşık 3 bin 500 kişinin görev yapacağı bu dev yatırımla bölge ekonomisine katkı sağlamaktan da memnuniyet duyuyoruz. Bu altyapı projesi için uygun platformu ortaya çıkaran Ulaştırma Bakanlığı ve DHMİ’ye bir kez daha teşekkür ediyoruz.”
İzmir’e şirket olarak önem verdiklerini ve İzmir’de yılda yüzde 7 büyüme beklediklerini de anlatan Şener, “Şu anda İzmir’in 10 milyon civarı yolcusu var. Bu potansiyel olarak çok ciddi bir rakamdır. Adnan Menderes Türkiye’nin enerjiyi en etkin kullanan havalimanı olacak” diye konuştu.
KAN: YÜZDE 15’İ TAMAM
TAV İnşaat Proje Müdürü Fatih Kan da, sene başında başladıkları inşaatta var güçleriyle çalıştıklarını belirterek “Terminal binamız yaklaşık 60 bin metrekare. Toplam inşaat alanı 291 bin 267 metkrekare olacak. 8 tane yeni yolcu köprüsü, 37 adet asansör, 30 adet yürüyen merdivenimiz ve 666 metre uzunluğunda yürüyen bantlarımız olacak.”
İç hatlar inşaatında çalışan firmaların yüzde 70’inin İzmir şirketleri olduğunu kaydeden Kan, şu an 700 kişiye istihdam sağlandığını dile getirdi. En yoğun zamanda da 3 bin 500 kişinin çalışacağı projede ortalama bin 500 kişinin çalıştığını anlatan Kan, “114 bin metreküp betonun yaklaşık 62 bin metreküpünü tamamladık. Betonarme işlerinde yüzde 50’nin üzerinde, genel iş programında ise yüzde 15 seviyelerindeyiz” bilgilerini verdi.
YOLCU SAYISI YÜZDE 11 ARTTI
TAV İzmir Genel Müdürü Erkan Balcı ise, inşaat nedeniyle iç hatlar hizmetini de dış hatlar terminalinden vermeye başladıklarını, şimdiye kadar bir aksama yaşamadıklarını kaydetti. Şu anda İzmir Adnan Menderes Havalimanı’ndan 35 ülkeye, iç- dış dahil 119 noktaya direkt uçuş gerçekleştirildiğini ifade eden Balcı, “Havalimanımız DHMİ verilerine göre son bir yılda yüzde 11 artışla 9 milyon 295 bin 290 yolcuya hizmet verdi” dedi.
ÇEVRE DOSTU TERMİNAL
TAV Havalimanları tarafından işletilen dış hatlar terminaliyle ‘Avrupa’nın çevreye en duyarlı havalimanı’ seçilen İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nın Haziran 2012’de yapım çalışmalarına başlanan yeni iç hatlar terminalinin altyapısının her adımı TAV’ın ‘sürdürülebilir çevre politikası’ çerçevesinde oluşturuluyor. Bu kapsamda yeni terminalde kullanılacak ısı pompaları, yağmur hasat sistemleri, gri su kullanım sistemi, yağmur suyu kullanım sistemi, güneş kolektörleri ve trijenerasyon tesisi ile enerji tüketimi ve su harcamasının en aza indirilmesi ve atık yönetimi konusundaki çalışmaların daha verimli hale getirilmesi hedefleniyor. Terminal binasındaki enerji ihtiyacını karşılamak üzere trijenerasyon tesisi inşa edilecek. Bu tesisten çıkan atık, ısıtma ve soğutmada kullanılarak enerji tüketimi etkinliğinin artırılması sağlanacak. Şehir şebekesinden elektrik enerjisi almak yerine doğalgaz enerji üretim teknolojisi kullanılarak elektrik enerjisi üretilecek. Bununla birlikte karbon salımı oluşumu en baştan düşürülerek kontrol altında tutulacak.
TERMİNALİN DİKKAT ÇEKEN ÖZELLİKLERİ
74 check- in kontuarı
37 asansör
30 yürüyen merdiven ve 666 metre yürüyen bant
Saatte 5 bin bagaj kapasitesi
291 bin 267 metrekare toplam inşaat alanı
İNŞAATTAN DETAYLAR
İnşaat sahasındaki toplam bin 585 ağaç havalimanı içindeki başka alanlara transfer edildi.
Eski terminal binasından çıkan mekanik, elektronik malzeme ve ekipmanlar başka havalimanlarında kullanılmak amacıyla demonte edildi.
Şimdiye kadar 101 İzmir şirketinden 22 milyon liralık satın alma yapıldı.
İç hatlar inşaatında çalışan şirketlerin yüzde 70’ini İzmirliler oluşturdu.
Bina yapımı tamamlandığında Türkiye’de ilk defa bu büyüklükteki bir binada kabuk testleri, yüksek rezolusyonlu termal kameralar ile bina kabuk kontrolü ve Türkiye’de ilk defa hava sızdırmazlık testi yapılması planlanıyor.
Terminal binasının enerji ihtiyacını karşılamak üzere Trijenerasyon Tesisi inşa edilecek. Bu tesisten çıkan atık ısı ısıtma ve soğutmada kullanılarak enerji tüketimi etkinliği arttırılacak.
DHA