1- Çıkış Kapısının Üzerinde
Ana çıkış kapısının üzerinde yönlendirme işareti olmalıdır. Çıkış yolu üzerinde bulunan diğer kapıların üzerinde de yönlendirme işareti olmalıdır.
2- Son Çıkış Kapısının Dışında
Tahliyenin yavaşlamaması ve binadan çıkanların dışarıda karanlıkta kalmaması açısından son çıkış kapısının dışında bir aydınlatma cihazı bulunmalıdır.
3- Koridorlarlarda Aydınlatma, Sonunda Yönlendirme
Koridorların tahliye açısından aydınlatılmış olması gerekir.Koridorun sonunda bulunan kapı üzerinde bir yönlendirme işareti bulunmalıdır.
4- Dönüş Noktalarında
Tahliye sırasında yön değişimi gerekiyorsa burada tahliye hızını aksatmamak için aydınlatma cihazı ve yönlendirme işareti olmalıdır.
5- Koridorların Kesişme Noktalarında
Koridorların kesişme noktasında farklı yönlerden gelen kimselerin çarpışmadan doğru yöne devam etmeleri açısından aydınlatma cihazı olmalı bu noktaya ulaşınca bir yönlendirme işareti görülmelidir.
6- Her Işıksız Yönlendirme İşaretinin Yanında
Dışarıdan aydınlatılan ışıksız yönlendirme işaretleri bataryalı bir acil aydınlatma cihazı ile aydınlatılmalıdır. Aydınlatma cihazının işarete yatay düzlemde uzaklığı en fazla 2 metre olmalıdır.
7- Döşeme Seviyesinin Değiştiği Yerlerde
İnsanların tahliye sırasında takılıp yuvarlanmaması için döşeme seviyesinin değiştiği yerlerde bir aydınlatma cihazı bulunmalıdır. Buraya takılıp yuvarlanan bir kişi arkadan gelenlere engel olabileceği gibi kendisinin de ezilme ve yaralanma riski vardır.
8- Merdivenlerde
Bir önceki maddedeki gibi merdivenlerde de bir acil aydınlatma cihazı bulunmalıdır. Acil aydınlatma cihazı, merdivenlerin gölgesi oluşmayacak şekilde, merdivenin alt kısmına yakın bir yere yerleştirilmelidir. Yangın merdivenleri de bu kapsamda değerlendirilmeli ve aydınlatılmalıdır.
9- Yürüyen Merdivenlerde
Elektrik kesintisinde yürüyen merdivenler normal merdivene dönüşür.Bir önceki maddedeki gibi buralarda da bir acil aydınlatma cihazı bulunmalıdır. Acil aydınlatma cihazı, merdivenlerin gölgesi oluşmayacak şekilde, merdivenin alt kısmına yakın bir yere yerleştirilmelidir
10- Yangın Söndürme Cihazının Bulunduğu Yerlerde
Yangın durumunda yangına acil müdahale edilmesi açısından yangın söndürme tüplerinin ve yangın dolabının görünür durumda olması gerekmektedir. Bu açıdan bu tür noktalarda bir acil aydınlatma cihazı bulunmalı, yangın söndürme cihazına yatay düzlemde uzaklığı en fazla 2 metre olmalıdır.
11- Yangın Alarm Butonunun Bulunduğu Yerlerde
Ani bir sebeple binanın derhal tahliye edilmesi gerekebilir, alarm sistemini devreye sokarak tahliyeyi başlatmak açısından yangın alarm butonlarının görünür durumda olması gerekmektedir.Bu açıdan bu tür noktalarda bir acil aydınlatma cihazı bulunmalı, yangın alarm butonlarına yatay düzlemde uzaklığı en fazla 2 metre olmalıdır.
12- İlkyardım Malzemelerinin Bulunduğu Yerlerde
Acil durumlarda yaralanan kimselere ilkyardım yapılarak derhal müdahale edilmesi açısından ilkyardım teçhizatının görünür durumda olması gerekmektedir.
Bu açıdan bu tür noktalarda bir acil aydınlatma cihazı bulunmalı, ilkyardım teçhizatına yatay düzlemde uzaklığı en fazla 2 metre olmalıdır.
13- İlkyardım Odalarında
Acil durumlarda yaralanan kimselere ilkyardım yapılarak acil müdahale edilmesi açısından ilkyardım odalarının görünür durumda olması gerekmektedir. Ayrıca oda içinde acil aydınlatma yapılmalıdır.
14- Bina Yerleşim Şemasının Bulunduğu Yerlerde
Bina yerleşim ve tahliye planını gösteren şemaların bulunduğu noktaların görünür durumda olması gerekmektedir. Bu açıdan bu tür noktalarda yatay düzlemde uzaklığı en fazla 2 metre olan bir acil aydınlatma cihazı bulunmalıdır.
15- Asansörlerde
EN81-1 standardına göre asansörlerin içinde de acil aydınlatma cihazı bulunmalıdır.
16- Engelli Tuvaletleri İle 8m²’den Büyük Tuvaletlerde
Bu tür yerlerde karanlıkta kapının bulunması çok zordur karanlıkta panik, düşme ve yaralanmalar olabilir. İnsanların bu tür yerlerden yaralanmadan çıkabilmesi için içeride acil aydınlatma cihazı bulunmalıdır.
17- Tehlike Riski Yüksek Hareketli Makine veya Kimyasal Banyoların Bulunduğu Alanlarda
Tehlike riski yüksek mahallerde kazaların oluşmaması acil aydınlatma cihazı bulunmalıdır.
Ayrıca, acil aydınlatma yapılmalıdır.
18- Jeneratör Odalarında
Elektrik üretim mahallerinde gerektiğinde elektrik sistemine kontrol ve kumanda edilmesi açısından acil aydınlatma cihazı bulunmalıdır.
Ayrıca, acil aydınlatma yapılmalıdır.
19- Elektrik ve Kumanda Odalarında
Elektrik dağıtım mahallerinde gerektiğinde elektrik sistemine kontrol ve kumanda edilmesi açısından acil aydınlatma cihazı bulunmalıdır.
Ayrıca, acil aydınlatma yapılmalıdır.
20- Garajlarda ve Yaya Yollarında
Bina içinde bulunan kapalı garajlarda ve yaya yollarında risksiz bir tahliye için acil aydınlatma cihazı bulunmalıdır.
Kaynak: AcilAydinlatma.com