AK Parti’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Türkiye Hazır Hedef 2023” başlıklı seçim beyannamesi, yerli NASA kurulmasından “siber tehditle” savaşa kadar çok sayıda yeni hedefler öngörüyor…
Türk Uzay Kurumu, dört sene içerisinde faaliyete geçecek. Uzaydaki uydu sayısı da 7’ye çıkacak.
TÜBİTAK, NASA’nın uydu fırlatma merkezinin benzerini iki ayrı şehirde kuracak.
AK Parti’nin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan “Türkiye Hazır Hedef 2023” başlıklı seçim beyannamesi, yerli NASA kurulmasından “siber tehditle” savaşa kadar çok sayıda yeni hedefler öngörüyor. Projelerden bazı çarpıcı detaylar şöyle:
UZAY KURUMU: 2015’e kadar Türk Uzay Kurumu kurulacak. Türkiye’de yürütülen ve yürütülecek bütün uzay faaliyetlerinde merkezi politika belirlenmesi ve koordinasyon ile uluslararası temsil yapısı geliştirilecek. 2019’a kadar Türkiye’nin uzaydaki uydu filosu, 2 adedi yerli üretim olmak üzere toplam 7 adet uyduya ulaştırılacak.
YERLİ OTO: Başbakan Erdoğan’ın bir süre önce ünlü iş adamlarına yaptığı “yerli otomobil üretilmesi” çağrısı da beyannamede yer aldı. Türkiye’nin yıllardır özlem duyduğu yerli marka otomobile kavuşması için her türlü destek ve teşvik mekanizması harekete geçirilecek.
5 DAKİKADA ŞİRKET: Mersin’de pilot uygulanan proje, ülke geneline yayılacak. Şirket kuruluşları evden, ofisten 5 dakikada yapılabilecek.
NÜKLEER REAKTÖR: Mersin Akkuyu ve Sinop’ta 8 adet nükleer reaktör devreye alınacak. Ayrıca 4 adet reaktörün inşasına başlanacak.
MEVSİMLİK İŞÇİLER: Mevsimlik gezici tarım işçilerinin çalışma şartlarının iyileştirilmesine yönelik başlatılan hazırlıklar sonuçlandırılacak. Bu işçilere güvenli seyahat etmeleri, daha iyi barınma, sağlık ve sosyal güvenlik şartları sağlanacak.
“YATIRIM MELEKLERİ”: Teknoloji üreten KOBİ’lerin ekonomiye katkısını artırmak üzere “yatırım melekleri” gibi araçlar devreye sokulacak…
KADIN GİRİŞİMCİ: Başarılı kadın girişimciye pozitif ayırımcılık yapılacak. Destek programlarında kadın girişimcilere yüzde 10 oranında pozitif ayırımcılık uygulanacak.
UCUZ TATİL: Kamu ve özel kesimde çalışanlara ucuz tatil temin etmek amacıyla memur ve işçi sendikalarıyla ortaklaşa kampanyalar düzenlenecek.
AKILLI ŞEBEKE: Elektrik dağıtımında kayıp-kaçak oranı yüzde 5’nin altına indirilecek. Elektrik üretim ve dağıtımında akıllı şebeke (smart grid) uygulamaları hayata geçirilecek.
LÜKS BANLİYÖ: Banliyö hatlarının metro standardına getirilmesi sağlanacak. Duble kara yollarından sonra duble demir yolları da yapılacak.
KAĞIT BUHARLAŞACAK: 2019’a kadar kağıt ortamında sunulan kamu hizmetlerinin yüzde 100’ü elektronik ortamda sunulacak.
SİBER TEDBİR: 2015’e kadar Türkiye’nin kritik bilgi altyapılarının siber tehditlerden korunması sağlanacak.
E-DEMOKRASİ: Vatandaşların merkezi ve yerel karar süreçlerine elektronik ortamdan katılım imknları artırılacak…
Türkiye