Demokratik açılımdan sonra bölgede değişen gündem Diyarbakır’ı ekonomi liginde 42 basamak yükseltip 13’üncü yaptı. Diyarbakır son 3 yıldır en hızlı yükselen şehirler listesinin zirvesinde…
Türkiye’nin illere göre rekabet endeksinde zirvede bir değişiklik olmamasına karşın Anadolu’dan gelen ilginç sonuçlar göze çarpıyor. Güneydoğu sorunu denince akla ilk gelen il olan ve demokratik açılımla kendini “terör” le anılmaktan sıyırmaya çalışan Diyarbakır, Diyarbakırspor sayesinde marka şehirler endeksinde 42 basamak yükselerek 13’üncülüğe yükseldi. Diyarbakır üç yıldır Uluslararası Rekabet Araştırmaları Kurumu’nun (URAK) rekabet araştırmasına göre devamlı olarak yükselen iller listesinin ilk sırasında yer alıyor.
Diyarbakır ayrıca ticaret becerisi üretim potansiyeli endeksinde ilerliyor. Altyapı ve ulaşım alanındaki yatırımlar da şehrin gelişimine katkıda bulunan unsurlar olarak göze çarpıyor. Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve aynı zamanda URAK Başkanlığı’nı yürüten Ali Koç, URAK Genel Koordinatörü Melih Bulu ve Prof. Dr. Kerem Alkin’in katıldığı ve 2009-2010 sonuçlarının açıklandığı toplantıda, rekabet endeksinin zirvesinde tahmin edildiği gibi ilk 10’u büyükşehirler olarak sıralandı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa Kocaeli…
Toplantıya katılanlar, Diyarbakır’a ilişkin açıklamalar yapılırken dikkat kesildi. Demokratik açılım, bölge ülkelerine ihracat derken hızla gelişen Diyarbakır için URAK Koordinatörü Melih Bulu, Diyarbakırspor’un 2009-2010 sezonunda birinci ligde mücadele etmesinin şehri markalaşma liginde 55’incilikten 13’üncülüğe kadar yükselttiğini açıkladı. Aslında futboldaki başarıyla ivmelenen şehrin markası olan D.Bakırspor, şehri üst lige çıkardı ancak kendisi geçen yıl Bank Asya ligine düştü.
İstanbul’a göç sınırlandırılmalı
URAK Başkanı Ali Koç’un, göç konusunda yaptığı değerlendirmeler de bir hayli önemliydi. Verilere göre rekabet liginde zirvede olan İstanbul, yaşam kalitesi ve beşeri sermaye liginde işlenen suç sayısındaki kötü istatistik nedeniyle Ankara’nın gerisinde kalmış. “İstanbul’a göç bir an önce durdurulmalı” diyen Ali Koç konuyu, bir haftadır tartışma konusu olan Başbakan Erdoğan’ın İstanbul’a iki yeni şehir inşa edileceğine dair açıklamasına getirdi. Koç, İstanbul’un iki kuzey ucuna inşa edilecek iki şehrin, güneydeki nüfus yoğunluğunu kuzeye taşıma amacını taşıması halinde kesinlikle gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi. Koç’a göre bu proje İstanbul’da 8-10 milyonluk yeni bir nüfus ekletecekse uygun bir çözüm olmaz. Göçü engellemek için URAK ve Koç’un bir de çözüm önerisi var: “Özellikle liman imkanı bulunan Mersin, Antalya, İzmir Samsun gibi kıyı illerinde metropol alanlarının oluşturulması. İstanbul’un üzerindeki yük hafiflerse göç yönetilebilir hale gelecek.”
Zonguldak, Ş.Urfa…
Rekabetçilik Endeksi 2009-2010 sonuçlarına göre en rekabetçi il 86.01 endeks değeriyle İstanbul, en düşük il ise Hakkari. İlk yıl 29’uncu, ikinci yıl 20’nci sırada olan Zonguldak, bu yıl 13’üncü sırada… Çünkü yurtiçi ardından yurtdışı uçak seferlerini başlattı. Erişilebilirlik liginde 9’unculuğa yükseldi. İl açılan şirket sayısında ise 12’nci. Ali Koç’un da dikkat çektiği Şanlıurfa ise GAP’la birlikte sıçrama yapacak görünüyor. 2012’de sulu tarıma geçilmesiyle 1.5 milyon kişiye şakın işgücüne ihtiyaç duyulacağını bunun da tersine göç yaratacağını belirtiyor. Hatta Koç tersine göçün başladığını söylüyor. URAK’a göre şehirde hastane, okul yapımı ciddi şekilde arttı.