1750 Adetten Fazla Türkiye'nin En Güzel Villa Modelleri İçin Resme Tıklayabilirsiniz..

Havuz Projelendirme Kriterleri

Evinize, otelinize, tatil köyünüze veya sitenize yüzme havuzu yapmayı düşünüyorsanız bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekiyor. Bazılarını sıralayalım;

Havuz Projelendirme Kriterleri

1.Özel yüzme havuzu yaptıracaksanız su yüzeyi alanı 24-64 m², otel havuzu yaptıracaksanız 40-250 m² arasında su yüzeyi alanı düşünebilirsiniz. Genel olarak 1-3 kişi için 1 m² su yüzeyi alanı kabul edilebilir. Yer sınırlaması olmayan tatil köylerinde bu alanları isteğiniz doğrultusunda arttırabilirsiniz ve çeşitli aktiviteler ilave edebilirsiniz.

2.Havuz derinliği 1.0 ile 2.0 m arasında olabilir. Yüzmek için 1.25 m su derinliği yeterlidir. Ortalama olarak 1.5 m su derinliği uygun olacaktır.

3.Çocuklar için ayrı havuzlar yapılabildiği gibi esas havuzun bir parçası olarak da yapılabilir. Çocuk havuzlarının derinliği 0.5 m den az olmalıdır.

4.Ayak yıkama havuzu derinliği 0.1 m ile 0.15 m arasında olmalıdır ve havuza girenlerin güzergahında olacak şekilde planlanmalıdır.

5.Su topu havuzları 20 x 30m boyutlarında ve 1.80 m derinliğinde olmalıdır.

6.Su kaydırağı içeren havuzlarda derinlik 1.0 m ve en az su alanı 4 x 8 m olmalıdır. Büyük havuzlarda kaydırağın bitiş ağzı planlanırken bu değerler sağlanmalıdır.

7.Atlama havuzlarında derinlik en az 3.4 m alınmalıdır. Küçük ve sığ havuzlarda tramplen kullanılmamalıdır.

8.Şok havuzlarında derinlik 1.1 m ile 1.5 m arasında değişir, su alanları 10 m² ye kadar olmalıdır. Su sıcaklığı 15 °C yi aşmamalıdır.

9.Terapi havuzlarında su derinliği en çok 1.35 m, su sıcaklığı 35 °C olmalıdır. Havuza giriş ve çıkışta özel önlemler alınmalıdır.

10.Masaj havuzlarında 4 oturma yeri için en az 1.6 m³; 6 oturma yeri için en az 2.4 m³ hacim gereklidir ve en çok su derinliği 1.0 m olmalıdır.

11.Havuz inşaası betonarme veya prefabrik çelik ve plastik olarak teşkil edilebilir. Prefabrik yapıların ilk yatırımı daha ucuz ve pratik olmasına karşın fazla bakım gerektirir.

12.Taşıma suyunu toplayan denge deposu havuz su seviyesi altında olmalıdır. Denge depoları üsten taşmalı havuzların bir parçasıdır. Skimmer kullanılan havuzlarda denge deposuna ihtiyaç yoktur. Bu durumda su seviyesiyle havuz üst kodu arasında bir miktar boşluk bulunur. Hijyenik şartların sağlanması, tabandan beslemeli ve üstten taşmalı havuzlarda daha kolaydır. Çepeçevre taşma olduğundan su sirkülasyonunun olmadığı bölge kalmaz. Havuz taşma seviyesi her tarafta aynı olduğundan inşaası daha fazla dikkat ister.

Havuz Projelendirme Kriterleri

13.Makine dairesi taban alanı ve yüksekliği seçilen filtrasyon ve diğer ekipmanların boyutlarına göre tespit edilmelidir. Makine dairesi üstü çeşitli amaçlar için kullanılabilmelidir. Güneşlenme yeri, restaurant, oyun alanı vb. şekilde değerlendirilebilir.

14.Betonarme havuzların inşaa aşamasında inşaat derzlerinde su tutucu bantların ve yalıtım için kullanılan beton katkı maddelerinin kullanılması uygun olur. Gronülometrisi uygun ve dozajı yüksek beton vibratör kullanılarak uygulanmalıdır.

15.Yer altı su seviyesinin yüksek olduğu yerlerde özel önlemler alınmalı, taban drenajı sağlanmalı, su kaldırma kuvvetleri tahkik edilmeli ve dış izolasyona özel önem verilmelidir.

16.Beton dökülmesinden önce havuz besleme boruları, beton geçiş parçaları, su altı aydınlatma armatür boşlukları, kablo boruları ve varsa diğer aktiviteler için gerekecek boşluklar beton içine bırakılmalıdır.

17.Havuzunuzu tasarlarken yaşlı ve sakat kullanıcılarda düşünülerek havuza giriş ve çıkışı kolaylaştırıcı önlemler alınmalıdır. Çelik merdivenler monte edilmiş olsa bile ayrıca normal merdivende tasarlamalısınız.

18.Havuz içinde, merdivenlerde ve havuz kenarlarında keskin köşelerden sakınmalısınız. Havuz içi merdivenler kaymaz malzeme ile kaplanmalı ve tutunma kollarıyla donatılmalıdır.

19.Havuz iç yüzeyleri izolasyondan sonra pürüzlülüğü fazla olmayan ve kimyasal maddelere dayanıklı malzemelerle kaplanmalıdır. Bu malzemeler genellikle seramiktir. İstek doğrultusunda cam mozaikler kullanılabilir. Ancak mümkün olduğunca büyük boyutlu ve az derz gerektirecek malzemelerin seçimi işletmede kolaylık sağlayacaktır. Kaplama malzemesi aralarındaki girintilerin temizlenmesi güçlük yaratabilir. Vinil esaslı malzemelerin kullanımı kolay olmasına karşın bakımı zordur.

20.Havuz duvarlarını ve tabanını açık renkli malzemelerle kaplamalısınız. Böylece güvenlik şartları daha kolay sağlanacaktır.

21.Havuz kullanıcılarının havuza girmeden önce duş almasını sağlayacak şekilde uygun yerlere duş tertibatı koymalısınız.

22.Havuz çevresi, oturma ve güneşlenme yerleri kaymaz fakat nispeten pürüzsüz malzemelerle kaplanmalıdır. Bu amaçla özel seramikler üretildiği gibi, traverten türü mermer, katkılı beton, doğal taş ve ahşap yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu amaçla üretilen diğer suni malzemelerde kullanılabilir. Kullanılan malzeme havuz suyuna dayanıklı olmalı ve açık havuzlar için geçerli olmak üzere ısıyı fazla tutmamalıdır.

23.Havuz kullanıma başlarken doldurulur ve boşaltılmaz. Havuz suyu kalitesi sürekli olarak içme suyu kalitesinde kalmalıdır. Bunu sağlamak için iyi bir flokülasyon, filtrasyon, PH ayarlama ve dezenfeksiyon sistemi kurulmalıdır.

24.Havuzunuzun suyu buharlaşma ile, insan vücudu ile ve filtrasyon sisteminin yeniden kullanıma hazır hale getirilmesi sırasında kaybedilen su ile bir miktar azalacaktır. Eksilen kadar suyu ilave etmek amacıyla havuz denge deposuna temiz su besleme hattı getirmeniz ve şamandıra sistemiyle donatmanız gerekmektedir.

25.Havuzlarda kullanılan tüm malzemeler aside, baza ve klora dayanıklı olmalıdır. ABS, CTB, PVC, paslanmaz çelik gibi malzemelerin kullanılması uygun olacaktır.

26.Dezenfeksiyon sistemi olarak gaz klor, sodyum hypoklorit, kalsiyum hypoklorit, ozon seçilebileceği gibi suya kimyasal madde eklemeden dezenfeksiyonu sağlayan ultraviyole cihazları da kullanılabilir. Ultraviyole cihazlarının ilk yatırım maliyeti daha fazla olmasına karşın işletme masrafları düşüktür. Sadece elektriğe ihtiyaç gösterir. Bu cihazlar kimyasal madde tüketimini %70 oranında azaltırlar.

27.Temizleme sistemini terfi pompalarını zaman kontrollü, filtrasyon ters yıkama sistemini basınç kontrollü, PH ve klor seviyesini PH-RX ölçümü ve kumanda tekniğine göre çalıştırarak, aydınlatma sistemini zaman veya fotosel kontrollü olarak çalıştırarak işletmecinin yükünü azaltabilirsiniz. Ayrıca kullanıcılarınızın taleplerini de dikkate almalısınız.

Hakkında: SerMimar

Osmanlılarda mimarbaşı, SerMimaran-ı hassa. osmanlı hanedanının ve büyük devlet adamlarının yaptıracakları binaların projelerini yapmak ve bunların uygulanması için gerekli mimarları, teknik elemanları atamak, büyük kentlerdeki mimarları atamak, hassa mimarlarını yetiştirmek, kent ve kasabalardaki bütün mimar ve ustaların kayıtlarını tutmak SerMimar'ın görevleri arasındaydı.

Ayrıca...

Mehmet Özcan: Su Yalıtımının Depreme Karşı Yaşamsal Önemi Var!

Türkiye gibi deprem kuşağında yer alan ve yapı stokunun büyük kısmı betonarme olan ülkelerde su …