Deniz AĞGÜL GÜLER
Başarılı bir kariyer değişikliğine gitmeyi düşünenler için bazı önerilerim var. Bu sürecin birçok inceliği olsa da, her konuda olduğu gibi kariyer değişiminin de olmalıları ve olmamalıları var. Bunları sırasıyla sizinle paylaşmak istiyorum. Bakalım siz neleri yapıyor, neleri gözden geçiriyorsunuz? Hangi tutum ve davranışlarla kendinizi örtüştürüyorsunuz? Nelerden uzak duruyorsunuz?
Tek tek sıralamakta fayda var:
* Kariyer değişimi için gelişmiş bir plan yapmalısınız.
* Ve gelişmiş bir stratejiye sahip olana kadar acele etmemelisiniz.
* Eğer kendinizi biraz güvensiz ve korunmasız hissederseniz, endişelenmekten vazgeçin. Unutmayın, bütün yaşadığınız bu duygular normaldir.
* Bir kariyerden diğerine geçiş yaparken inanılmaz bir emek ve zaman harcayacağınızı bilmelisiniz. Fakat, cesaretsizliğin adımlarınızdaki ilerlemeyi etkilemesine izin vermeyin. Kariyer değişimi zaman alır.
* Şimdiki işinizden, patronunuzdan, şirketinizden ya da kariyerinizden memnun değilseniz, bir anda karar vermekten kaçınmalısınız, acele etmemelisiniz.
* Sevdiğiniz, sevmediğiniz aktivitelerin neler olduğunu netleştirmek ve sevdiklerinize daha fazla odaklanmak için zaman ayırmalısınız. Sevdiğiniz ve tutkulu olduklarınızı merkeze yerleştirerek yeni kariyerine odaklanmalısınız.
* Şimdiki bazı becerilerinizle deneyimlerinizi başka şeylere dönüştürülebilir, becerilerinizin avantajı olarak yeni kariyerinize yönlendirebilirsiniz.
* Kendinizi benzer işlerle sınırlamaktan vazgeçin. Kariyerinize, becerilerinizin ve ilgilerinizin avantajlarını göz önünde tutarak bakın.
* Yeni kariyer alanında rekabetçi olmanızı sağlayacak, ihtiyacınız olan becerileri kazanabilmek için almanız gereken eğitimleri dikkatlice düşünün. Ve ilk gördüğünüz eğitim programına da atlamayın. Yavaş hareket etmek iyidir.
* Yeni kariyer alanınıza, bütün sosyal ağ potansiyelinin avantajlarını ve kilit işverenlerle yürüttüğünüz bütün ilişkileri taşımalısınız. Yeni kariyer alanınızla ilgili profesyonel organizasyonlara da katılmalısınız. Sosyal ağlar (networking) hakkında biraz daha bilgi sahibi olmak size fark attırabilir.
* Devam eden eğitiminizin ya da önceki eğitim ortamının sağladığı kariyer ofisi ve mezunlar derneklerinin avantajlarını düşünmelisiniz.
* Gönüllü veya yarı zamanlı çalışarak yeni kariyer alanında deneyim, güven ve çevre edinmek için en ideal olandır.
* Kariyer değişimi mücadele gerektiren, hedeflerinize odaklanmanız ve cesaretiniz kırıldığında motive olmanız konusunda yardıma ihtiyacınızın olduğu bir süreçtir. Yalnız değil, bir koçla da çalışabilirsiniz.
* Esnek olmalısınız. Yeni bir kariyere başlıyorsunuz ve bu da başlangıç için pozisyon, ücret ve yer gibi konularda biraz taviz vermek zorunda olduğunuz anlamına geliyor.
İsteyen herkesin severek ve tutkuyla yapacağı işlere ulaşmasını diliyorum.
Kaynak: yenibiris.com