Adapazarı Belediyesi’nin araştırmasına göre ilçe sınırlarında bulunan 164 orta hasarlı binanın 111’inde vatandaşlar oturmaya devam ediyor
Belediye, orta hasarlı ev sahipleri için 15 yıl vadeli ve düşük faizli konut yapılmak üzere TOKİ’yle anlaştı. Ancak bir kişi bile bu konutlar için talepte bulunmadı.
13 yıl önce meydana gelen Marmara Depremi’nin bugün yıldönümü. Binlerce insanın hayatını kaybettiği felaketin izleri hâlâ silinebilmiş değil. En büyük problem ise bir türlü boşaltılamayan hasarlı binalar. Depremin vurduğu şehirlerden Sakarya’da yaklaşık bini aşkın hasarlı konut onarılamadı. Uzun vadeli uygun ödeme şartıyla yeni ev teklifi bile konut sahiplerini ikna etmeye yetmedi. Adapazarı Belediyesi’nin yaptığı bir araştırma da korkunç gerçeği gün yüzüne çıkardı. Sadece ilçe sınırları içerisinde bulunan 164 orta hasarlı binanın 111’inde ailelerin oturduğu tespit edildi.
Van depreminin ardından orta hasarlı konutlar konusunda Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Valiliği harekete geçmişti. Belediye, onarım süresi sona eren konutlar için yıkım kararı aldı. Binaların boşaltılması için su ve elektrik gibi kamu hizmetleri kesildi. Ancak vatandaş, geçici çözümlerle ihtiyaçlarını karşılayarak yine de konutunu boşaltmadı. Büyükşehir Belediyesi, vatandaşı mağdur etmemek için TOKİ ile birlikte orta hasarlı binalara yönelik bir proje gerçekleştirdi. Depremden sonra yeni konutların yapıldığı bölgede 135 dönüm alan ücretsiz olarak TOKİ’ye devredildi. Buraya orta hasarlı ev sahipleri için ilk etapta 466 konut yapılması planlandı. 15 yıl vadeli ve düşük faizli ödeme planına rağmen orta hasarlı konut sahiplerinden bir kişi bile bu konutlardan resmen talepte bulunmadı.
Adapazarı İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Hüsnü Gürpınar, orta hasarlı konutları ‘beton tabutluk’ olarak nitelendiriyor ve “Olası bir depremde bu binalar yerle bir olacak. Can kaybı kaçınılmaz.” diyor. Sakarya Barosu avukatlarından Bilal Işık ise hasarlı konutlarda oturulmasına göz yuman yetkililerin suç işlediğini belirtiyor. Işık, “Ortada hukuki bir durum var. Eğer muhtemel bir depremde bunlar yıkılır ve can kaybı olursa bu kez sorumlu kişiler ‘Adam öldürmeye sebebiyet vermek’ suçundan yargılanabilir.” uyarısında bulunuyor.
‘GEREKİRSE GÜÇ KULLANARAK ÇIKARTACAĞIZ’
Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, Van depreminden sonra orta hasarlı olup da bugüne kadar yıkılmayan binaların tahliye edilerek yıkılması konusunda bir çalışma başlattıklarını, bu doğrultuda hasarlı binaların elektrik, su ve doğalgazını kestiklerini ifade ediyor. Buna rağmen binaları terk etmeyen vatandaşlar olduğunu vurgulayan Toçoğlu, “Şüphesiz ki bu binalar bir şekilde tahliye edilecek. Kolluk kuvveti de kullanılabilir.” açıklamasını yapıyor.
Vatandaşların uzak diye yeni kent bölgesine gitmeyi pek istemediğini anlatan Başkan Toçoğlu, “O bölgede sağlam konutlarda binlerce insan yaşıyor. Orta hasarlı konut sahiplerine çok avantajlı bir proje sunduk. Ancak ilgi görmemesine şaşırdık. Ama ben hep söylüyorum hiçbir şey, uzaklık can güvenliğinden daha sakıncalı değildir.
Vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum.” çağrısında bulunuyor. Orta hasarlı konut sahipleri ise tedirgin. 5 katlı orta hasarlı bir binanın 4’üncü katında oturan M.C. ise belediye başkanının çağrısına “Belediyenin yeni konutları uzakta. Her gün oradan işime gelip gitmekte zorlanabilirim. Evlerimizi onarmamıza yardımcı olsunlar.” karşılığını veriyor.
Zaman