Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışı halinde ormanların tahrip edileceğini öne sürenlere cevap verdi. Eroğlu söz konusu arazilerde kadastro tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti
Çevre Bakanı Veysel Eroğlu, orman vasfını yitirmiş 2B arazilerinin satışı halinde ormanların tahrip edileceğini öne sürenlere cevap verdi. Söz konusu arazilerde kadastro tespit çalışmalarının sürdüğünü belirten Bakan Eroğlu, “2B arazilerinin en az iki katı kadar alanı ağaçlandırmak için bir kanun değişikliği teklifi hazırlıyoruz.” dedi.
Orman vasfını yitirmiş (2B) alanların tespiti ve satışıyla ilgili tartışma sürerken Çevre Bakanlığı’ndan konuyla ilgili çarpıcı bir açıklama geldi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, 2B arazilerinin en az iki katı kadar alanı ağaçlandıracaklarını açıkladı. Bununla ilgili tespitlerin sürdüğünü belirten Bakan Eroğlu, ağaçlandırma için Anayasa’da bulunan kanuna ek madde teklifi vereceklerini aktardı. Anayasa’nın 169’uncu ve 170’inci maddelerinde 31 Aralık 1981 tarihinden önce orman vasfını yitirmiş alanların değerlendirilmesi ve gelirlerinin kullanılmasına ilişkin düzenlemelerin yer aldığını hatırlatan Çevre Bakanı, “Geçmiş hükümetler 2B konusunda çalışmalar yapmış fakat neticelendirememiş. Çünkü onların 2B tespitinde kadastro işlemleri yapılmamıştı. Biz 2009 başında bu konu ile ilgili kanunu Meclis’e sevk etmiştik. Bu alanlardaki tespit işlemlerini Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün yapması için yetki verildi. CHP tespit olduğunu anlamadan Anayasa Mahkemesi’ne gitti.” diye konuştu.
Mardin’deki Ilısu köyüne yaptırılan konutları gezen Bakan Eroğlu, program dönüşü gazetecilerin sorularını cevapladı. 2B konusunda Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’nün kanun gereğince en hassas yerlerden başlayarak çalışmalarına devam ettiğini ifade eden Bakan, “İstanbul, İzmir, Adana ve Aydın başta olmak üzere sahil kesimlerindeki değerli arazilerin tespiti büyük ölçüde yapıldı. Şu ana kadar 215 bin hektarlık 2B arazisinin tespiti bitti. Tahminen çalışmaların tamamlanması ile birlikte bu rakam 400 bin hektara çıkacak.” dedi. Eroğlu, alanları tespit edilen 2B arazilerinin satışı için yeni bir kanunun çıkabileceğini aktardı.
Veysel Eroğlu, Mardin’de yapılan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali sebebiyle sular altında kalan Ilısu köyü için inşa edilen yeni konutları da ziyaret etti. Barajın tarihi kent Hasankeyf’in korunması için bir fırsat olduğunu vurgulayan Eroğlu, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın bütün Türkiye’deki arkeolojik kazılara ayırdığı paradan daha fazlasını buraya harcıyoruz. Bugüne kadar 30-40 milyon liralık yatırım yaptık.” şeklinde konuştu. Hasankeyf’teki otel yetersizliğinden dolayı gelen turist sayısının ‘komik’ rakamlarda kaldığını vurgulayan Çevre Bakanı, “Buradan çıkan eserleri kimse düşünmezken bakanlık olarak müze yapılmasını teklif ettik. Baraj olmasa köprü tamamen elden gidiyordu, tarihi eserler yok olacaktı, o zaman neredeydi çevreciler, neredeydi sanatçılar? Hassasiyetlerine teşekkür ediyorum, hepsinin başımın üzerinde yeri var, ancak sadece konuşmayla olmaz, ‘ellerini biraz da cüzdanlarına atsınlar’ dedim. Her türlü teklife açığız.” değerlendirmesini yaptı.
3. köprüde kesilecek her ağacın yerine 10 fidan
Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul’da inşa edilecek 3. köprü ve bağlantı yolları için kesilecek ağaçlarla ilgili de açıklama yaptı. Yeni köprü ve çevre yolları için en uygun güzergahın seçildiğini dile getiren Bakan Eroğlu, “Orman Genel Müdürlüğümüz ve ilgili diğer birimler güzergah konusunda çeşitli incelemelerde bulundu. 3. köprü için tabiatın tahrip edilmemesi, tarihi eserlerin katledilmemesi ve kesilecek her ağacın yerine 10 katı kadar fidan dikilmesini şart koşuyoruz.” diye konuştu.
ZAMAN/YASİN KILIÇ, ŞEYHMUS EDİS