Ekrem Sarısu, Posta Gazetesi’ndeki bugünkü köşesinde “Sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasında dairenin brüt alanı önemli” başlıklı yazıyı kaleme aldı
Soru: Emlak Vergisi ile ilgili bir sorum var. Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) emekliyim. (Emekli Sandığı emeklisi) Emekli maaşımdan başka gelirim yok. 165 metrekare net bir evim var. Yalnız evim bir site içerisinde ve sitenin de ortak kullanımında bir havuzu, bir bekçi evi (site bekçisinin kaldığı 60 metrekare bir yer) ve basketbol voleybol sahası var. Evimin tapusunun arkasında bu ortak kullanım alanlarının 1/37’nin de benim olduğuna dair bir not var (Sitede 37 ev var). Belediye bana evi aldığım 2005’ten bu yana Emlak Vergisi uygulamış (Emekli olduğuma dair beyanname vermeme rağmen). Tabii bu zamana kadar ödemediğim için faizleri de çabası. Sebep olarak da “Kanun, emeklinin sadece bir evi olursa Emlak Vergisi’nden muaf olur. Sizin evin haricinden sitenin havuzunun 37’de 1, bekçi evinin 37’de 1 ve spor alanının da 37’de Fi sizin olduğu için, birden fazla ev sahibi olduğunuzdan dolayı, sizin Emlak Vergisi’nden muaf olmanız söz konusu değildir” diyorlar. Bu durumda kim haklı? Kuzu kuzu ödemem mi lazım yoksa ben haklıysam nereye nasıl müracaat etmem lazım? (Belediye’ye müracaat ettim kabul ettiremedim)
• Abdullah SÖNMEZ
Cevap: Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan meskeni olan ve emekli aylığından başka geliri olmayanların vergi oranı Bakanlar Kürulu’nca sıfıra indirildiğinden Emlak Vergisi ödemiyorlar. Türkiye sınırları içinde birden fazla evi olan emekliler bu uygulamadan yararlanamıyor. Birden fazla eve hisseli sahip olma bu durumu değiştirmiyor. Sorunuzda dairenizin net alanını vermişsiniz. Sıfır oranlı Emlak Vergisi uygulamasında dairenin net değil, brüt alanı dikkate alınmaktadır. Şayet dairenizin brüt alanı 200 metrekareyi aşıyorsa vergi ödemeniz gerekir. Yoksa sitenin ortak kullanım alanlarını ayrı bir mesken gibi kabul edilerek, ikinci meskene hisseli olarak sahi]: olduğunuz gerekçesiyle, sıfır oranl: Emlak Vergisi uygulamasından yararlandırılmamanız doğru değil. Durumunuza bakın. Dairenin brüt alanı 200 metrekareyi aşıyorsa, verginizi ödeyin. Aşmıyor da belediye ortak kullanı alanları nedeniyle ver ödemenizi istiyorsa, belediyenin tebliğ etti; ihbarnameler üstünde 30 gün geçmemişse, vergi mahkemesine dava açın. 30 günlük süre geçmişse, belediye vergi dairesi] vergi ödememeniz gerekçesi ile düzeltme talebinde bulunun. Reddettiklerinde, belediye başkanlığına şikayet başvurusunda bulunun. Başvurunuz reddedildiğinde, vergi mahkemesine dava açın.
Posta/Ekrem Sarısu