1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

3. Köprü ve Kuzey Marmara için Teklifler 23 Ağustos’ta Alınacak!

Ulaştırma Bakanı Soluk, kamu kaynakları ile bir yere varmanın oldukça zor olduğunu ifade ederek, ‘yap-işlet-devret’ konusunda ülke ve özellikle de bakanlık olarak çok başarılı olduklarını söyledi…

KKTC’de temas ve incelemelerde bulunan Ulaştırma Bakanı Mehmet Habib Soluk, KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner ile KKTC’ye malzeme ve iş makineleri hibe edilmesini öngören protokolü imzalamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Soluk, ”Türkiye’de yapılan otoyol ve duble yollardan beklenileni alabildiniz mi” sorusuna karşılık, ”ufku olan bir Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım ile çalıştığını” belirterek, 2003-2004’de Türkiye’nin ulaşımdaki alt yapısı nedir diye baktıklarında, 2-3 yıllık önlerini görecek bir plan ve program olmadığını söyledi.

Devlet Planlama Teşkilatı’nın çalışması dışında bakanlığın hiç bir çalışmasının olmadığını, bunun üzerine Bakan Yıldırım’ın 40’ın üzerinde akademisyen, sivil toplum kuruluşu ve sektörde uzman kişilerle ulaştırma ana plan stratejisi yaptırdığını anlatan Bakan Soluk, bu çalışmanın 2-3 yıl sürdüğünü ve sonunda, Türkiye’de olması gereken alt yapının; demir yolu liman bağlantıları, kara yolu liman bağlantıları, ulaşım modları arasındaki entegrasyonu ortaya koyduktan sonra, yabancı uzmanların da katılımıyla ulaştırma şurası yaptıklarını kaydetti.

HAVACILIK SEKTÖRÜNDEKİ GELİŞME
Önce, hava ulaşımı konusunda bilgi veren Bakan Soluk, havacılık sektöründe, dünya havacılık otoritelerinin Türkiye’de 2015 yılında ulaşılacağını hesapladığı istatistikleri 2005 yılında yakaladıklarını belirtti.

2005 yılında havacılık sektöründe yaşanan başarının temelinde yasal düzenlemeler olduğunu vurgulayan Bakan Soluk, yasal düzenlemelerinin ardından altyapı yatırımlarına ağırlık verildiğini, karşılarına 4 buçuk milyar dolarlık bir alt yapı yatırımı çıktığını, bunun 1 buçuk milyar dolarının kamudan kullanıldığını, 3 milyar dolarını ise yap-işlet-devret olarak kullandıklarını anlattı.

Ulaştırma Bakanı Soluk, 4 buçuk milyar dolarlık yatırımın karşılığında kamu maliyesine 16 buçuk milyar lira girdi sağladıklarını söyledi.

YENİ HAVAALANLARI
Havacılığın hızla büyümeye devam ettiğini, Türkiye’de daha önce 25 olan faal havaalanı sayısının şu anda 46 olduğunu, yapımı bu yıl sonunda tamamlanacak 5 havaalanı ile bu sayının 51’e ulaşacağını açıklayan Bakan Soluk, 2012 yılında, Mersin ve Ordu havaalanları ile 53 havaalanına ulaşılacağını belirtti.

”BÖLÜNMÜŞ YOLLARDA YAP-İŞLET-DEVRET MODELİNİ ÖNE ÇIKARDIK”
Bakan Soluk, bölünmüş yollarda yap-işlet-devret modelini öne çıkardıklarını söyledi.

Ulaştırma şurasında her sektör için 100 proje belirlendiğini anımsatan Bakan Soluk, Cumhuriyetin 100. yılında altyapıda neler yapılabileceği ve önceliklerin neler olduğuna dair toplam 100 proje hazırlandığını anlattı.

100 projenin maliyeti olan 350 milyarlık kaynağı kamu maliyesinden karşılamanın mümkün olmadığını, bunun yüzde 70’ini yap-işlet-devret modeli, yüzde 30’unu da kamu kaynağıyla yapılmasının hedeflendiğini anlatan Bakan Soluk, şöyle devam etti:

”Şu anda kara yollarında İstanbul-İzmit Körfez geçişi ve İzmir bağlantısı kendi sınıfında Avrupa’nın bir numarası. Dünyanın iki numarasına oturan 11 buçuk katrilyonluk bir projeyi yap-işlet-devret olarak ihale ettik. Sözleşmesini yaptık, çalışmalara başladık.

Kuzey Marmara diye adlandırdığımız ve 3. Boğaz Köprüsü’nü de bünyesinde bulunduran ve üzerinde raylı sistemi de ihtiva edecek 3. Boğaz Köprüsü’nün ve Kuzey Marmara projesinin 23 Ağustos’ta, yanılmıyorsam, tekliflerini alacağız. Bu projemiz de bizim yap-işlet-devret modeliyle nihayetlenecek.”

YOLLAR VE TASARRUF
Manisa-İzmir arasındaki tünelin de yap-işlet-devret modeli ile yapılacağını belirten Bakan Soluk, ”Yani yap-işlet-devretten ülke olarak, özellikle de bakanlık olarak çok başarılı olduğumuzu ifade edebilirim. Bu şekildeki atılımların sonucunda, 2010 yılı sonu itibariyle söylüyorum, 13 bin 600 kilometrelik, 59. ve 60. hükümet döneminde bölünmüş yol yapılmış. 13 milyon 600 kilometrelik yolun sağladığı zaman tasarrufu 155 milyon saat, buna işgücü de diyebilirsiniz. 936 milyon litre de akaryakıt tasarrufu sağlanmış. Bunların parasal karşılığı ise 8 milyar 300 milyon (TL) gibi bir rakam” diye konuştu.

Bölünmüş yollar yokken, 100 milyon taşıt kilometrede can kaybı 5,97 iken, bölünmüş yollardan sonra can kaybının 3,71’e düştüğünü, Avrupa ortalamasının 3 civarında olduğunu anlatan Bakan Soluk, ”Bizim burdaki hedefimiz de bunu ikinin altına çekmek” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın talimatları ile, ”insanların mutluluğu, can ve mal güvenliği için ne gerekiyorsa onu yapmaya hazırız” diye yola çıkıldığını belirten Soluk, ”Bunlara karşı çıkanlar yok mu? Çok. Ama biz sadece selam veriyoruz, yeri geldiğinde de gülüyoruz ve geçiyoruz. Çünkü bunlar bizim insanımızın geleceği için, refahı için” diye konuştu.

Kamu kaynakları ile bir yere varmanın oldukça zor olduğunu ifade eden Bakan Soluk, ”Yap-işlet-devret modeliyle Türkiye’de önümüze koyduğumuz hedef 250 milyar TL civarında. Bunun da şu anda 25 milyarlık bölümünü sözleşmelere bağlamış durumdayız. Artarak devam edecektir” diye ekledi.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Üçüncü Köprü’ye Akıllı Otoban Yapılıyor

Bölgeyi ekonomik açıdan canlandıracak olan 3. Köprü’nün otoyolu, havadan görüntülendi. Türkiye’de son dönemlerde yapılan en …