Tamer Heper, Posta Gazetesi’ndeki bugünkü yazısında ” Kabul etme mecburiyeti yok ” başlıklı yazıyı kaleme aldı. Heper; Bir gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılırsa neler yapılması gerektiği ile merak edilenleri yanıtladı…
Soru: Kabul etme mecburiyeti yok. Ticari bir gayrimenkulun ortaklarıyız. Bizim ortaklardan dörtte bir hisseye sahip olanı ortaklığın giderilmesi davası açtı. Bu yolla binanın satılmasını istiyor. Ancak biz de kendisine dörtte bir hisseye tekabül eden parayı verip hissesini almak istiyoruz. Buna yanaşmıyor. Ortaklığın giderilmesi davası bu teklife rağmen görülür mü? Satılırsa belediyenin koyduğu rayicin üstüne çıkılmazmış, doğru mu? M. 0.
Cevap: Bir gayrimenkul için ortaklığın giderilmesi davası açılırsa önce bu yerin paylaştırılması imkanı araştırılır. Sizin bahsettiğiniz bir bina ve burada kat mülkiyeti kurulabiliyor ise öncelikle bakılması gereken kat mülkiyeti kurularak ortaklar arasında paylaştırılmasıdır. Burada bir hususu açıklayayım: Ortaklığın giderilmesi sureti ile kat mülkiyeti mahkeme kararı ile kurulabilir ama kat irtifakı kurulamaz. Gelelim tekrar sorunuza. Karşı taraf sizin teklifinizi kabul mecburiyetinde değil. Zira gayrimenkulun satışına karar verilirse ihaleye çıkacak ve ihalede kaça satılacağı belli olmayacağı için sizin vereceğiniz bedel kabul edilmeyebilir. Ancak elbette ihaleye sizin katılmanız mümkündür, hatta teminatsız katılırsınız. ‘Satış bedeli belediye fiyatlarından düşük olamaz’ diye de bir husus yoktur. Hatta bunu biraz ters ifade etmiş olabilirler. Zira belediyelerin tayin ettiği fiyat ‘asgari beyan değeridir” ki bunun altında satış olmaz, üstünde olur.
Posta/Tamer Heper