Günümüzde artan nüfus ve büyük kentlere göç sonucu konut inşası için elverişli alanlar bulabilmek son derece güçleşiyor. Şehir merkezinde sayısı gün geçtikçe artan ofis binaları ve ticari alanlar, konut yerleşim alanlarının azalmasına, rantın da artmasına sebep oluyor. Dolayısıyla konutta arsa metrekare fiyatları artıyor, insanlar yaşam alanlarını seçerken daha küçük mekanları tercih etmek zorunda kalıyor.
Durum böyle olunca “merkezden” uzakta olmak istemeyen sakinler, metrekareden ödün vererek, yaşam alanlarında fonsiyonel ürünlere yöneliyor. Kişiler seçtikleri mobilya ve aksesuarların dekoratif zevklerini yansıtmak isterken yerden de kazanmak istiyor.
Bu sebeple mimarlar, yaptıkları tasarımlarda gerekli fonksiyonları minimum alanlarda çözebilme ve maksimum konforu sağlama yoluna gidiyor. Mimar Koray Yavuzer, yeni yapılan site ve rezidanslardaki küçük metrekareli projeler için akılcı fikirler oluşturduklarını aktarıyor. Genelde mutfağı içine alan salon, 3-4 metrekarelik dolap odası ve çalışma masasını içine alan dolap nişleri tasarlıyor. Alan, bir çiftin optimum şekilde yaşayabileceği şekilde dizayn ediliyor. Dar mekanların en önemli sorunlarından biri olan dolap ve saklama üniteleri bu tip evlerde nişlerle çözülüyor. Bunun için çamaşır ve kurutma makinasının konabileceği ayrı bir niş oluşturuluyor ve buraya elektrikli süpürge gibi diğer temizlik aletleri de konabiliyor. Böylelikle dar mekanların en büyük sorunlarından biri olan “ev gereçlerini nereye koyalım” sorunu ortadan kalkıyor.
Bu tip projelerde kullanılan en ilginç elemanlardan biri de banyoda kullanılan Moda Bagno’nun Eclipse adlı duş teknesi. Açıldığında kendi kabinini oluşturan bu ürün, kapalı iken 30 cmx80 cm gibi bir alan kaplıyarak büyük ölçüde yer kaybı önlüyor. Banyodan dolap odasına açılan kapı, duş aldıktan sonra direkt olarak dolap odası ile bağlantıyı sağlıyor.
Yatak odalarına ufak kütüphane ünitesi, ev sahiplerinin çalışma ortamı oluyor. Salonda açık mutfak ve koltukların plazma ekrana dönük yerleşimi, yaşayanlara mümkün olduğunca rahatlık ve konfor getiriyor. Salondan ve yatak odasından dışarı açılan balkonlar, nefes alacak küçük hacimler oluşturuyor. Çoğunlukla 1 ya da 2 kişi için tasarlanan bu tip dairelerde, temel ihtiyaçları karşılayacak büyükçe bir otel suiti konforunu sağlanıyor…
Bunun yanı sıra evlerde multi-fonksiyonel özelliğe sahip, yani aynı zamanda birkaç işi birlikte görebilen mobilyalar da yerden tasarruf edilmesini, pratik çözümler sunarak renkli evler oluşturulmasını sağlıyor. Örneğin, CD’lik olarak da kullanılabilen tv üniteleri, hem raf hem kitaplık hem de saklama ünitesi olarak değerlendirilebilen kütüphaneler, hem dresuar hem kütüphane olabilen mobilyalar, hem yatak hem çalışma masası olabilen portatif ürünler hayatınızı kolaylaştırmaya yardımcı oluyor…