GYODER Yönetim Kurulu Başkanı Işık Gökkaya yaptığı açıklamada konut kredi faizlerinin gelir vergisinden düşürülmesinin kredi alımını kolaylaştıracağını ve ayrıca konut kredilerinde hane halkının kullanabilmesi için faizlerin yüzde 0.5 seviyesine indirilmesini istedi
İstanbul REstate Fuarı ve Gayrimenkul Zirvesi 11’de yaptığı konuşmada Gökkaya, inşaat sektörünün geçen yıl yüzde 17,1 oranında büyüme kaydettiğini, bu durumun oluşturduğu iyimserlikle yabancı yatırımcıların Türkiye’ye güveninin arttığını, yabancılara gayrimenkul satışının 2009 yılında 1,8 milyar dolar olurken, 2010 yılında 2,5 milyar dolara yükseldiğine değindi.
FAİZLER YÜZDE 0.5’E İNMELİ
Güvenli bir yatırım aracı olarak görülen gayrimenkulün, bu özelliği sayesinde öncelikle tercih edildiğine işaret eden Gökkaya, ancak konut kredilerinin yaygınlaşması ve daha çok hane halkının kullanabilmesi için faizlerin yüzde 0,5 seviyelerine indirilmesi gerektiğini belirterek, şöyle sürdürdü:
“Konut kredi faizlerinin gelir vergisinden düşülmesi kredi alımını kolaylaştıracak ve sektörün ivme kazanmasını sağlayacaktır. Konut ihtiyacının büyük bölümü nitelikli fakat ucuz konuta yöneliktir. Dolayısıyla, düşük gelirli vatandaşların ev sahibi olmasını engelleyen bu sorun karşısında kamunun daha çok rol almasına ihtiyaç vardır. Gayrimenkul satışlarından alınan yüzde 18 KDV oranında yapılacak indirim, gayrimenkul piyasasını canlandıracak ve konut alımlarını kolaylaştıracaktır.” dedi.
KONUT BALONU YOK
2009 yılı ikinci yarısından itibaren KDV’nin yüzde 18’den yüzde 8’e düşürülmesi ile 90 binin üzerinde konut satıldığının altını çizen Gökkaya, bu indirimin, net alanı 150 metrekare ve üzeri konutlarda uygulandığını ve 3 ay sürmesi dolayısıyla sektöre geçici bir hareketlilik getirdiğini kaydetti. Türkiye’de mortgage sisteminin işlevsel olmadığını savunan Gökkaya, bunun için ikincil piyasaların geliştirilmesi gerektiğini, ikincil piyasaların oluşturulmasının ise konut kredilerini tabana yayacağını ve konut kredisi kullanan hane halkı sayısını artıracağını söyledi. Konut kredilerinin 2010 yılını 60,4 milyar TL olurken, 2011 Nisan sonu itibariyle 67 milyar TL’ye ulaştığına dikkati çeken Gökkaya, konut kredilerinin GSYH içinde yüzde 5.5 paya sahip olurken, takipteki kredilerin oranının yüzde 1.4 olduğunu belirten Gökkaya, bu düşük oranlar dolayısı ile konut kredilerinin tehlike oluşturmadığını savundu. Avrupa’daki gelişmekte olan ülkelerde konut kredilerinin GSYH’ya oranının yüzde 15 olduğuna dikkati çeken Gökkaya, “Türkiye’de de bu oran yüzde 15’e çıksa dahi problem oluşturmayacaktır” değerlendirmesi yaptı. Gökkaya, gayrimenkul sektörüne yönelik her ay, ’yeni konut fiyat endeksi’ verilerinin hazırlandığını, bu sonuçların, sektöre ilişkin ifade edilen ’konut balonu’ sorununun gerçek olmadığını ortaya koyduğuna dikkat çekti
2011’DE SEKTÖRDE YÜZDE 20 BEKLENİYOR
Ekonominin lokomotifi olarak görülen inşaat sektörünün, Türkiye’de GSYH içinde yüzde 5,6 paya sahip olduğunu bilgisini veren Gökkaya, 2011 yılında inşaat sektörünün yüzde 15 ile yüzde 20 büyümesinin beklendiğini bildirerek, “2011 yılının ilk çeyrek göstergeleri, bu beklentiyi doğrular nitelikte” dedi. Şehirlerin daha düzenli ve yaşanabilir hale gelmesi dolayısıyla kentsel dönüşümün önemli olduğunu savunan Gökkaya, kentsel dönüşümün başarılı olması için ise imar hakkı transferi ve imar hakkının menkulleştirilmesinin sağlanması gerektiğini söyledi. Marka kentleri oluşturmanın da kentlerin gelişimini artıracağını belirten Gökkaya, marka kent projelerinin hayata geçirilmesinin, bu kentlerin sosyo-ekonomik gelişimine hızlandırıcı etki sağlayacağını ifade etti.
AA