Ortadoğu Ev Tekstili Fuarı, TÜYAP ve Türkiye Ev Tekstili Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TETSİAD) işbirliğiyle 6-9 Nisan 2011 tarihleri arasında TÜYAP Diyarbakır Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek
Ev tekstili sektöründen 70’in üzerinde firma ve firma temsilciliğinin katılacağı fuarda, firmalar, Ortadoğu ve Kafkasya’dan gelecek alıcılarla buluşacak. Nisan ayında yapılması dolayısıyla Ortadoğu’da oluşacak bahar ayı fırsatlarını değerlendirecek olan fuara, TÜYAP’tan Suriye, İran, Irak’tan alım heyetleri katılımı sağlanıyor.
Fuar kapsamında tül perde, perde, döşemelikler, uyku ve yatak odası tekstilleri, mutfak ve yemek odası tekstilleri, banyo tekstilleri, güneş koruma sistemleri, balkon ve bahçe tekstilleri, halı ve zemin kaplamaları, duvar kaplamaları, dekorasyonlar ve proje hizmetleri ile otel tekstilleri bulunuyor.
TETSİAD Başkanı Yaşar Küçükçalık, fuara ilişkin bilgi vermek amacıyla düzenlenen basın toplantısında, 1980’li yıllarda 130 milyon dolarlık tekstil ihracatının, 2010 yılı verilerine göre 22 milyar dolara ulaştığını, ev tekstilinin 5 milyar dolarlık hacme sahip bulunduğunu anlatırken, sektörün 13-14 milyar dolarlık katma değer sağladığını, bunun 8 milyar dolarının iç piyasadan geldiğini belirtti.
Diyarbakır’ın, bölgenin tekstil ihtiyacının karşılandığı “en önemli il” olduğunu dile getiren Küçükçalık, “Sınır ticaretini geliştirebilirsek, iç piyasadaki müşterilerle, oradaki müşterileri buluşturabilirsek bu fuar hedefine ulaşacak” söyledi.
Küçükçalık, soruları yanıtlarken, fuarın sektöre katacaklarını, “iç piyasa müşterisi ile daha fazla buluşma olanağı sağlaması” ve “komşu ülkelerin Türkiye’den ithalatını artırması” şeklinde sıralarken, “İç pazarı bile harekete geçirmek, bize çok büyük artılar katacaktır” diye ifade etti.
“GERİLİM, TİCARETE YANSIMIYOR”
TÜYAP İcra Kurulu Başkanı Serdar Yalçın ise TÜYAP’ın Diyarbakır’da 2 yıldan bu yana düzenlediği tarım-hayvancılık, yapı, makine, otomotiv sektörlerindeki 12 adet fuara 450 binin üzerinde ziyaretçi ve 1.500 firma katılımı gerçekleştiğini belirtti.
Yalçın, 4 bin metrekarelik alanda düzenlenecek fuar için Suriye, İran, Irak, Ürdün’deki kamu otoriteleri ve sivil toplum kuruluşlarıyla görüştüklerini belirterek, “Dünyanın önde gelen ev tekstili tedarikçisi ülkemizin Doğu, Güneydoğu ve Akdeniz bölgelerindeki ticari etkinliğini artıracak olan, lider markaları bir araya getiren bu fuar, ev tekstili sektörüne Avrasya’da bir pazarlama platformu yaratacaktır” söyledi.
Soruları da yanıtlayan Yalçın, bölgedeki hareketliliğe rağmen ticaret yapanların korku ve tedirginlik içinde olmadığını gördüklerini ifade ederek, “gerilimin ticarete yansımadığını” bildirdi.
Yalçın, fuara ilişkin olarak 60 binin üzerinde yerel gazete ve dergide bilgilendirme yapıldığını, Erbil, Süleymaniye, Bağdat, Halep, Şam’da billboardlarda duyuru yaptıklarını belirtti.
Fuara 15 binin üzerinde ziyaretçi beklediklerini belirten Yalçın, “Birinci fuarda, bunun yüzde 10’unun yabancı ziyaretçi olmasını hedef aldık” söyledi.
Diyarbakırda düzenledikleri fuarlardan örnekler veren Yalçın, tarım ve hayvancılık fuarında 75 traktörün yerinde nakit olarak satıldığını, makine fuarlarında atölye kurma ilgisi gözlendiğini, otomotiv fuarında 6 adet özel modifiye araç satıldığını bildirdi.
AA