1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Gayrimenkulde Eylem Planı Yenileniyor!

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Akaryakıt ürünleriyle iştigal eden firmaların kar marjlarının Avrupa’nın üzerinde olduğunu biliyoruz. Türkiye’de yüzde 9, Avrupa’da yüzde 6 civarında olduğunu da biliyoruz.

Böyle bir tartışma vardı. Tabii ki herkes üzerine düşen fedakarlığı yaparsa iyi olur” ifade etti.

Şimşek, Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD), Danimarka Dışişleri Bakanı Lene Espersen’in Türkiye ziyareti çerçevesinde Hilton Oteli’nde düzenlediği basına kapalı yapılan “Türkiye-Danimarka: Sürdürülebilir Büyüme için İşbirliği” başlıklı yuvarlak masa toplantısının ardından gazetecilerin sorularını cevapladı.

“Alınacak ek tedbirler neler olabilir?” sorusu üzerine, Şimşek, maliye politikası tedbirleri denildiğinde illa akla vergiler gelmemesi gerektiğini, politika yapıcılarının tedbirler hakkında önceden bir spekülasyona yol açmamak için bu detaylara girmediğini, maliye politikasının şu anda sıkı gittiğini ifade etti.

Şimşek, “Maliye politikasını daha da sıkılaştırmamız gerekiyorsa, onu da yaparız, ülkemizin geleceği için, ülkemizin istikrarı için… Henüz bu aşamada erken diyorum. Yani para politikasının tedbirleri etkili olmaya başladı ama olur da iç talepteki bu güçlü artış devam ederse o zaman oturulur, çalışılır diyorum” şeklinde söyledi.

AKARYAKIT FİYATLARINDAKİ ARTIŞ
Mehmet Şimşek, benzin fiyatlarındaki artışla ilgili adım atmayı düşünüp düşünmediklerine ilişkin bir soru üzerine, Türkiye’de akaryakıt ürünlerindeki artışın temelinde şu an itibariyle vergi olmadığını belirterek, vergileri uzun süredir sabit tuttuklarını, hiçbir şekilde vergilerde bir artışın söz konusu olmadığını, bunun tamamen dünya petrol fiyatlarındaki artıştan kaynaklandığını belirtti.

Şimşek, 2002’de 27 dolar olan petrol fiyatlarının bugün 127 dolara çıktığını hatırlatarak, bunu gözönüne almak gerektiğini kaydetti. Bu vergilerin maktu, sabit vergiler olduğunu vurgulayan Şimşek, “Hiçbir şekilde enflasyon kadar dahi artırmadık. Dolayısıyla vergi yükü sürekli bir şekilde azalıyor” söyledi.

2002’de 100 liralık benzinin 70 lirasının vergi, bugün ise muhtemelen 60 lirasının vergi olduğunu, bunun belki 59’a bile indiğini kaydeden Şimşek, konuşmasını şöyle devam etti:

“Çünkü biz vergileri sabit tuttuk. Vergileri artırmadık. Ama dünya petrol fiyatlarındaki artıştan dolayı artıyor. Burada sorumluluk hepimize düşüyor. Hükümet olarak vergilerimizin reel değerinde düşüşe razı olduk ve büyük fedakarlık yaptık. Sadece şöyle bir durum var; akaryakıt ürünleriyle iştigal eden firmaların da kar marjlarının Avrupa’nın üzerinde olduğunu da biliyoruz. Türkiye’de yüzde 9, Avrupa’da yüzde 6 civarında olduğunu da biliyoruz. Böyle bir tartışma vardı. Tabii ki herkes üzerine düşen fedakarlığı yaparsa iyi olur dedi.

Hükümet olarak o düzenlemeye ilişkin muhatap ben değilim. Muhtemelen Enerji Bakanlığımız, diğer arkadaşlarımız çalışıyorlardır. Bizim tabii ki dünya petrol fiyatı şokuyla karşı karşıya olduğumuz açıktır. Bunun Türkiye’yi etkilediği de açıktır. Vergilerden kaynaklı bir fiyat artışı söz konusu değildir. Ama bizim şu aşamada vergileri ekstra indirme gibi bir durumumuz da söz konusu değildir. Çünkü o Türkiye’nin borçlanmasını artırır, Türkiye’nin makro ekonomik istikrarını olumsuz yönde etkiler. Muhalefetin bu yönde demeçleri vardır. Fakat bu Türkiye’yi uzun vadede kesinlikle olumsuz etkiler, Türkiye’nin borçlanmasını etkiler, Türkiye’nin kaynaklarının eğitim yerine, sağlık yerine, altyapı yerine, Türkiye’nin kalkınması yerine böyle ucuz sübvansiyona gitmesini sağlar. Bence o Türkiye’nin de lehine değil. Biz ’popülizm yapmayacağız’ dedik. Yapmayacağız. O çerçevede götüreceğiz.”

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDEKİ VERGİ KAÇAKÇILIĞI
Maliye Bakanı Şimşek, gayrimenkul sektöründeki vergi kaçakçılığına ilişkin bir soru üzerine de, kayıtdışılıkla mücadele eylem planını yenilediklerini, hem teknoloji hem personel olarak vergi denetim birimlerini güçlendirdiklerini, verginin tabana yayılması için, herkesin kazandığı ölçüde, vermesi gereken vergiyi ödemesi için gerekeni yapacaklarını ifade etti.

Şimşek, sektörler hakkında konuşmak istemediğini ifade ederek, “Maliye Bakanlığı olarak bu konuda hassasiyetimiz var. Gerekeni yapıyoruz. yapmaya da devam edeceğiz” söyledi.

AA

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Bakan Şimşek Yanıtladı: Kira Artışında Tavan Sınır Devam Edecek Mi?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomide dengelenme sürecine girildiğini belirttiği konuşmasında, kiralarda tavan sınırının …