Kredilerde Yıllık Maliyet Oranları düşüyor. Merkez Bankası faiz indirimine gitti. Tüketicilere ihtiyacı olan hizmetlerin fiyatlarını karşılaşılaşabilecekleri HurriyetKiyasla.com, 2011’in ilk çeyreğinde ev almak isteyenleri bilgilendiriyor
Tüketicileri tasarruf konusunda bilinçlendirerek bütçelerini korumaya yönelten HürriyetKiyasla.com, tüm bankaların konut kredilerini masraflar dahil gerçek maliyet hesabına göre en ucuzdan en pahalıya sıralama imkanı tanıyor. Tüketicilere aylık ve toplam ödeme seçeneklerini listeleyerek bütçe yönetimine destek olan HürriyetKıyasla. com, 2011’de ev sahibi olmak isteyenlere konut piyasasındaki son durumu aktarıyor. HurriyetKiyasla.com Portal Müdürü Nuray Kentli Caner, konut kredilerindeki faizlerin düşük seyretmesi, vadelerin uzatılması, bankaların kar marjlarını düşürmesi ve konut fiyatlarındaki durağanlığı göz önünde bulundurarak, 2011’in ilk çeyreğinin konut almak için uygun bir dönem olduğunu vurguluyor.
Konut kredisiyle tasarruf edin
Nuray Kentli Caner, masraflar dahil gerçek maliyetine göre en yüksek ve en düşük kredileri baz alarak, toplam kredi ödemesinde ciddi bir tutarda tasarruf edilebileceğini söylüyor. Kentli Caner, 9 Şubat 2011 rakamlarına göre 100 bin TL’lik konut kredisinde bir araba parasına yakın tasarruf edilebileceğini belirtiyor: “HürriyetKıyasla. com olarak, müşterilerin doğru araştırma yapmadan kredi aldıklarında, ne kadar zarara uğrayabileceklerini gösteren bir çalışma yaptık. Sistemde, YMO’su (Yıllık Maliyet Oranı – Masraflar Dahil Gerçek Maliyet) en yüksek ve en düşük kredileri baz alarak, kredi süresince sağlanabilecek tasarrufu belirledik. Buna göre kredi alacak bir kişi tüm bankaların seçeneklerini YMO bazında kıyaslayarak: 120 ay vadeli 100 bin TL konut kredisinde toplam ödemede 43.373,80 TL tasarruf edilebilir” diye konuşuyor.
Konut arzında artış var
“2010 yılının ilk 9 ayında toplam 20 milyar 924 milyon TL konut kredisi 301.068 kişi tarafından kullanıldı” diyen Nuray Kentli Caner, yılın son çeyrek rakamlarının henüz açıklanmadığını söylüyor. 2010’un ilk yarısında belediyelerin yaklaşık 53 bin inşaat ruhsatı verdiğini belirten Kentli Caner, “Verilen bu ruhsatlarla 322 bin daire inşa edilecek. Geçen yıl ise aynı dönemde yaklaşık 49 bin inşaat ruhsatı karşılığı 249 bin daire inşa edilmişti” diyor.
2011 ilk çeyrekte ne yapmalı?
Son Merkez Bankası kararlarından sonra bazı bankalar oranları arttırma yoluna gitseler de konut kredisi faiz oranları, geçmiş
yıllara kıyasla hala düşük seviyelerde seyrediyor. Faizler, 2008 yılında ortalama yıllık maliyet oranı yüzde 21,21’lerden 2011’in ilk aylarında rekor seviyede yüzde 10,91’lere düştü. Yine 2010 yılında bazı bankalar tüketiciye YMO’su (Yıllık Maliyet Oranı – Masraflar Dahil Gerçek Maliyet) yüzde 10’un altında ürünler sundular ve bu fırsatlar yılın ilk ayında da devam ediyor. Nuray Kentli Caner, konut arzında gerçekleşen bu artış sonucu, konut alımına olan talebin artabileceğini ve konut fiyatlarının daha da düşebileceğini söylüyor. Kentli Caner, “Bu gerçekleştiği takdirde, kredi faiz oranları zaten düşük olduğu için, konut kredisi kullanım miktarının da artacağını tahmin edebiliriz. Ancak konuta olan talep artışı beklenenin üzerinde olduğu takdirde, bu kez konut fiyatları ters etkiyle tekrar artabilir. Bu ise şüphesiz kredi kullanım oranını düşürecektir. Bu nedenle fiyatların daha da düşeceği zamanı beklerken konut fiyatlarının birden arttığına da tanık olabiliriz. Dolayisıyla kısa vadede konut alımı avantajımıza olurken, orta ve uzun vadede fiyatların artma riski dolayısıyla dezavantaja dönüşebilir” diyor.
“Mortgage Sistemi” ne durumda?
Nuray Kentli Caner, Avrupa ve ABD’de tüm masraflar dahil bir mortgage kredisinin yıllık faiz oranı, vade seçeneklerine göre; yüzde 3,5-5 arasında değişirken, vade seçeneklerinin 40 yıla kadar uzayabildiğini; düşük faiz oranları, uygun vade seçenekleri sayesinde mortgage kredilerinin kira ödemeyi gereksiz kıldığını söylüyor. Kentli Caner, mortgage kredisinin Türkiye’de tanıtılmaya başladığından beri “Kira Öder gibi Ev Sahibi Olun” sloganının kullanılmasına karşın ne faiz oranları, ne de vade seçenekleri bu hayale pek yaklaşamadığını belirtiyor. Nuray Kentli Caner: “Mortgage kredilerinde vade seçenekleri ancak 10 yıla kadar uzarken, faiz oranları ise yüksek oranlarda seyrediyordu. Banka sisteminin güçlenmesi finansal ekonomideki olumlu göstergeler ve tüketici güveninin artması sayesinde Türkiye’de mortgage faizleri düşerken, vadeler de artık 20 yıla kadar uzayabiliyor. Bu trend devam ederse, her geçen ay düşme eğiliminde olan faiz oranları, genişletilen vade seçenekleri, yakın zamanda mortgage sistemini Türkiye’de ev almanın vazgeçilmez bir yolu haline getirebilir”
Emlak Pazarı