Tanzanyalı 40 müteahhidin Türkiye ile inşaat sektöründe iş birliğini artırmak amacıyla 19-26 Eylülde İstanbul’u ziyaret eden heyet TOKİ, DEİK ve TUSKON ile görüşmeler gerçekleştirdi
Türkiye’nin Darüsselam Büyükelçisi Şander Gürbüz, Doğu Afrika’nın adeta giriş kapısı olan Tanzanya’nın Afrika’da bir istikrar ve demokrasi ülkesi olduğunu, Türkiye’ye karşı büyük bir sempati duyulan bu ülkede, ilk defa düzenlenen Türk Kültürü Haftası’nın 28 Ekim-6 Kasım tarihlerinde gerçekleştirileceğini söyledi.
Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk büyükelçiliğinin Haziran 2009 tarihinde kurulduğu Tanzanya’da Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete’ye güven mektubunun sunulmasının üzerinden geçen yaklaşık bir yıllık süre içinde önemli gelişmeler yaşandığını vurguladı.
Gürbüz, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün daveti üzerine Tanzanya Cumhurbaşkanı Jakaya Kikwete’nin, eşi Salma Kikwete ile birlikte 17-21 Şubat tarihlerinde, Tanzanya Ulusal Meclisi Başkanı Samuel Sitta’nın da TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin’in daveti üzerine 10-14 Mayıs tarihlerinde Türkiye’ye resmi bir ziyarette bulunduğunu söyledi. Gürbüz, ziyaretlerin Tanzanya’dan Türkiye’ye bu seviyede gerçekleştirilen ilk ziyaret olduğunu ve iki ülke ilişkilerinde kalıcı bir gelişme sürecinin devam ettirilmesi açısından önemli adımlar olduğunu dile getirdi.
Türkiye ile Tanzanya arasındaki ekonomik ilişkilerin daha da geliştirilmesine önemli katkıda bulunacak olan THY İstanbul-Darüsselam seferlerinin 14 Haziranda başladığını hatırlatan Gürbüz, bir yıl içinde Türkiye ile Tanzanya arasında “Siyasi İstişare Mekanizması Kurulmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası”, “Hava Ulaştırma Anlaşması (HUA)”, “Ticari ve Ekonomik İş Birliği Anlaşması (TETİ)” ve “Resmi Pasaport Hamilleri için Vize Muafiyeti Anlaşması” imzalandığını bildirdi.
Gürbüz, Tanzanya ile önümüzdeki dönemde “Ortak Daimi Komisyon Kurulmasına Dair Anlaşma”, “Askeri Alanda Eğitim, Teknik ve Bilimsel İş Birliği Çerçeve Anlaşması”, “Denizcilik Anlaşması”, “Müşavirlik ve Müteahhitlik Alanında Düzenli İstişare Kurulmasına ilişkin Mutabakat Muhtırası” ile “Eğitim ve İş Birliği Alanında Mutabakat Muhtırası”nın imzalanmasının beklendiğini aktardı.
“TANZANYA’DA BİR TÜRK ÜNİVERSİTESİ KURULMASI”
Tanzanyalı 40 müteahhidin Türkiye ile inşaat sektöründe iş birliğini artırmak amacıyla 19-26 Eylülde İstanbul’u ziyaret eden heyetin TOKİ, DEİK ve TUSKON ile görüşmeler gerçekleştirdiğini ifade eden Gürbüz, şunları söyledi:
“Tanzanya’da bir Türk üniversitesi kurulması çalışmaları devam etmektedir. Ülkemizde yüksek eğitim gören Tanzanyalı öğrenciler ile belli aralıklarla bir araya gelerek, yakın ilişkilerimiz sürdürülüyor. 2009-2010 eğitim-öğretim yılında yaklaşık 70 Tanzanyalı öğrenciye ülkemizde eğitim görmek üzere burs verilmiştir. Ülkemiz tarafından Tanzanya’ya yaklaşık 300 bin dolar değerinde ilaç ve tıbbi ekipman desteğinde bulunuldu. Tarım ve güvenlik alanında Tanzanyalı 14 tarım uzmanı ve 20 polise ülkemizin ilgili kurumları tarafından eğitim verildi. 2010 Ağustos ayında 20 Türk doktoru Tanzanya’yı ziyaret etti. Türk doktorlar yaklaşık 3 bin Tanzanyalı hastayı ücretsiz olarak muayene etti. Özel bir fuarcılık şirketi tarafından Darüsselam’da 30 Eylül-03 Ekim tarihlerinde “İkinci Türk İhraç Ürünleri Fuarı” düzenlendi. Fuar Tanzanya’da büyük ilgi gördü. Fuara ilişkin çalışmalar Büyükelçiliğimizce takip edildi ve desteklendi.”
Tanzanya’nın özerk bölgesi Zanzibar Adası’nın 3 kez ziyaret edildiği, yetkililerle değişik vesilelerle çok sayıda temasta bulunulduğunu aktaran Gürbüz, “Tanzanya, Kenya, Uganda, Ruanda ve Burundi’den oluşan ve bölgede önemli bir aktör konumunda bulunan Doğu Afrika Topluluğu’na (EAC) akredite olunmasına ilişkin, adıma düzenlenen mektup, 22 Haziranda tarafımca EAC Genel Sekreteri Büyükelçi Juma Walter Mwapachu’ya sunuldu. Ülkemiz, EAC’ye akredite olan ilk üç ülkeden biri olmuştur. Ülkemiz ile EAC arasında önümüzdeki dönemde “Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması ve “Serbest Ticaret Anlaşması’nın müzakere edilmesi hedefleniyor” diye konuştu.
TÜRK KÜLTÜRÜ HAFTASI
Tanzanya’nın, Türkiye ile ikili ilişkilere büyük önem verdiğini belirten Gürbüz, “Ülkemizi bir ’model ülke’ olarak görüyorlar. Tanzanya Doğu Afrika’nın adeta giriş kapısı. Afrika’da bir istikrar ve demokrasi ülkesi. Tanzanya’da Türkiye’ye karşı büyük bir sempati duyuluyor. Bunda yaptığımız tanıtım faaliyetlerinin de önemli bir payı bulunduğunu söyleyebiliriz” dedi.
Büyükelçi Gürbüz, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Tanzanya’da ilk defa bir Türk Kültürü Haftası düzenleyeceğiz. Türk Kültürü Haftası, Darüsselam şehrinin tek beş yıldızlı oteli olan Kempinski Kilimanjaro Oteli’nde 28 Ekim-6 Kasım tarihleri arasında yapılacak. Etkinlikler kapsamında İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğundan beş sanatçımızın yanı sıra, bir ebru ve bir hat sanatçımız Darüsselam’a 27 Ekimde gelecekler. Böylece Türk Kültürü Haftası boyunca, Türk müziği ve geleneksel sanatlarımız Tanzanyalılara ilk kez tanıtılmış olacak. Ayrıca, etkinlikler çerçevesinde Orhan Durgut’un İstanbul fotoğraf sergisi de Tanzanyalılarla buluşacak. Türk aşçılar tarafından Kempinski Kilimanjaro Oteli’nde hazırlanacak Türk yemekleri, bir hafta boyunca bu otelde sunulacak. Tarihi zenginliğimizin önemli bir göstergesi olan mutfağımızın Tanzanyalılara tanıtılacak olmasından büyük bir memnuniyet duyuyorum.
Büyükelçiliğimizce organize edilen Tanzanya’daki Türk Kültürü Haftası, gerek bu ülkede ilk kez böyle bir etkinliğin düzenlenmesi, gerek zengin Türk kültürünün Tanzanya’da tanıtılması açısından çok önemli bir proje. Türk Kültürü Haftasının, ülkemizin Tanzanya’daki görünürlüğünün artmasına büyük bir katkı sağlayacağına inanıyorum. Tanzanya’da bu etkinliği geleneksel hale getirmeyi amaçlıyoruz.”
AA