Türkiye’nin 81 ilinde boş bekleyen fabrikalar üretim yapacak yeni yatırımcılara tahsis edilecek. Devlet yardımlarını kullanıp yatırım yapmayan teşvik farelerine yeni önlemler geliyor
Türkiye’nin ithalat sorununa çözüm adımları birer birer atılıyor.
Enerji dışındaki ithal ürünlerin bir bölümünün yurtiçinde üretilmesini cazip hale getirecek yeni teşvik sisteminde sona yaklaşıldı. İthalatın yoğun olduğu makine, demir-çelik, otomotiv, kimya, tekstil ve tarım sektörlerine getirilecek yeni teşviklerin gerçek yatırımcılara ulaşması için özel önlemler alınacak. İllerde çeşitli nedenlerle çalışmayıp boş yatan fabrikalar, yeni teşvik sisteminden yararlanmak isteyen yeni yatırımcılara tahsis edilecek.
Esnek bir model
Giderek artan cari açığın yapısal nedenlerini ortadan kaldıracak şekilde kurgulanan yeni teşvik sisteminin alt çalışma gruplarından ilginç sonuçlar çıktı. Yeni sistem geçmiş yıllarda çeşitli çerçevelerle oluşturulmuş teşviklerden çok farklı ve “esnek” bir yapıda olacak. Bölgesel teşvik modeli terk edilirken “proje bazlı sektörel” yöntemler uygulanacak. Dolayısıyla “Şu şu destekleri verirseniz yapacağım yatırımla şu ürünün ithalatını önlerim” diyen yatırımcıların projeleri hızla destek programına alınacak.
Yatırıma göre destek
Teşviklerin çeşitliliği ve zenginliği yatırım tutarıyla ilişkilendirilecek. 10 milyon liradan 1 milyar liraya kadar çeşitli kategorilerdeki yatırımlar desteklenirken yatırım tutarı arttıkça bedava arsa, istihdam ve vergisel teşviklerin oranı da artacak. Bu kapsamda özellikle ithalatı azaltıcı ve istihdam sağlayan projelerde teşvikler adeta “açık çek”e dönüşecek.
Valileri ‘boş’ları arıyor
Geçmiş yıllarda teşvikli ya da teşvik almadan başlanmış, yarım kalmış ya da bitirilmiş ancak boş bekleyen fabrikalar ekonomiye kazandırılacak. Bu amaçla 81 ilin valilerine birer yazı gönderilerek, illerindeki boş fabrikaların listesinin bildirilmesi istendi. Valiliklerden gelecek bilgiler doğrultusunda Türkiye’nin boş duran fabrika portföyü çıkarılacak. Yeni teşviklerden yararlanacak yeni yatırımcılara bu fabrikalar çok uygun şartlarla, gerekirse “bedava” verilecek.
Teşvik faresine geçit yok
Yeni sistemde “teşvik fareleri”ne yönelik önlemler de yer alacak. Teşvikleri devleti dolandırma yöntemi olarak kullanan kötü niyetli yatırımcılara açık kapı bırakmamak için özel bir ekip oluşturuldu. Özel sektörü iyi tanıyan bu ekip mevzuatın açıklarını kapatacak. Böylece teşviklerin gerçekten üretim yapacak yatırımcılara gitmesi sağlanacak.
EKK ekonomiyi görüştü
Yeni hükümet ilk Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısını, dün Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında yaptı. Toplantıya Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek katıldı.
Bugün/Erdoğan Süzer