120 m2 bir ev için ayda 100 lira fatura getiren sistem, böylece kışın doğalgaza kıyasla yaklaşık 3’te bir, yazın ise 10’da bir tasarruf sağlıyor. Arçelik’ten Alarko’ya firmaların yatırım yaptığı sistemin ilk kurulum maliyeti ise 8 bin eurodan başlıyor
Güneşin havaya yansıttığı doğal ve bedava olan enerjiyi çekip sistemindeki suya aktararak, “ısıtma, soğutma ve sıcak su elde etme imkanını” ilk kez birarada sunabilen tek sistem olan ‘havadan suya ısı pompalan’, ısıtma sektörünün en yeni teknolojisi oldu. Sistem, yenilenebilir kaynaklardan biri olan havayı kullanması ile en çevreci ısınma yöntemlerinden biri olarak görülüyor. Avrupa’da devlet teşvikleri ile her geçen gün kullanımı artan ancak Türkiye’de son birkaç yıldır kullanilmaya başlanan sistem için aralarında Arçelik ve Alarko’nun da olduğu büyük firmalar yeni ürünler geliştiriyor.
Arçelik A.Ş’den alman bilgiye göre, kombi ve kazan gibi fosil yakıtlı ısıtıcılara oranla 5 kat daha verimli çalıştığı belirtilen havadan suya ısı pompalarında ısı enerjisi, inverter kompresörle çalışan yüksek verimli dış ünitede, havadan ozon tabakasına zarar vermeyen R-410 A soğutucu akışkanı vasıtasıyla toplanıyor.
Toplanan enerji ise kombi görünümlü bir hidro kit ya da dahili ısı eşanjöründe suya aktarılıyor. Isıtılan su, fan coil, kalorifer ya da yerden ısıtma sistemlerinde kullanılarak mahal ısıtması sağlanıyor. Sistem yazın soğutmaya ve sıcak su üretimini de birarada gerçekleştirebiliyor.
Atık ısı bile kullanılıyor
Sistemin sağladığı enerji tasarrufunun yüzde 8ffe ulaştığı kaydediliyor. Ticari uygulamalarda bu teknoloji ısı geri kazanımı teknolojisi ile birleştirilerek; ısıtma, soğutma, sıcak su ve soğuk su ihtiyaçlarının eş zamanlı olarak karşılanabildiğine dikkat çekiliyor. Örnek vermek gerekirse, bir spor kompleksinde, ofis bölümünde yazın, kafeterya ve spor salonu bölümlerinde ise yıl boyunca soğutma sağlanabiliyor ve buradan 1 yıl boyunca bir yüzme havuzunu ısıtacak kadar ısı elde ediliyor. Tüm bunlara ilave olarak, yazın soğutulan ofislerden ve yıl boyunca restoran ve mutfaklardan atman ısı, çamaşır ve bulaşık yıkamak için sıcak su ısıtmada kullanılabiliyor. Bir başka ifadeyle, atik ısı kullanılarak enerji tasarrufu sağlanıyor.
Sisteme özel kitler ile güneş kolektörleri bağlanabiliyor. Böylece su ısıtma sürecine güneş enerjisi de dahil edilebiliyor ve harcanan enerji çok daha aza indirgenebiliyor. Sistem, bakım gerektiren bir kazan veya temizlenecek bir baca olmadığı için daha az bakım gerektiriyor.
Vatan/Nihal YUVACAN